Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κάμερες και σεκιούριτι στου Δεσύλλα

Εργοστάσιο Δεσύλλα
12 Σεπτεμβρίου 2017 / 14:17

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η κίνηση που παρατηρείται τελευταία στου Δεσύλλα αποδίδεται στην αλλαγή των όρων φύλαξης του γηπέδου και των ερειπίων του εμβληματικού πρ. εργοστασίου.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία προχώρησε στην αντικατάσταση του φύλακα, που υπηρετούσε κεί από την αρχή, που περιήλθε στην ιδιοκτησία της ο χώρος και υπό το κράτος εγγράφων παρατηρήσεων της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων για πλημμελή φύλαξη, δεδομένου ότι φαίνεται να έχουν κατά καιρούς απομακρυνθεί μηχανήματα αλλά και υλικό από τα κτήρια.
 
Η εταιρεία έχει κάνει γνωστό ότι προτίθεται να εγκαταστήσει security και δίκτυο καμερών για τη φύλαξη του. 
Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς με υπουργική απόφαση της Μελίνας Μερκούρη (ΦΕΚ 471/Β/16-6-1989) έγινε ο χαρακτηρισμός ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου του εργοστασίου και πέντε χρόνια αργότερα με απόφαση του Θ. Μικρούτσικου (ΦΕΚ 613/Β/8-8-1994) επεκτάθηκε η YA ΔΙΛAΠ/Γ/1683/25518/5-9-1989 και συμπληρώθηκε με τον χαρακτηρισμό ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου της διώροφης επί της οδού Δέρπφελδ 4, καθώς και τον ορισμό ζώνης προστασίας των διατηρητέων εγκαταστάσεων του Βιομηχανικού συγκροτήματος Δεσύλλα.
 
Έκτοτε έγιναν πολλά και η δημοσιοποίηση των πρώτων ελέγχων των Νεωτέρων Μνημείων είχε ως αποτελέσμα να συρθεί στα Δικαστήρια η Ενημέρωση με την απειλή εξοντωτικής αποζημίωσης για συκοφαντική δυσφήμιση, 500 χιλ. €! Την Ενημέρωση υποστήριξαν στα Δικαστήρια ως συνήγοροι υπεράσπισης, όλοι οι δικηγόροι, εν ζωή δήμαρχοι της Κέρκυρας, Κούρκουλος, Σαρλής, Μικάλεφ, ο πρόεδρος τότε του Δικηγορικού συλλόγου, Γ. Καρύδης και αθωώθηκε ενώ κατέπεσε και απαίτηση της αποζημίωσης.
 
Ξεκίνησε μια ανασκαφή, δεδομένου ότι η βιβλιογραφία θέλει το λιμάνι του Αλκινόου θαμμένο στα θεμέλια του έτσι κι αλλιώς διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος, χρηματοδοτούμενη όπως ο νόμος ορίζει από τον ιδιοκτήτη, η οποία και διεκόπη. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
 
Τελευταία η υπόθεση κινήθηκε καθ' όσον έγινε γνωστή η πρόθεση του Δήμου να κατεβάσει τους συντέλεστες δόμησης στην περιοχή, γεγονός που προξένησε μιαν αντίδραση των ιδιοκτητών, που έφθασε μέχρι το γραφείο του δημάρχου και προκάλεσε το ενδιαφέρον του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλα, δίχως όμως τελικώς να ανασταλλεί η πολεοδομική απόφαση.