Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ταξιτζήδες - Περιφέρεια... στα μαχαίρια για τη μεταφορά των μαθητών στη Μεσσηνία

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
04 Σεπτεμβρίου 2017 / 08:06

ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Σε άγρια κόντρα μεταξύ Περιφέρειας και Συνδέσμου Ταξί Καλαμάτας μετατρέπεται ο διαγωνισμός μεταφοράς των μαθητών για τα σχολικά έτη 2017-18 και 2018-19.

Οι φήμες ότι στο παρασκήνιο προωθείται η ακύρωση του διαγωνισμού -οι προσφορές για τον οποίο λήγουν σήμερα το απόγευμα-, προκειμένου να γίνει παράταση των περσινών συμβάσεων, οδήγησαν το Σύνδεσμο Ταξί Μεσσηνίας στην έκδοση ανακοίνωσης την Παρασκευή, με την οποία προειδοποιεί ότι δεν θα δεχτεί μια τέτοια εξέλιξη και θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία σε ανακοίνωσή της το βράδυ του Σαββάτου υποστηρίζει ότι «πρόκειται για μία σαφή και οργανωμένη προσπάθεια "ελέγχου" του διαγωνισμού και χειραγώγησης των μελών της οικονομικής επιτροπής και της Περιφερειακής Αρχής, παραβιάζοντας παράλληλα κάθε έννοια διαφάνειας και χρηστής διοίκησης».
Η ανταλλαγή ανακοινώσεων αλλά και η ένταση των εκφράσεων υποδηλώνει ότι η μεταφορά των μαθητών θα αποτελέσει πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης και θα φέρει στην επιφάνεια αντιθέσεις και προβλήματα που έχουν να κάνουν με όσα συμβαίνουν συνολικά στο χώρο των μεταφορών, τα οποία ξεκινούν από την πιάτσα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και φτάνουν μέχρι τη μίσθωση αυτοκινήτων για τη μετακίνηση των μαθητών. 
Οπως και να έχει το ζήτημα, θα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος να την πληρώσουν στο τέλος οι μαθητές και οι γονείς τους. Σε μια τέτοια περίπτωση οι πολιτικές ευθύνες για τους χειρισμούς θα είναι σαφείς και αυταπόδεικτες. 
 
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 
 
Σχετικά με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ταξί Καλαμάτας που αφορά στον διαγωνισμό μεταφοράς μαθητών της Π.Ε Μεσσηνίας για τα ερχόμενα δύο σχολικά έτη η Περιφέρεια Πελοποννήσου δηλώνει:
«Η Περιφερειακή Αρχή και τα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας Πελοποννήσου τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα με βασικό γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι την εξυπηρέτηση των συντεχνιακών συμφερόντων.
Στο πλαίσιο αυτό, εντύπωση μας προκάλεσε η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ταξί Καλαμάτας, που δημοσιεύτηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης Μεσσηνίας, και αποτελεί πρόδηλη προσπάθεια παρέμβασης σε διαγωνιστική διαδικασία για την μεταφορά μαθητών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι επιχειρούμενες "απειλές" ή "προειδοποιήσεις" από συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και υποψήφιους αναδόχους προσβάλλουν κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας, συμμετοχικής διαδικασίας και αθέμιτου ανταγωνισμού, κανόνων βασικών που συνθέτουν ένα διεθνή, ανοικτό, μειοδοτικό διαγωνισμό.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για μία σαφή και οργανωμένη προσπάθεια "ελέγχου" του διαγωνισμού και χειραγώγησης των μελών της οικονομικής επιτροπής και της Περιφερειακής Αρχής, παραβιάζοντας παράλληλα κάθε έννοια διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, θυμίζοντας εποχές που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Ως Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσουμε αμερόληπτα να εργαζόμαστε σκληρά για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την τήρηση της νομιμότητας, αγνοώντας παντελώς συντεχνιακά συμφέροντα και αλλότριους σκοπούς, που αναμφίβολα εξυπηρετούν τέτοιες ανακοινώσεις, οι οποίες δημοσιεύονται κατά  την χρονική στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός.
Η ωμή παρέμβασή τους στην εσωτερική λειτουργία ενός αυτοτελούς θεσμικού φορέα είναι απαράδεκτη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί πρότυπο σεβασμού αυτού του βασικότατου κανόνα δημοκρατικής λειτουργίας και δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει παρεμβάσεις και υποδείξεις στο έργο της, ούτε να αξιολογείται "κατά το δοκούν" η ποιότητα των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών της.
Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας έχει αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα κατά το παρελθόν με το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, τα οποία ακόμα και σήμερα η Περιφερειακή αρχή προσπαθεί να επιλύσει. Το δεδομένο αυτό θα πρέπει να το συνυπολογίζει το Δ.Σ. του Συνδέσμου κατά τη λήψη αποφάσεων, οι οποίες πιθανόν να μην υπερασπίζονται με ορθό τρόπο τα συμφέροντα των μελών τους.
Τους καλούμε άμεσα να ανασκευάσουν το "ατυχές" δημόσιο κάλεσμά τους, γιατί εκθέτει το σωματείο τους ανεπανόρθωτα στη συνείδηση των πολιτών».
 
ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ 
 
Οι ιδιοκτήτες ταξί της Καλαμάτας με την ανακοίνωσή τους την Παρασκευή  προειδοποιούσαν την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου πως θα αντιδράσουν και θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση ακύρωσης του διαγωνισμού μεταφοράς των μαθητών στη Μεσσηνία.
Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συνδέσμου τους τονίζει ότι «κάθε προσπάθεια ακύρωσης του διαγωνισμού αυτού, όπως πληροφορούμεθα ότι καταβάλλεται από κακοήθεις, θα είναι μεγάλο σκάνδαλο, καθώς θα είναι αναιτιολόγητη και θα εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς». Ξεκαθαρίζει ότι «σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το σωματείο μας επιφυλάσσεται για την προσφυγή του στην ελληνική Δικαιοσύνη, προκειμένου να προφυλάξει τα συμφέροντα των μελών του, αλλά και τη διατήρηση της νομιμότητας».
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου επισημαίνει πως «περιμένουμε με αγωνία την ομαλή διενέργεια του διαγωνισμού την προγραμματισμένη ημερομηνία και είμεθα δεκτικοί σε οιαδήποτε απάντηση και διευκρίνιση από τους αρμοδίους».
Με την ανακοίνωσή του αυτή, ο Σύνδεσμος χαιρετίζει καταρχάς το διαγωνισμό μεταφοράς μαθητών που διενεργεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το Νομό Μεσσηνίας για τη χρονική περίοδο 2017-2018 και 2018-2019 και υπενθυμίζει «σε κάθε φορέα και εμπλεκόμενο πως ο εν λόγω διαγωνισμός είναι καθ’ όλα έγκυρος και πληροί όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες προϋποθέσεις». Για το λόγο αυτό μάλιστα συγχαίρει τους αρμοδίους υπαλλήλους της Π.Ε. Μεσσηνίας και την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη.