Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ισπανική Repsol στα πετρελαϊκά οικόπεδα των Ιωαννίνων

Πετρέλαιο
07 Σεπτεμβρίου 2017 / 10:27

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Στην Ισπανική Repsol περνά το 60% των δικαιωμάτων στην έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιωαννίνων

καθώς το Υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε την μεταβίβαση του ποσοστού αυτού από την Energean.

Η απόφαση του ΥΠΕΝ επικυρώνει τη συμφωνία μεταξύ του ισπανικού κολοσσού και της Energean Oil & Gas, η οποία είχε ανακοινωθεί από τις αρχές της άνοιξης.

Βάση της συμφωνίας η Repsol εισέρχεται (farm in) στα χερσαία οικόπεδα της Energean στα Ιωάννινα και στην Αιτωλοακαρνανία, αποκτώντας το 60% των παραχωρήσεων και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Διαχειριστή (Operator).

Η Repsol είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εισηγμένες σε χρηματιστήριο αξιών εταιρείες από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ διαθέτει και ένα από τα πλέον αποδοτικά δίκτυα διύλισης στην Ευρώπη. Εχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες, απασχολώντας πάνω από 24.000 εργαζόμενους.

Η εταιρεία επιχειρεί στο σύνολο της αλυσίδας πετρελαίου και φυσικού αερίου, δραστηριοποιούμενη στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, στη διύλιση, στις μεταφορές, στα χημικά, στους σταθμούς εξυπηρέτησης και στην ανάπτυξη νέων ενεργειακών λύσεων.

Η εταιρεία παράγει περίπου 700.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, ενώ τα διυλιστήριά της μπορούν να διαχειριστούν έως και 998.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως. Επίσης η Repsol διανέμει και πωλεί καύσιμα και λιπαντικά μέσω των 4.700 σταθμών εξυπηρέτησης που διαθέτει, εκ των οποίων η πλειοψηφία βρίσκεται στην Ισπανία, όπου η εταιρεία ηγείται της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον επόμενο μήνα, αναμένεται να ξεκινήσουν στην περιοχή των Ιωαννίνων ορισμένες ερευνητικές εργασίες, οι οποίες λόγω των καιρικών συνθηκών, θα ανατυχθούν σε όλο τους το εύρος την ερχόμενη άνοιξη.

Πηγή: Thespro.gr