Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Άγονη η συζήτηση για την καταστροφή του ελαιώνα» λένε οι φορείς

Επιμελητήριο Κέρκυρας
04 Σεπτεμβρίου 2017 / 11:31

ΚΕΡΚΥΡΑ. Άκαρπη θεωρούν την συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την καταστροφική υλοτόμηση του κερκυραϊκού ελαιώνα. Η ανακοίνωση που

υπογράφουν το Επιμελητήριο Κέρκυρας, ο Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κέρκυρας καθώς και Εκπρόσωποι της Επιτροπής Πολιτών Βόρειας Κέρκυρας για την προστασία του Ελαιώνα αναφέρει:

«Με ανάμικτα συναισθήματα έντονου προβληματισμού και απογοήτευσης παρακολουθήσαμε την συζήτηση κατά τη τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για το μείζον πρόβλημα της καρατόμησης του Κερκυραϊκού ελαιώνα και κυρίως την απόφαση που ελήφθη για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Είναι θετικό ότι το κορυφαίο όργανο πολιτικού προγραμματισμού  στην Περιφέρεια μας συζήτησε αυτό το θέμα, που δυστυχώς αυτό το καλοκαίρι έχει αναδειχθεί σε μάστιγα με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ελαιώνα του νησιού μας, που αποτελεί  όχι μόνο συστατικό στοιχείο της ταυτότητας μας αλλά είναι συνυφασμένος με το dna της Κέρκυρας, αφού αποτέλεσε για χρόνια την βασική επαγγελματική ενασχόληση και κυρίως γιατί το λάδι μεγάλωσε γενιές και γενιές Κερκυραίων, οι οποίοι έζησαν τις οικογένειες τους και μεγάλωσαν  και σπούδασαν τα παιδιά τους.

Μια συζήτηση όμως η οποία προκλήθηκε μετά την πρωτοβουλία της ΟΕΤΚ αλλά και άλλων φορέων, οι οποίοι ανέδειξαν το πρόβλημα από την ανεξέλεγκτη δράση και την παραβατική συμπεριφορά μερικών κακόβουλων, οι οποίοι έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα με την εκρίζωση του Κερκυραϊκού ελαιώνα.

Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και σύνθετο και οι αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο είναι πολλές και απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση και λήψη ενός φάσματος μέτρων.

Όμως αυτή την χρονική στιγμή, θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι θα πρέπει να προέχει το ενδιαφέρον μας για τη ΔΙΑΣΩΣΗ του Κερκυραϊκού ελαιώνα από την εγκληματική δράση αυτών των παράνομων συνεργείων που δρουν ανεξέλεγκτα στην Κερκυραϊκή ύπαιθρο καταστρέφοντας των ελαιώνα μας.

Και για να ορθώσουμε ασπίδα προστασίας του Κερκυραϊκού ελαιώνα θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα συγκεκριμένες στοχευμένες ενέργειες κατά την άποψη μας, οι οποίες να κατατείνουν, πρώτον στην ευαισθητοποίηση ΟΛΩΝ μας για την προστασία του και δεύτερον στη λήψη κατασταλτικών μέσων και μέτρων με την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων αρμόδιων διοικητικών δομών.

Υπό αυτή την έννοια θεωρούμε αλυσιτελή και αναποτελεσματική την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζητάμε το συγκεκριμένο πρόβλημα να επανεξεταστεί με την λήψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών που θα συντείνουν στην διάσωση του ελαιώνα μας».

Κέρκυρα 04-09-2017

Για τα Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων

Ø Επιμελητήριο Κέρκυρας

Ο Πρόεδρος

Γ.Χονδρογιάννης

Ø Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας

Ο Πρόεδρος

Κ. Μουζακίτης

Ø Ομοσπονδία Επιχειρηματιών

Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας

Ο Πρόεδρος

Π. Κατσαρός

Ø Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας

Ο Πρόεδρος

Β.Καλούδης

 

 

Ø Κυνηγετικός Σύλλογος Κέρκυρας

          Ο Πρόεδρος

Γ.Μαυρόπουλος

Ø Οι Εκπρόσωποι της Επιτροπής Πολιτών

Β. Κέρκυρας για την προστασία του Ελαιώνα

Θ.Λευθεριώτης

Α. Ρούσσινος ( Πάρεδρος Αγ. Αθανασίου)

Σπ. Ρούσσινος

Σπ. Φλοκάλης

Ν. Τριβυζάς( Πρόεδρος Αγρού)

Σ. Ρωμαίος ( Τοπ. Σύμβουλος Πάγων)

Σ. Νικολούζος

Γ. Μαυρόπουλος

Μ. Καρδακάρης

Σ. Τσιώλη ( Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαδάδων)