Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν πάνε στη Δωδώνη

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
18 Αυγούστου 2017 / 10:55

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Ελεύθερη πτώση σημείωσε το πρώτο τετράμηνο του 2017 ο αριθμός των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, μεγάλη μείωση καταγράφεται και στους επισκέπτες του αρχαιολογικού μουσείου, ενώ, στον αντίποδα, μικρή αύξηση εμφανίζεται σε όσους διάβηκαν το κατώφλι του Βυζαντινού Μουσείου στο Ιτς Καλέ.

Αν και οι αριθμοί μπορεί να μη λένε πάντα την αλήθεια, με δεδομένο πως πρόκειται για απολύτως συγκρίσιμα στοιχεία, τα οποία φτάνουν στην Ελληνική Στατιστική Αρχή από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, αποτυπώνεται μια πραγματικότητα που σίγουρα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό και να οδηγήσει σε πρωτοβουλιες για την τόνωση της επισκεψιμότητας.
Σε μια περίοδο που καταγράφεται αύξηση της επισκεψιμότητας στο σύνολο σχεδόν των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Ελλάδας, αλλά και τη στιγμή που οι επαγγελματίες του τουρισμού και οι φορείς της αυτοδιοίκησης ομολογούν πως παρατηρείται μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας με τον τουρισμό να ανθεί, είναι αναντίστοιχο να μην ακολουθούν ανοδική τροχιά και οι επισκέψεις στα μουσεία και τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, που είναι υπό την ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή πριν λίγες ημέρες, τον φετινό Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 13,1% των επισκεπτών των μουσείων και κατά 24,2% των επισκεπτών των αρχαιολογικών χώρων, ενώ κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2017 παρατηρείται αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 14,1% στους επισκέπτες των μουσείων και κατά 15,3% στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων.
«Παραφωνία» αποτελούν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι των Ιωαννίνων, καθώς τον φετινό Απρίλιο τα στοιχεία δείχνουν 6.921 επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, όταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι είχαν ξεπεράσει τους 10.500. Η πτώση των επισκέψεων είχε αρχίσει να παρατηρείται από την αρχή της χρονιάς, με αποτέλεσμα στο πρώτο τετράμηνο του έτους να μιλάμε για 5.000 και πλέον λιγότερους επισκέπτες, μια απώλεια της τάξης του 30% περίπου.
Κατά 600 λιγότεροι ήταν περίπου οι επισκέπτες τον φετινό Απρίλιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, που από την αρχή του χρόνου χάνει 1.000 επισκέπτες, ενώ στον αντίποδα εντυπωσιακή αύξηση τον Απρίλιο παρατηρείται στο Βυζαντινό Μουσείο, γεγονός που αντισταθμίζει τη χαμηλή επισκεψιμότητα των πρώτων τριών μηνών του έτους.
Όπως τονίζει, βέβαια, στον Η.Α., ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κώστας Σουέρεφ, ο αριθμός των πραγματικών επισκεπτών είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος, καθώς δεν καταγράφονται πολλές επισκέψεις οργανωμένων ομάδων ή οι επισκέπτες σε εκδηλώσεις που τακτικά διοργανώνονται, καθώς και σε ημέρες με ελεύθερη είσοδο, που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. «Τα στοιχεία είναι αποσπασματικά και πρέπει να δούμε τα νούμερα στο τέλος του έτους για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», τόνισε, λέγοντας πως πρέπει πάντα ο πήχης να μπαίνει ψηλότερα.
Ο κ. Σουέρεφ επιφυλάχθηκε να μελετήσει τα στοιχεία για να δώσει μια ερμηνεία, ωστόσο είπε πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που να συντελούν στις αυξομειώσεις. Ενδεικτικά, ανέφερε πως τα προηγούμενα χρόνια, έφταναν στη Δωδώνη πολλοί επισκέπτες που αποβιβάζονταν με τα κρουαζιερόπλοια στην Ηγουμενίτσα, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί φέτος.
Πέρα, βέβαια, από την αναγκαιότητα μιας μελέτης για να αξιολογηθούν οι λόγοι της μειωμένης επισκεψιμότητας, υπάρχουν ορισμένες κοινές παραδοχές. Η Δωδώνη παραμένει συγκοινωνιακά απομονωμένη, καθώς τα τουριστικά δρομολόγια που πρόσφατα καθιερώθηκαν, είναι λίγα και μόνο τα Σαββατοκύριακα, ενώ θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια για να γίνουν γνωστά σε ντόπιους και επισκέπτες.
Ένας άλλος λόγος είναι πως τα Γιάννενα παρουσιάζουν πληθώρα επιλογών για τους επισκέπτες, που όταν ο χρόνος παραμονής τους είναι μικρός, αξιολογούν τα σημεία που προλαβαίνουν να επισκεφθούν. Νησί, Κάστρο, Μουσείο Βρέλλη, Μουσείο Αργυροτεχνίας, Σπήλαιο Περάματος και κοντινές αποδράσεις σε Ζαγόρι, Μέτσοβο και Τζουμέρκα είναι πιο ψηλά στις επιλογές σε σχέση με τη Δωδώνη και το Αρχαιολογικό Μουσείο, που η αλήθεια είναι πως δεν προβάλλονται και ιδιαίτερα σε σχέση με το φυσικό κάλλος της περιοχής. Αντίθετα, το Βυζαντινό Μουσείο, αν και φτωχότερο σε εκθέματα με το Αρχαιολογικό Μουσείο, κερδίζει επισκέπτες λόγω θέσης και της γειτνίασής του με το Μουσείο Αργυροτεχνίας, που είναι στην κορυφή των επιλογών πλέον.