Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γ. Ρέτσος: Επανέρχονται τα έσοδα στο επίπεδο του 2015!

ΣΕΤΕ
18 Σεπτεμβρίου 2017 / 07:42
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Λίγο πριν την σύσκεψη του ΣΕΤΕ στην Κέρκυρα και την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού για τον ελληνικό τουρισμό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου μιλάει στην «Ε»

για τη σεζόν που φεύγει και τους επόμενους στόχους.

Κλειστή θα είναι η συνάντηση που διοργανώνει ο ΣΕΤΕ την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 13.00 σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής Κομμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της συνάντησης θα γίνει καταγραφή απόψεων ως προς την προώθηση του τουρισμού στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μέσω της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων. 
Στη συνάντηση θα παρευρεθούν ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, μέλη του ΣΕΤΕ, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, τουριστικοί φορείς, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και ενασχολούμενων με τον τουρισμό. 
O ΣΕΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζει να έρθει σε επαφή και με τοπικές επιχειρήσεις ώστε να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή προώθηση των τοπικών προϊόντων.
Όλο αυτό, γίνεται στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας που ξεκίνησε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΕ το οποίο συστάθηκε το Μάιο. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, έχει κάνει ανάλογες συναντήσεις στην Αλεξανδρούπολη, στο Βόλο, στη Σαντορίνη και στην Πάτρα. Ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα εκτός από την προσπάθεια που θα γίνει να καλυφθούν οι περιοχές του Ιονίου, θα γίνουν συζητήσεις στην Κρήτη και τη Ρόδο. Στόχος του ΣΕΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να καλυφθούν όλες οι Περιφέρειες έστω με συνάντηση σε μια περιοχή όπως το διοικητικό Κέντρο της κάθε Περιφέρειας.
Στο τέλος των συναντήσεων, σύμφωνα με πηγές του ΣΕΤΕ, θα υπάρχουν στη διάθεσή τους  τα απαραίτητα συμπεράσματα ώστε να καθοριστεί η στρατηγική τους στην κατεύθυνση της καλύτερης δυνατής προώθησης του τουρισμού σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, έχοντας ως επίκεντρο πάντα τη γαστρονομία και τις διαφορετικές γεύσεις που προσφέρει η κάθε περιοχή.

Η συνέντευξη
 
Τελικά είναι καλές οι χρονιές επειδή γύρω μας σκοτώνονται ή έχει αλλάξει κάτι, εξ' αιτίας του οποίου εγγράφονται υποθήκες για ένα καλύτερο μέλλον της τουριστικής οικονομίας στην Ελλάδα;
Είναι αλήθεια ότι οι γεωπολιτικές συγκυρίες έχουν βοηθήσει στην συνεχή ανάπτυξη του τομέα μας. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε πως ο ΣΕΤΕ ως εκπρόσωπος του τουριστικού τομέα είναι ο μόνος κοινωνικός εταίρος που έχει εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για τον τουρισμό, από το 2013, το οποίο, μάλιστα, επικαιροποίησε το 2015. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν αφέθηκαν τα πράγματα ούτε στο «τυχερό», ούτε στον «αυτόματο πιλότο», τουλάχιστον από πλευράς ιδιωτικού τομέα. Με δεδομένο αυτό, αν συνυπολογισθεί πως υπάρχει - και σωστά - στο εξωτερικό η εικόνα της ασφαλούς Ελλάδας, σε συνδυασμό με την ποικιλία των προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών μας, είναι σαφές πως η χώρα μας προσφέρει στους ταξιδιώτες μια εξαιρετική πρόταση.
Η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι, όπως όλα δείχνουν, θετική. Η πραγματική όμως επιτυχία, θα είναι να διατηρούμε τη δυναμική του τομέα, ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει διεθνώς και σε ανταγωνιστικούς μας προορισμούς, με άμβλυνση της εποχικότητας και φυσικά με πολύ καλύτερες αποδόσεις, σε τουριστικές δαπάνες και σε έσοδα. Αυτό θα το πετύχουμε μόνο αν από σήμερα ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε τις επόμενες ενέργειές μας προς την κατεύθυνση της επίλυσης των ζητημάτων που υπάρχουν και της περαιτέρω βελτίωσης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Θεωρούμε πολύ σημαντικό όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού να συνεχίσουμε ενωμένοι και με κοινό όραμα να εργαζόμαστε προς αυτή τη κατεύθυνση, ενεργοποιώντας και τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας, με αιχμή του δόρατος την αγροδιατροφή και τον πολιτισμό.

Τα φετινά τουριστικά έσοδα είναι λιγότερα ή κατανέμονται πιο άδικα και γι' αυτό γκρινιάζουν (κυρίως) οι μικροί επιχειρηματίες;
Όλα δείχνουν ότι τα φετινά έσοδα θα επανέλθουν στο επίπεδο του 2015, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας τα 14 δισ. €. Συνολικά λοιπόν, ο τομέας αποδίδει ικανοποιητικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης ισορροπία. Και είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό, αφού κάποιοι προορισμοί είναι περισσότερο ανεπτυγμένοι από άλλους. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το Ιόνιο είναι το ίδιο ανεπτυγμένο τουριστικά με την Ήπειρο, όπως επίσης δεν μπορούμε να συγκρίνουμε μια πεντάστερη μονάδα, που έχει τμήματα marketing και πωλήσεων, που προσφέρει μεγάλη γκάμα υπηρεσιών, που έχει άμεση πρόσβαση σε αγορές στόχους, με μια μικρή οικογενειακή μονάδα η οποία δεν έχει όλα τα παραπάνω. 
 
Εργαζόμαστε ώστε, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης και αυτών των επιχειρήσεων και των προορισμών. Με το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ, υλοποιούμε προγράμματα εκπαίδευσης, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, και μια πληθώρα άλλων ενεργειών, ενώ με την Marketing Greece, σε συνεργασία με επιχειρήσεις και τοπικές αρχές, δημιουργούμε τα κατάλληλα προωθητικά εργαλεία ώστε οι ελληνικοί προορισμοί να σχεδιάσουν την ταυτότητα τους με σύγχρονους όρους, να τοποθετηθούν στις αγορές και να παρουσιάσουν τα μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν. 
 
Η πολυτετής παραχώρηση των υποδομών μεταφορών (π.χ. Fraport) πιστώνεται στα θετικά της αλλαγής τουριστικού μοντέλου;
Οι έρευνες του ΣΕΤΕ καταγράφουν την άμεση ανάγκη αναβάθμισης όχι μόνο των τουριστικών υποδομών φιλοξενίας, αλλά όλων των υποδομών, είτε λέγονται αεροδρόμια, είτε λέγονται μαρίνες, λιμάνια, δρόμοι, νοσοκομεία κλπ. Θεωρούμε λοιπόν ότι μακροπρόθεσμα η διαχείριση των δημόσιων υποδομών από ιδιωτικά σχήματα, σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων, μόνο θετικό αποτέλεσμα μπορούν να έχουν. Από την συγκομιδή απορριμμάτων έως τις υποδομές μεταφορών. Τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν και πρέπει να βελτιωθούν, ιδίως από τη στιγμή που κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου η χώρα μας, αριθμητικά, υποδέχεται άλλη μια Ελλάδα σε αφίξεις.
 
Ποια η στρατηγική πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ για την αναβάθμιση της τουριστικής οικονομίας στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο;
Σε λίγες ημέρες στην Αθήνα θα παρουσιάσουμε την στρατηγική του ΣΕΤΕ για τον τουρισμό, η οποία βασίζεται στην εξωστρέφεια, στις συνέργειες και στη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα. Η διασύνδεση του τουρισμού με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, με αιχμή του δόρατος την αγροδιατροφή και τον πολιτισμό, είναι ο πρώτος μας στόχος. Στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας και τον εμπλουτισμό των τουριστικών προϊόντων, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική γαστρονομία. Τέτοιες συνέργειες δημιουργούν προϋποθέσεις ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών και της απασχόλησης. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. 

 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.