Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιστορικό αρνητικό ρεκόρ ρευστότητας στην αγορά της Ρόδου

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
04 Αυγούστου 2017 / 11:10

ΡΟΔΟΣ. Μπορεί να καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων κατά τη φετινή τουριστική σεζόν, στην τοπική αγορά καταγράφεται όμως ιστορικό αρνητικό ρευστότητας. Ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Νίκος Παπασταματίου, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σημειώνοντας ότι η εισπραξιμότητα είναι κατά πολύ μειωμένη σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

«Βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Υπάρχει μεγάλος αριθμός τουριστών. Μπορεί να ευημερούν οι αριθμοί, όμως η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών είναι πολύ μικρή. Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια ότι οι επισκέπτες προτιμούν εμπορεύματα μικρής αξίας, ή ότι ψωνίζουν λιγότερο. Μπορεί να έχουμε κινήσεις περισσότερες από τις περσινές, το οικονομικό αποτέλεσμα όμως είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Συνεπώς φέτος, ξοδεύονται λιγότερα χρήματα στην αγορά της Ρόδου. Στο μεταξύ, τα έξοδα λειτουργίας των επιχειρήσεων παραμένουν το ίδιο υψηλά, αν όχι μεγαλύτερα σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μία επιχείρηση θα βρει μπροστά της μεγάλες δυσκολίες το χειμώνα.
Βλέπω σκηνές πρωτόγνωρες στο επιμελητήριο. Έρχονται άνθρωποι να πάρουν ένα πιστοποιητικό συντάξεως και δεν μπορούν να αποληρώσουν τις οφειλές των τελευταίων ετών για να το λάβουν. Πρόκειται για ανθρώπους τους οποίους γνωρίζουμε από την αγορά και ξέρουμε ότι έχουν παράγει όλα αυτά τα χρόνια για το Κράτος και την τοπική κοινωνία. Αυτοί οι επιχειρηματίες έχουν φτάσει σε σημείο να αδυνατούν να αποπληρώσουν οφειλές τους για να συνταξιοδοτηθούν. Αυτό αν μη τι άλλο δείχνει την κατάσταση που επικρατεί.
Από εκεί και έπειτα όλοι οι κλάδοι έχουν τα παράπονά τους. Ο ένας κλάδος τσακώνεται με τον άλλο και αυτό δεν ωφελεί την αγορά, αλλά όπως έλεγαν και οι γιαγιάδες μας, όπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχει και γκρίνια. Η γκρίνια αυτή έχει να κάνει σαφώς με την έλλειψη κερδοφορίας. Την κερδοφορία οι επιχειρήσεις την έχουν πια ξεχάσει. Οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή νοιάζονται πώς θα δημιουργήσουν λιγότερα χρέη», αναφέρει ο κ. Παπασταματίου.
 
Πολλά λουκέτα στην αγορά
 
Το φετινό χειμώνα σύμφωνα με τον κ. Παπασταματίου θα υπάρξουν πραγματικά πολλά λουκέτα στην αγορά, καθώς η αυστηρότητα της εφαρμογής των κυβερνητικών μέτρων δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιβίωσης. Ο Γ.Γ. του Επιμελητηρίου, κ. Παπασταματίου αναφέρει: «Σύμφωνα με τη φορολογική και τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται, ο χειμώνας προβλέπεται πάρα πολύ σκληρός. Αυτό δεν είναι κάτι κοινότυπο που επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο, είναι κάτι πιο σύνθετο και πιο δύσκολο. Παραδοσιακά οι μεσαία τάξη κρατούσε ζωντανή την αγορά, σταδιακά όμως έχει εκλείψει με αποτέλεσμα να υπάρχει μία τάξη ανθρώπων που δεν μπορεί να ακολουθήσει το βιοτικό επίπεδο στο οποίο είχε συνηθίσει. Βάζουν οι καταναλωτές προτεραιότητες στη ζωή τους, καλύπτοντας κατά κύριο λόγο ανελαστικές δαπάνες, αφού πλέον κανείς δεν μπορεί να καθυστερεί χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.
Λουκέτα θα υπάρξουν πολλά, αυτό θεωρείται δεδομένο. Κλείνουν όμως επιχειρήσεις εδραιωμένες, για να ανοίξουν νέες οι οποίες είναι θνησιγενείς, είναι καταδικασμένες δηλαδή εξαρχής να αποτύχουν. Κλείνουν δε επιχειρήσεις εμπορίου και ανοίγουν παροχής υπηρεσιών. Δεν βλέπουμε επενδύσεις μεγάλες, οι οποίες θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν την τοπική οικονομία που έχει τελματώσει. Λουκέτα βλέπω δυστυχώς και τα βλέπω σύντομα. Πολλοί παράγοντες συντείνουν σε αυτό, η εποχικότητα, η κακή ψυχολογία…., επιβαρύνουν το όλο κλίμα. Ο κόμπος έφθασε πλέον στο χτένι και επιχειρήσεις οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια φυτοζωούσαν θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να κλείσουν εξαιτίας της σκληρής εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας. Η δέσμευση των λογαριασμών μίας επιχείρησης συνεπάγεται την αδυναμία της να επιχειρεί, μη έχοντας πλέον επιταγές, μη μπορώντας να καταθέσει χρήματα στους προμηθευτές της… Άρα λοιπόν η σκληρή εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων είναι ο παράγοντας που θα παίξει το μεγαλύτερο ρόλο στο κλείσιμο των επιχειρήσεων…». Πηγή:www.dimokratiki.gr