Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απομακρύνθηκαν τα σκουπίδια από παράνομη χωματερή στη Ζάκυνθο

imerazante
13 Σεπτεμβρίου 2017 / 09:46

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Έπρεπε να γίνει καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ζακύνθου και να θορυβηθούν αρχές και υπηρεσίες στο νησί για να γίνει τελικά το αυτονόητο: να απομακρυνθεί από δάσος της ορεινής Ζακύνθου μία μεγάλη, παράνομη χωματερή.

Το πρωί της Τρίτης συνεργεία του Δήμου και του Συνδέσμου Καθαριότητας ξεκίνησαν τις εργασίες απομάκρυνσης σκουπιδιών και μπαζών από ένα πυκνό πευκοδάσος στην περιοχή των Βολιμών, στη βορειοδυτική Ζάκυνθο. Μία έκταση περίπου ενός στρέμματος επιβαρυνόταν για πολλούς μήνες με μπάζα, λάστιχα, στρώματα, ξερά κλαδέματα αλλά και συμβατικά και ανακυκλώσιμα σκουπίδια, αφοί ιδιώτες και επιχειρηματίες της περιοχής και όχι μόνο, αδυνατώντας να βρουν λύση στο αδιέξοδο με τα απορρίμματα που είχε προκύψει την περασμένη χρονιά, βρήκαν την εύκολη λύση της εναπόθεσης απορριμμάτων, ακόμη και σε δασική έκταση.
Μετά την κατακραυγή (και μία αιφνιδιαστική καταγγελία), για την ύπαρξη της τόσο επικίνδυνης χωματερής και μάλιστα στην καρδιά του δάσους, οι αρχές αποφάσισαν να αντιδράσουν, έστω και με πολύ χαλαρά αντανακλαστικά. Παραμένει ωστόσο το διπλό ερώτημα: τα απορρίμματα αυτά θα μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ του Σκοπού; Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι δεν γίνεται μόνον εκεί εναπόθεση απορριμμάτων. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν θα αναζητηθούν και οι άλλες χωματερές π Παρά το γεγονός ότι η Ζάκυνθος είναι γεμάτη από ανεξέλεγκτες παράνομες χωματερές, ουδείς έχει καταγγείλει την ύπαρξή τους και κανείς δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για την απομάκρυνσή τους από δασικές εκτάσεις, ακόμη και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου στην ορεινή ζώνη του νησιού.
Μέχρι που διαπιστώθηκε από ανώτατο αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος ότι η συγκεκριμένη χωματερή φράσσει δασικό δρόμο και αποτελεί βέβαιο εμπόδιο στη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων, σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ετσι, έγινε η γνωστοποίηση της υπόθεσης και ακολούθησε καταγγελία στην Εισαγγελία. Υπενθυμίζεται ότι στη χωματερή διενεργήθηκε τη Δευτέρα αυτοψία από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η Εκθεση που θα συνταχθεί θα δημοσιοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό.
Αρκεί να υπάρχει η αποφασιστικότητα και η βούληση.
Είναι αντιληπτό ότι οι κάτοικοι βρίσκονται σε αδιέξοδο: από τη μία η αποκομιδή γίνεται με σοβαρά προβλήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΦοΔΣΑ και λόγω επιβαρυμένης κατάστασης τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, η εγκατάσταση στο Λίβα αργεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της και την ίδια στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμος αδειοδοτημένος χώρος για εναπόθεση αδρανών και ογκωδών. Οι χωματερές, για κάποιους, είναι μονόδρομος.
 
imerazante.gr