Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

280 εστίες φωτιάς στην Αλβανία. Καίγεται ο Νότος. Με 2 canadair η ελληνική συνδρομή στην πυρόσβεση (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

φωτιά
11 Αυγούστου 2017 / 09:33

AΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ. Δεν είναι τα δυο «κεκρυραϊκά» pzl, μικρότερης επιχειρησιακής ισχύος, αλλά δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου canadair που επιχειρούν μόλις έφεξε στον αλβανικό Νότο.

Η φωτιά καίει ανεξέλγκτη για τρίτη μέρα απειλώντας τις κατοικημένες περιοχές της Δρόπολης και της Φοινίκης έως τα ελληνικά σύνορα. 
Σύμφωνα με το euronews, στον δήμο Δρόπολης στο χωριό Γράψη δύο σπίτια, ένας ναός και μια αποθήκη κάηκαν και απειλήθηκε η ζωή τριών ηλικιωμένων. Ένας παλιός ναός κάηκε και στη Φράστανη.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Ε. Ράμα, την Πέμπτη, στη μάχη με τις φλόγες έχουν πέσει περί τις 8,5 άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοτικών υπαλλήλων και εθελοντών, που επιχειρούν υποστηριζόμενοι από 973 αυτοκίνητα, τρία αεροπλάνα και δυο ελικόπτερα. Ο Ε. Ράμα κάνει λόγο για 280 εστίες φωτιάς σ' ολόκληρη τη Χώρα, το τελευταίο διάστημα. Την Πέμπτη ενεργά απέμειναν 8 μέτωπα, τα δυο στον αλβανικό Νότο όπου και τα χωρία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ).
 
«Από τις 7.15 το πρωί τα δύο ελληνικά καναντέρ βρίσκονται στην περιοχή, στα χωριά της Αλβανίας, όπου ζει η ελληνική μειονότητα και από εκείνη την ώρα ενεργούν και κάνουν ρίψεις προκειμένου να μειώσουν ή να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία είναι πολύ δύσκολη, γιατί είναι και σε ορεινό έδαφος και δεν υπάρχει δυνατότητα καλού συντονισμού με τα επίγεια τμήματα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», για τη συνδρομή της Ελλάδας σε επιχείρηση κατάσβεση πυρκαγιάς στη γειτονική χώρα.
 
«Η Αλβανία δεν έχει τους μηχανισμούς που χρειάζεται κι εδώ έχουμε κι έναν σοβαρό, επιπλέον λόγο, να ανταποκριθούμε με ό,τι καλύτερο έχουμε, γιατί σε αυτά τα χωριά ζει και πρέπει να διατηρηθεί η ελληνική μειονότητα, αλλά και ο φυσικός πλούτος που έχουν αυτά χωριά. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε χθες το βράδυ, η κυβέρνηση αποφάσισε να σταλούν τα καναντέρ που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη» είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αφού ενεργήσουν για αρκετή ώρα στην περιοχή, στη συνέχεια τα καναντέρ θα συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή της Φλώρινας.