Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το δώρο του Δημάρχου Κέρκυρας στον Ιταλό Πρωθυπουργό

Μεραρχία Acqui
15 Σεπτεμβρίου 2017 / 13:06

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντίγραφο του Μνημείου – Γλυπτού Φιλίας και Αδελφοσύνης του Κερκυραϊκού Λαού και των Θυμάτων και Επιζησάντων της Μεραρχίας Acqui,

που είναι τοποθετημένο στον Κήπο του Λαού από το 2008, προσέφερε ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος στον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, στο περιθώριο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελληνο – Ιταλικής Συνεργασίας που έγινε χθες στην Κέρκυρα.

Απευθυνόμενος στον Ιταλό πρωθυπουργό, ο Δήμαρχος τόνισε πως η 14 η Σεπτεμβρίου είναι μια μαύρη ημέρα στην ιστορία της Κέρκυρας καθώς χθες συμπληρώθηκαν 74 χρόνια από την πυρπόληση της Κέρκυρας από τις εμπρηστικές βόμβες των Ναζί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της παρουσίας της μεραρχίας ACQUI  στην Κέρκυρα, η οποία, αν και αποβιβάστηκε στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά ως κατοχική δύναμη στη συνέχεια – όταν πήρε εντολή να παραδώσει τα όπλα στους κατακτητές Γερμανούς - αρνήθηκε και μεγάλα τμήματά της συντάχθηκαν με την ελληνική αντίσταση, με αποτέλεσμα να γνωρίσουν τη θηριωδία των Ναζί.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός Πρωθυπουργός ευχαρίστησε το Δήμαρχο για το δώρο του τονίζοντας πως οι δυο λαοί συνεχίζουν την κοινή τους πορεία,  που είναι σφυρηλατημένη από κοινούς δεσμούς φιλίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αγάπη των Ιταλών για την Κέρκυρα.

Στο περιθώριο της ελληνοϊταλικής  συνάντησης, ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος συναντήθηκε με την Υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, και τον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη  Μπαλάφα και  συζήτησαν  θέματα που αφορούν την Κέρκυρα.