Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διάλεξη για το έργο του Σάββα Πουρσανίδη

διάλεξη για το έργο του Σάββα Πουρσανίδη
10 Αυγούστου 2017 / 16:20

ΚΕΡΚΥΡΑ-Διάλεξη πραγματοποιήθηκε χθες στη Δημοτική Πινακοθήκη από τον κ. Μάνο Στεφανίδη, ιστορικό τέχνης και αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διάλεξη, με τίτλο «Τέχνη, το πάθος που ισοφαρίζει τη λογική- Ο Σάββας Πουρσανίδης και η ποιητική του», αναφερόταν στην έκθεση που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας, έως τις 31 Αυγούστου 2017.

Μεταξύ φίλων, φιλότεχνων και καλλιτεχνών, ο κ. Μάνος Στεφανίδης ανέλυσε το έργο του εικαστικού Σάββα Πουρσανίδη, όπως αυτό ξεδιπλώνεται μέσα από την έκθεσή του. Αναφέρθηκε στο ακαδημαϊκό υπόβαθρο του καλλιτέχνη, στις αντιθέσεις που διέπουν το έργο του και εκδηλώνονται κυρίως με τη χρήση του λευκού και του μαύρου χρώματος, ενώ μέσα από μια ιδιαίτερη «ανάγνωση» των μοντέλων- μουσικών που πρωταγωνιστούν στους πίνακες, παρουσίασε μια διευρυμένη διάστασή τους, ως όντα που στέκονται με θάρρος μπροστά στο σκοτάδι και το αντιμετωπίζουν.
Όπως σημειώνει ο ίδιος  μεταξύ άλλων για την έκθεση του Σάββα Πουρσανίδη, «Οι τρυφεροί θα σώσουν τον κόσμο. Η τρυφερότητα φτιάχνεται από ατσάλι και η τέχνη αποτελεί την ύστατη μορφή επανάστασης που δικαιούνται τα ανθρώπινα όντα. Αυτό που με συγκινεί στα έργα του Σάββα Πουρσανίδη είναι η εμμονή του στη ζωντανή παράδοση της ζωγραφικής αλλά όχι στον φορμαλισμό της. Επίσης στο ότι εμπιστεύεται την ηρωική της διάσταση παρά την αντι-ηρωική και μυθοκτόνο εποχή μας».
Ο κ. Πουρσανίδης με τη σειρά του ευχαρίστησε θερμά το κοινό και τους συντελεστές της έκθεσης, εξήγησε επιγραμματικά πώς κατέληξε στη δημιουργία των συγκεκριμένων έργων και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το πολιτισμικό παρελθόν αλλά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δραστηριότητα της Κέρκυρας. Κάνοντας έναν παραλληλισμό με την προσωπική του διαδρομή μέσα από τη μελέτη μεγάλων ζωγράφων, τόνισε πως θα πρέπει να σταθούμε με σεβασμό απέναντι στο παρελθόν, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε.

Δείτε φωτογραφίες πατώντας εδώ

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης