Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή προέδρου ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας
14 Σεπτεμβρίου 2017 / 08:23

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού από το 2017 εφαρμόζονται νέοι όροι για τη χρηματοδότηση των ΔΗΠΕΘΕ μέσω της προγραμματικής σύμβασης.

Πρόκειται για συνεργασίες και συμπαραγωγές, ώστε αφενός να υπάρχει εξοικονόμηση και αξιοποίηση του δυναμικού και  δημιουργία θέσεων εργασίας στο καλλιτεχνικό χώρο και αφετέρου να δημιουργηθούν  σχέσεις συνεργασίας όχι μόνο σε οικονομική  βάση, αλλά ουσιαστικής καλλιτεχνικής σύμπραξης. Κριτήριο, με ιδιαίτερη βαρύτητα,  είναι η σύμπραξη με το Φεστιβάλ Αθηνών , το μεγαλύτερο φεστιβάλ  της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας  προκειμένου να διεκδικήσει ξανά τη θέση του στα επιχορηγούμενα από το Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφερειακά Θέατρα κατέθεσετην προηγούμενη εβδομάδα ( η προθεσμία ήταν έως την Κυριακή  10 Σεπτεμβρίου ) δύο καλλιτεχνικές προτάσειςστο Φεστιβάλ Αθηνών,  με σημαντικούς  συντελεστές.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν:

«Η τιμή και το χρήμα» Μεταφορά του διηγήματος του σπουδαίου Κερκυραίου συγγραφέα Κωνσταντίνου Θεοτόκη, ένα έργο της εντοπιότητας, που έχει όμως οικουμενικό ενδιαφέρον.Τη μεταφορά του διηγήματος θα κάνει η Σοφία Αδαμίδου δημοσιογράφος και συγγραφέας. Για το θέατρο έγραψε πρόσφατα το έργο «Σωτηρία με λένε», βασισμένο στη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, ενώ έχει κάνει πολλές μεταφορές διηγημάτων για το θέατρο μεταξύ άλλων και ο«Κατάδικος» του Κ. Θεοτόκη. Τη σκηνοθεσία θα κάνει η ΡουμπίνηΜοσχοχωρίτη  με master και διδακτορικό  στην υποκριτική και τη σκηνοθεσία, βραβευμένη για το 2016 με το Βραβείο 'ΚάρολοςΚουν' Δραματουργίας Ελληνικού  έργουγια το έργο 'Έξοδος'. Τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Νίκος Κόκκαλης, εικαστικός,διδάκτορας του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου,με πολλές θεατρικές σκηνογραφίες στο βιογραφικό του. Τη μουσική, η  Δήμητρα Τρυπάνη, Λέκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με σπουδές στη Σύνθεση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.  Ως συνθέτρια έχει συνεργαστεί με πολλές γνωστές ορχήστρες, σχήματα και σολίστες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Οι καλύτερες προθέσεις» του ‘Ινγκμαρ Μπέρκμαν  με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατό του. Ένα έργο σύγχρονο που διερευνά τα όρια της ελευθερίας στις ερωτικές και οικογενειακές σχέσεις.       

Οι συντελεστές νέοι ανερχόμενοι καλλιτέχνες με συμμετοχές σε μεγάλες παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο εξωτερικό.

Τησκηνοθεσία θα κάνει ηΝάντια Φώσκολου με σπουδές στην Αθήνα και masterστο Πανεπιστήμιο της Columbia και στην Σορβόνη και σκηνοθεσίες στην Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη. 

Την δραματουργική επεξεργασία ο Nathan Right αμερικάνος θεατρικός συγγραφέας. Τη σκηνογραφία η Μικαέλλα Λιακατά σχεδιάστρια βίντεοπροβολών και αρχιτέκτων μηχανικός με δουλιές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Την ενδυματολογία η Βασιλική Σύρμα με μεταπτυχιακές σπουδές ενδυματολογίας στο Λονδίνο.Συμμετοχή παλιότερα στην «Οδύσσεια» του Rorber tWilson και φέτος στην «Άλκηστη» της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Τους  φωτισμούς ο Βασίλης Κλωτσοτήρας με πολλά βραβεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Οι προτάσεις, μεταξύ άλλων, θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή του Φεστιβάλ Αθηνών.

 

Το Φεστιβάλ Αθηνών  στο θέατρο του Μον Ρεπό

Στην συνάντηση που έγινε τον Ιούλιο στην Αθήνα στα γραφεία του Φεστιβάλ  διαβεβαίωσα τους αρμόδιους ότι το ΔΗΠΕΘΕΚέρκυρας είναι  ξανά ενεργό και διαθέσιμο για συνεργασίες. Κατέθεσα την πρόθεσή μου να δημιουργήσουμε  Φεστιβάλ  στο θερινό θέατρο του Μον Ρεπό, αποκλειστικά με παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Η πρότασή μου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό εκ μέρους τους, αφού σημαντικό κριτήριο και για τα δύο μέρη, είναι να παρουσίαση και η προώθηση  παραστάσεων υψηλής  καλλιτεχνικής αξίας.

Συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου είχαμε συνάντηση στα  γραφεία του ΚΘΒΕ στην Θεσσαλονίκη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή κο Αναστασάκη και την αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια κα Τσιμά.  Το ΚΘΒΕ βρίσκεται σε εξαιρετικά ανοδική πορεία και παρουσιάζει πολύ σημαντικές παραστάσεις του Ελληνικού και του διεθνούς ρεπερτορίου. Συζητήσαμε για την δυνατότητα συνεργασιών  των δύο Οργανισμών και προτείναμε  να φιλοξενήσουμε  παραστάσεις του ΚΘΒΕ, τόσο κατά την χειμερινή, όσο και κατά την θερινή περίοδο. Από  την πλευρά τους έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις δικές μας παραγωγές, έτσι ώστε κάποιες απ΄αυτές να παρουσιαστούν στις δικές τους σκηνές.

Ένα θέατρο ανοιχτό στην κοινωνία

Η εξωστρέφεια, ο πλουραλισμός, οι διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις και  φόρμες , η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, η ανάδειξη νέων καλλιτεχνών,  είναι στοιχεία, που επιβάλλεται,  να διέπουν τη λειτουργία κάθε  σύγχρονου Δημόσιου Οργανισμού.Οι συγκεκριμένες προτάσεις αφορούν  την προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο  Πολιτισμού.  Μέσα από το ετήσιο σχέδιο δράσης μας και τα ευρωπαικάπρογράμματα ,  δεν θα σταματήσουμε  να ενισχύουμε  και να αναδεικνύουμε  την εντόπια καλλιτεχνική δημιουργία .Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση και συνεργασία, προκειμένου να ενεργοποιήσουμε το ανθρώπινο καλλιτεχνικό δυναμικό του νησιού μας, ώστε αυτό να μετέχει ενεργά στις διεργασίες για τη θεατρική και γενικότερα την πολιτιστική ανάπτυξη.

Στέφανος Κυπριώτης

Πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕΚ