Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεγάλης κλίμακας αντιπλημμυρικά έργα από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου

Π.Ε. Ζακύνθου
16 Σεπτεμβρίου 2017 / 07:54

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Μεγάλης κλίμακας έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που εκτελούνται τους τελευταίους μήνες, σε διαφορετικά σημεία της πεδινής ζώνης του νησιού, επιθεώρησε κλιμάκιο της Αντιπεριφέρειας Ζακύνθου, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε., Δημήτρη Γιαννούλη.

Τα έργα που ξεκίνησαν από τον Ιούνιο, υλοποιούνται σε Βανάτο, Πηγαδάκια, Αμπελοκήπους, Φιολίτι, Σαρακηνάδο, Αγιο Κήρυκο και σε άλλες περιοχές και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και αφού έχουν αξιολογηθεί κατά προτεραιότητα, με γνώμονα τον επείγοντα χαρακτήρα τους, εν όψει των πρώτων βροχών του φθινοπώρου.
Ένα από τα μεγαλύτερης κλίμακας έργα είναι η αποκατάσταση του χειμάρρου Σκούρτη που συγκεντρώνει τα όμβρια ύδατα πολλών οικισμών, στα πρανή του Βραχιόνα και που ο ελλιπής καθαρισμός του, οι παράνομες επεμβάσεις των πολιτών και οι κακοτεχνίες, τον καθιστούν απειλή για τους γειτονικούς οικισμούς. Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες ορισμένων κατοίκων δεν λείπουν, αλλά οι αρχές είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τα έργα που θα ωφελήσουν το σύνολο. Αλλωστε πολλοί κάτοικοι αλλά και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων δηλώνουν στην ΗΜΕΡΑ ότι ορισμένα από τα έργα αυτά είχαν να γίνουν στις περιοχές τους εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια.
 
4 μεγάλες εργολαβίες σε εξέλιξη
Δεκάδες χιλιόμετρα χειμάρρων και χαντακιών καθαρίζονται τους τελευταίους τρεις μήνες στην πεδινή ζώνη της Ζακύνθου, στο πλαίσιο υλοποίησης ενός φιλόδοξου σχεδίου της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού. Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης 4 εργολαβίες, σχετικές με διάνοιξη, διαπλάτυνση, εκβάθυνση και καθαρισμό χειμάρρων και τάφρων, με στόχο την απρόσκοπτη διοχέτευση των ομβρίων υδάτων στη θάλασσα, ώστε να αποφευχθούν τα καταστροφικά φαινόμενα εκτεταμένων πλημμυρών που έπληξαν τον περασμένο χειμώνα τη Ζάκυνθο. Τα έργα ξεκίνησαν τον Ιούνιο -άλλα έχουν ολοκληρωθεί και άλλα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Προτεραιότητα στα Πηγαδάκια
Ένα από τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι το έργο «Αντιπλημμυρικά Εργα και Καθαρισμός Λοιπόν Χειμάρρων», υλοποιείται στα Πηγαδάκια και έχει προϋπολογισμό 330.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο προβλέπει τον καθαρισμό του χειμάρρου «Σκούρτη» σε μήκος 2.650 μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθούν τα χαρακτηριστικά και η διατομή του. «Στο χείμαρρο συναντήσαμε προσχώσεις, σκουπίδια, αυθαίρετες παρεμβάσεις για να διευκολύνεται η διάσχιση του από γεωργικά μηχανήματα», λέει στην ΗΜΕΡΑ ο κ. Γαιννούλης «Όλα αυτά αφαιρέθηκαν, ενώ παράλληλα έγινε και καθαρισμός από ένα δίκτυο παράπλευρων χειμάρρων και χαντακιών που κατέληγαν στο ‘Σκούρτη’». 
Στο ίδιο έργο περιελήφθησαν παράλληλες παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία, συνολικού μήκους 4.195 μέτρων, που περιελάμβαναν εκτεταμένους καθαρισμούς, ενώ γίνονται και τεχνικά έργα όπως το μεγάλης κλίμακας έτγο το ύψος του «Πρατηρίου Καυσίμων Καμπιώτη» επί της Ε.Ο. Ζακύνθου-Βολιμών, σε σημείο που δέχεται όλα τα όμβρια ύδατα που προέρχονται από την Καλλιθέα και τις πλαγιές του Βραχιόνα. Αυτά πλέον τα παραλαμβάνει μία ανοιχτή, υπενδεδυμένη τάφρος με οπλισμένο σκυρόδεμα και τα οδηγεί στο «Σκούρτη». Αντίστοιχο τεχνικό έργο θα υλοποιηθεί σε λίγες ημέρες, με σωλήνα πολύ μικρής διατομής, φραγμένο και με ανάποδη κλίση, τον οποίο έχει τοποθετήσει ιδιώτης και πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα με σωλήνα μεγαλύτερης διατομής κι με σωστή κλίση. Στο ύψος «Καρατζά» υπάρχει μια φυσική «λούμπα» στο οδόστρωμα που θα αντικατασταθεί από φρεάτιο υπενδεδυμένο από μπετόν ενώ θα κατασκευαστεί υπόγειος αγωγός με μήκος 265μ και διάμετρο 1,20μ για να διοχετεύει τα νερά στο «Σκούρτη». Ετσι, όλα τα νερά που συγκεντρώνονται στα ανάντη της επαρχιακής οδού και τα γύρω χωριά, θα συγκεντρώνονται στο «Σκούρτη» και από εκεί στη θάλασσα.

Πυρετώδεις εργασίες στο χείμαρρο «Ξιφίτα»
Ένα άλλο έργο είναι ο καθαρισμός του χειμάρρου «Ξιφίτα», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Ο καθαρισμός γίνεται σε μήκος 9.500 μέτρων, από τη συμβολή του με την Επαρχιακή Οδό Ζακύνθου Βολιμών, στο ύψος της «Μάντρας Κατσαρού» και, διατρέχοντας όλο τον κάμπο της Ζακύνθου, θα καθαριστεί μέχρι τα κατάντη της Γέφυρας Ξιφίτα, στους Αμπελοκήπους, εκεί που εκβάλλει ο αγωγός του Βιολογικού Καθαρισμού, μέσα στο χείμαρρο.
Μία τέταρτη εργολαβία που θα συμβασιοποιηθεί είναι ο «Καθαρισμός και Αποκατάσταση Χειμάρρου ‘Ξιφίτα’, από τη Γέφυρα Αγ. Γερασίμου, στην πόλη, μέχρι τη συμβολή της με την Εθνική Οδό Ζακύνθου Κερίου». Το μείζον πρόβλημα του έργου είναι ότι ο Αγωγός Βιολογικού Καθαρισμού που εκβάλλει τα επεξεργασμένα λύματα στο χείμαρρο και υπολογίζονται σε 10.000 κυβικά μέτρα την ημέρα (τον Αύγουστο έφτασαν τις 12.000). «Επομένως είναι δύσκολος ο καθαρισμός αφού υπάρχει πάντα νερό στην κοίτη, αλλά το σχέδιο που εκπόνησε η Περιφέρεια γα την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι να προβούμε σε διάνοιξη του παραποτάμιου δρόμου, αφού υπάρχει απαλλοτρίωση από το 1957 και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διάνοιξη του δρόμου, έτσι ώστε το ποτάμι να σκαφτεί από το πλάι, με τη χρήση μεγάλου μεγέθους οχημάτων. Οι δυσκολίες είναι πολλές (όγκος και βάρος οχημάτων, ύπαρξη καλωδίων ΔΕΗ, καταπατημένες απαλλοτριώσεις κ.ά.), αλλά οι λύσεις θα βρεθούν», τονίζει ο κ. Γιαννούλης.
Το σύνολο τον έργων αυτών χρηματοδοτείται με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη χρηματοδότηση που έχει κατανείμει στην Π.Ε. Ζακύνθου η ΠΙΝ.

Εργα σε Αμπελόκηπους, Αγ. Κήρυκο και Βανάτο
Παράλληλα, αυτό το διάστημα ξεκινά τα υλοποιείται ή έχει ήδη ξεκινήσει μία σειρά από παράλληλους καθαρισμούς, όπως στο Βανάτο, τον Αγιο Κήρυκο, το Σαρακηνάδο, τους Αμπελόκηπους, το Φιολίτι και άλλες περιοχές. Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται μέσα από πιστώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. «Φέτος γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να γίνουν έργα που, από τα αρχεία της Υπηρεσίας μας, διαπιστώνουμε ότι τελευταία φορά έγιναν το 1985. Δηλαδή υπάρχουν χείμαρροι που δεν καθαρίστηκαν εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Φέτος όμως γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια αλλαγής αυτής της κατάστασης, ωστόσο θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθούν τα έργα αυτά μέσα σε μία χρονιά. Μπαίνει μία προτεραιότητα για τα πλέον επείγοντα και κάνουμε αληθινό αγώνα δρόμου για να προλάβουμε τις μεγάλες βροχές», καταλήγει ο κ. Γιαννούλης.

Πηγή: imerazante.gr