Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κινητοποιήσεις με αφορμή την παρουσία Τσίπρα - Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα

Κινητοποιήσεις
13 Σεπτεμβρίου 2017 / 11:24

Οι αντιδράσεις των συνδικάτων στην παρουσία των δύο πρωθυπουργών και των εκπροσώπων των ιταλικών ενεργειακών κολοσσών.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοινώσεις με αφορμή την παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας στην Κέρκυρα, εξέδωσαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα σε συγκεντρώσεις διαμρτυρίας.

Συγκεκριμένα, την  Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7μ.μ στο Σαρόκο.  Επιπλέον, την ίδια μέρα, οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι καλούν σε στάση εργασίας από τις 18:00 έως τις 23:00.

Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, με αφορμή τη απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε στάση εργασίας από τις 7.00 έως τις  12.00 το πρωί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9.00 το πρωί στο Μουσικό Σχολείο (Τζάβρου).

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η ανάπτυξη που διαλαλά ο κύριος πρωθυπουργός περιλαμβάνει εκτός της αύξησης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών και τον αποκλεισμό των κερκυραίων ελαιοπαραγωγών από τα κτήματά τους λόγω πλήρους ανυπαρξίας αγροτικών δρόμων. Έτσι εννοούν την ανάπτυξη με το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών. Στην Κέρκυρα η τουριστική ανάπτυξη εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία πέντε χρόνια (επενδύσεις, υποδομές, αύξηση επισκεπτών). Το ίδιο ραγδαία αυξάνεται και η εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς τόσο με το παραπέρα τσάκισμα των όρων εργασίας όσο και με τις περικοπές στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα.»

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, υπογραμμίζει:«Έρχονται στον τόπο μας να πάρουν αποφάσεις και να κάνουν τη ζωή μας χειρότερη:

- Αυτοί σου μείωσαν τον μισθό την ώρα που αυξάνουν τα κέρδη τους.

 - Αυτοί σου έκοψαν 3 μήνες επίδομα ανεργίας και τώρα θέλουν να το καταργήσουν.

 - Αυτοί σε ληστεύουν όταν δουλεύεις τζάμπα ρεπό, υπερωρίες , Κυριακές.

 - Αυτοί σου καθυστερούν τον μισθό.

 - Αυτοί σε ξεμπερδεύουν φορτώνοντας σου συνεχώς επιπλέον δουλειά .

 - Αυτοί στέλνουν δεκάδες συναδέλφους στο νοσοκομείο , τα κέντρα υγείας και τους γιατρούς με υπερκόπωση, λιποθυμίες , εργατικά ατυχήματα.

-  Αυτοί αφού έκαναν την κλαδική σύμβαση κουρελόχαρτο, τώρα δεν θέλουν να την υπογράψουν καθόλου για να πληρώνουν όσα θέλουν.

- Αυτοί έκαναν την σύνταξη χαρτζιλίκι που θα παίρνεις αφού εργαστείς μέχρι τα γεράματα.

 -Αυτοί σου πήραν τους γιατρούς , τα φάρμακα , την περίθαλψη.

- Αυτοί κάνουν την εκπαίδευση εμπόριο και καταδικάζουν τα παιδιά σου.

- Αυτοί στέλνουν τα παιδιά σου μετανάστες στην ξενιτιά.»

Η Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο, επισημαίνει:

«Αλήθεια τι άραγε να περιμένει ο Κερκυραίος πολίτης όταν το ίδιο καλάθι του πρωθυπουργού στην ομιλία του στη  ΔΕΘ ήταν άδειο; Ένα και μοναδικό Νοσοκομείο και μάλιστα Δευτεροβάθμιο το οποίο είναι υποστελεχωμένο σε όλους τους κλάδους του προσωπικού: Νοσηλευτικό προσωπικό κάλυψη μόλις 34%, Ιατρικό προσωπικό κάλυψη μόλις 44%. Για την Τεχνική Υπηρεσία ούτε λόγος να γίνεται στη νυχτερινή βάρδια, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες υπάρχει μόνο  ένας εργαζόμενος για να καλύψει όλες τις ανάγκες του Νοσηλευτικού ιδρύματος .

Σύμφωνα με τα τελευταία  στοιχεία των διοικητικών υπηρεσιών το σύνολο των οργανικών θέσεων του μη ιατρικού προσωπικού είναι 670, εκ των οποίων 280 είναι καλυμμένες και από αυτούς τους ελάχιστους υπάρχουν αποσπασμένοι σε άλλους φορείς μετακινημένοι 24, χρήση δε μακροχρόνιων αδειών κάνουν 16 άτομα. Το σύνολο των οργανικών θέσεων του Ιατρικού προσωπικού είναι 133 εκ των οποίων 64 είναι καλυμμένες. Κλινικές όπου για να καταρτιστεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργούν με μονοβάρδιες, όπου μία Νοσηλεύτρια προσπαθεί να εξυπηρετήσει 30-40 ασθενείς και φυσικά με ότι συνεπάγεται αυτό  τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τους ασθενείς! Μια βοηθός θαλάμου στις απογευματινές βάρδιες , τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες αντιστοιχεί για όλες τις κλινικές και τα τμήματα του Νοσηλευτικού ιδρύματος.  Στο σκέλος του προϋπολογισμού του Νοσηλευτικού ιδρύματος η συνεχής υποχρηματοδότηση και ο ελλιπής προϋπολογισμός δημιουργούν τεράστια προβλήματα όπου συχνά και τακτικά παρουσιάζονται ελλείψεις σε χρηστικά υλικά –αντιδραστήρια –, στις απαιτούμενες συντηρήσεις όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού ακόμη και στα κονδύλια της τροφοδοσίας των ασθενών γίνονται περιορισμοί προκειμένου τα φτάσουν τα κονδύλια. »

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έρχεται για να "διαλαλήσει την πραμάτεια του" και να προσφέρει "φτηνό κρέας" στους μεγαλοεπιχειρηματίες ντόπιους και ξένους. Έρχεται για να "σπρώξει" ακόμα περισσότερο τις προϋποθέσεις, ύστερα και από τις "μπίζνες" που κανόνισε με τον Γάλλο Πρόεδρο πριν από λίγες ημέρες, ώστε να έρθει η "πολυπόθητη" ανάπτυξη για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Οι εργαζόμενοι και στο νησί μας γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτή η ανάπτυξη και ποιον ωφελεί! Τη γνωρίζουμε μέσα από τα δύο εργατικά ατυχήματα (οικοδόμος στους Οθωνούς και εργάτης στην καθαριότητα του Δήμου) και το ένα εργατικό δυστύχημα (αεροδρόμιο Κέρκυρας), τα οποία σημειώθηκαν μόνο τους τελευταίους μήνες στο νησί μας, καθώς και τις δεκάδες καταγγελίες για λιποθυμίες εργαζόμενων λόγω της εντατικοποίησης και των άθλιων συνθηκών εργασίας σε συνδυασμό με την απουσία κατάλληλων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (π.χ. αεροδρόμιο Κέρκυρας κ.ά.)...

Τη γνωρίζουμε μέσα από την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τους άθλιους μισθούς, όταν και αν αυτοί καταβάλλονται, μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες (βλέπε Δήμητρα market κ.ά.), μέσα από τα εξαντλητικά ωράρια και την επέκτασή τους με εφαρμογή μέτρων όπως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας (βλέπε Lidl, Marks and Spencer, Sephora κ.ά.), οι λευκές νύχτες, οι μαύρες Παρασκευές, η παραμονή των καταστημάτων ανοιχτών μέχρι αργά το βράδυ με τη πρόφαση της "τουριστικής περιοχής" (βλέπε Δήμητρα market, Diellas κ.ά.)

Τη γνωρίζουμε μέσα από την κλοπή ακόμα και μέρους των μισθών πείνας, όπως συνέβη στους εργολαβικούς εργαζόμενους του Νοσοκομείου Κέρκυρας. Τη γνωρίζουμε μέσα από τον εξαναγκασμό συναδέλφων να παραιτούνται από το δικαίωμά τους σε άδεια, ρεπό, επιδόματα κ.λπ. υπό την απειλή της απόλυσης. Τη γνωρίζουμε μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, που γίνονται και στο νησί μας (βλέπε αεροδρόμιο, Ερημίτης κ.ά.) και προφανώς όχι για να βελτιωθούν υποδομές και παροχές προς τον λαό μας αλλά για να βγάλουν υπερκέρδη ντόπιοι και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι στις πλάτες μας. Τη γνωρίζουμε μέσα από τη συνολικότερη αύξηση της εκμετάλλευσης όλων των εργαζόμενων, καθώς η εκμετάλλευση αυτή, το τσάκισμα κάθε εργατικού-λαϊκού δικαιώματος, αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της κερδοφορίας τους-για την ανάπτυξή τους!» .