Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπουδές στον τόπο τους για το 40% των επιτυχόντων

Ηπειρωτικός Αγών
28 Αυγούστου 2017 / 14:00

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Περισσότεροι από 1.100 μαθητές των σχολείων των Ιωαννίνων θα διαβούν το κατώφλι των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.

Για μία ακόμη χρονιά, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι υποψήφιοι κατάφεραν να σημειώσουν επιδόσεις, που τους δίνουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με αρκετούς εξ αυτών να εισάγονται σε σχολές που ήταν στην κορυφή των προτιμήσεών τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Μιχάλης Ράπτης, σε σύνολο 1.295 υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια του νομού Ιωαννίνων, οι 1.029 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τους 766 σε ΑΕΙ και τους 245 σε ΤΕΙ. Σε μεγάλο ποσοστό, οι μαθητές προτίμησαν σπουδές στον τόπο τους, καθώς 295 εισάγονται σε σχολές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και 100 σε τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου.
Όπως προκύπτει, τέσσερις στους δέκα επιτυχόντες, επέλεξαν να σπουδάσουν κοντά στο σπίτι τους, καθώς για πολλούς γονείς προκύπτει οικονομική αδυναμία να αντεπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών των παιδιών τους, σε περίπτωση που αυτά εισαχθούν σε σχολή μακριά από την πατρική στέγη. Κατά συνέπεια, οι υποψήφιοι έκαναν ένα «ρεαλιστικό» υπολογισμό και στράφηκαν σε σχολές της περιοχής, ακόμη κι αν αυτές δεν είναι της πρώτης επιλογής τους.
Στην επιλογή αυτή βασικός παράγοντας είναι τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών, αλλά και μια άλλη πλευρά της κρίσης, η οποία δεν «επιτρέπει» να υπάρχουν πολλές προσδοκίες όσον αφορά την επένδυση στις σπουδές.
Αντίστοιχα υψηλός είναι και ο αριθμός των επιτυχόντων από τα Επαγγελματικά Λύκεια του νομού. Σε σύνολο 120 υποψηφίων, οι επιτυχόντες είναι 78, εκ των οποίων οι 68 εισάγονται σε ΤΕΙ και οι έξι σε ΑΕΙ.
«Από την ανακοίνωση των βαθμολογιών είχαμε την εικόνα των υψηλών ποσοστών επιτυχίας. Αυτό αποτυπώθηκε και με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής. Είναι ευχάριστο που οι μαθητές μας επιτυγχάνουν και προοδεύουν», τόνισε ο κ. Ράπτης, ενώ απευθυνόμενος σε όσους δεν τα κατάφεραν, έστειλε το μήνυμα πως υπάρχει και δεύτερη ευκαιρία.
 
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ
 
Οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κυμάνθηκαν φέτος στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά, ενώ θεαματική ήταν η πτώση στις σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου, εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Ειδικότερα, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των περιζήτητων σχολών, όπως αυτές της Νομικής και της Ψυχολογίας, σημειώθηκε ελαφρά άνοδος, χωρίς ωστόσο να λείψουν και τα αρνητικά πρόσημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νομική Αθήνας υποχώρησε κατά 30 μόρια, ενώ αντίθετα η Νομική Θεσσαλονίκης ανέβηκε κατά 15 και της Θράκης κατά 106 μόρια.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο παρατηρείται μια πτωτική τάση, που από τους ειδικούς αποδίδεται στη δυσκολία των Μαθηματικών. Μεσοσταθμικά, η πτώση είναι στα 500 μόρια -μείωση που αποτυπώνεται κατ' εξοχήν στις μαθηματικές σχολές. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο βαθμολογικός πυθμένας του πεδίου αυτού, που πέρυσι είχε εξαιρετικά χαμηλές βάσεις (της τάξης των 3.000 μορίων) φέτος παρουσίασε άνοδο. Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ουσιαστικά η πρόσβαση είναι ελεύθερη, αφού οι θέσεις είναι οριακά περισσότερες από τους υποψήφιους.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (ιατρικές σχολές) επιβεβαιώθηκε και φέτος η σταθερή ζήτηση των σχολών υγείας. Οι βάσεις των ιατρικών σχολών αυξήθηκαν από 32 έως 82 μόρια, ενώ αυτή η τάση ανόδου διευρύνεται στις χαμηλότερες βαθμολογίες, φτάνοντας ακόμη και τα 500 μόρια.
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, τα παιδαγωγικά τμήματα ανέβηκαν από 500 έως και 1.300 μόρια, μια άνοδος που, όπως επισημαίνεται, δεν οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων, αλλά στον υπερδιπλασιασμό της ζήτησης. Εδώ, ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό το Επιστημονικό Πεδίο καταργείται από του χρόνου, καθώς οι σχολές του θα ενσωματωθούν στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.
Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι χαμηλές επιδόσεις των μαθηματικών και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας επιβεβαιώθηκαν και στο τελικό αποτέλεσμα, με συνέπεια παραδοσιακά τμήματα των οικονομικών πανεπιστημίων της Αθήνας και του Πειραιά να πέφτουν κατά 1.300 μόρια. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η πτώση στα τμήματα λογιστικής και διοίκησης επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα, το οποίο κινήθηκε κάτω από τα 3.000 μόρια.
Στα «παράδοξα», που, πάντως έχουν την ερμηνεία τους, οι ειδικοί περιλαμβάνουν τα τμήματα της χημείας, τα οποία παρουσίασαν όλα άνοδο άνω των χιλίων μορίων. Η άνοδος αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα τμήματα αυτά εντάχθηκαν φέτος και στο 3ο, εκτός από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Αντιθέτως, τα τμήματα των χημικών μηχανικών που παρέμειναν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, είχαν πτώση της τάξεως των 300 μορίων.