Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εδραιώνεται τελικά η Ρόδος ως προορισμός «φτηνού τουρισμού»;

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
19 Σεπτεμβρίου 2017 / 06:19

ΡΟΔΟΣ. Περιστατικά για γέλια και για κλάματα εκτυλίχθηκαν φέτος στην τοπική αγορά, χαρακτηριστικά της… γενναιοδωρίας των επισκεπτών που επέλεξαν φέτος τη Ρόδο για τις διακοπές τους.

Όπως είναι γνωστό και έχει γραφτεί κατ΄επανάληψη, οι αριθμοί των αφίξεων και φέτος έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις εισπράξεις, αφού η οικονομική επιφάνεια των τουριστών ήταν από τις χαμηλότερες των τελευταίων ετών.
Τα πρακτορεία δεινοπαθούσαν να πουλήσουν εκδρομές για να γνωρίσουν οι επισκέπτες τα αξιοθέατα του νησιού, καθώς λίγοι ήταν εκείνοι που διέθεταν το αστρονομικό ποσό των… 30 ευρώ για να γνωρίσουν τον τόπο που επισκέφθηκαν. Οι περισσότεροι παρέμεναν κλεισμένοι σε ξενοδοχεία all inclusive, όπου έτρωγαν και έπιναν όλη μέρα, χωρίς να ξοδέψουν ούτε ένα σεντ επιπλέον, από την χαμηλή τιμή που πλήρωσαν για να κλείσουν το πακέτο διακοπών τους.
Όπως διηγήθηκε στην «δ» αρχηγός γκρουπ, κατά την διάρκεια εκδρομής του γύρου του νησιού κι αφού είχε φτάσει η ώρα φαγητού, ελάχιστοι κατέβηκαν από το πούλμαν για να αγοράσουν κάτι για να φάνε, αφού οι περισσότεροι είχαν μαζί τους συσκευασμένα αλλαντικά που είχαν φέρει από την πατρίδα τους (!) και τα έφαγαν μέσα στο λεωφορείο. Μάλιστα όπως είπε, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και την πολύωρη ξενάγηση, λίγοι ήταν εκείνοι που διέθεταν έστω και ένα ευρώ για να αγοράσουν νερό, πόσω μάλλον αναψυκτικά ή παγωτό.
Οι περισσότεροι, είχαν μαζί τους πακέτο με φαγητό από το all inclusive ξενοδοχείο όπου διέμεναν και το κουβαλούσαν στις εκδρομές ή στην θάλασσα, προκειμένου να κάνουν οικονομία.
Ιδιοκτήτης τουριστικού καταστήματος στην Λίνδο, δήλωσε ότι φέτος η «τσιγγουνιά» των τουριστών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αφού δύο άτομα μοιράζονταν ένα μπουκαλάκι νερό, ένα αναψυκτικό ή ένα κυπελάκι παγωτού!
Υπήρξαν τουρίστες που ήρθαν στη Ρόδο διαθέτοντας μόλις 100 ευρώ στο πορτοφόλι τους για να ξοδέψουν στη διάρκεια της διαμονής τους, όπως μας είπε τουριστικός πράκτορας, γι΄αυτό και φέτος οι τζίροι των καταστημάτων έφτασαν στο ναδίρ. Από την Παλιά Πόλη και την Λίνδο πέρασαν χιλιάδες κόσμου, όμως αυτοί που διέθεσαν χρήματα για να ψωνίσουν ήταν περιορισμένοι. Οι περισσότεροι έψαχναν για φθηνά σουβενίρ και μικροαντικείμενα και ακόμα λιγότεροι ήταν εκείνοι που κάθισαν σε εστιατόριο για φαγητό.
Άλλο χαρακτηριστικό περιστατικό είναι το… σκόντο των 50 λεπτών για ένα κυπελάκι παγωτό των 2,5 ευρώ που ζήτησε ένα ζευγάρι από ιδιοκτήτη mini market, ο οποίος όμως αρνήθηκε, για να πάρει την επική απάντηση «με τόσα που λεφτά που χρωστάτε εσείς οι Ελληνες, κακώς δεν κάνετε έκπτωση σε εμάς που σας δανείζουμε!». Η κατάληξη ήταν, όπως είπε ο ιδιοκτήτης στην «δ», να του πάρει το παγωτό από το χέρι και να τους διώξει από το κατάστημά του.
Το πλέον εντυπωσιακό περιστατικό που ανέδειξε η «δ» τον περασμένο Απρίλιο και έκανε τον γύρο της Ευρώπης (!) ήταν το ζευγάρι των Βρετανών που πήγε για φαγητό στην Παλιά Πόλη και όταν τους ζητήθηκε να πληρώσουν έδειξαν το «βραχιολάκι» του all inclusive! Η δημοσίευση του ρεπορτάζ έγινε στην έκδοση της 28ης Απριλίου και αναδημοσιεύθηκε από μέσα ανά την Ελλάδα –έντυπα και ηλεκτρονικά-, με αιχμηρά σχόλια για την οικονομική κατάσταση των τουριστών, που έρχονται στη χώρα μας για διακοπές, κυρίως στην αρχή της σεζόν, καθώς πρόκειται για επισκέπτες που επιλέγουν πακέτα ειδικών προσφορών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Το ρεπορτάζ της «δ», ξεπέρασε ακόμα και τα σύνορα και φιλοξενήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της μεγάλης σε κυκλοφορία βρετανικής εφημερίδας «metro.co.uk», η οποία περιέγραψε το περιστατικό επικαλούμενη την ηλεκτρονική έκδοση της «δημοκρατικής». Μετά τη δημοσίευση στη βρετανική εφημερίδα ακολούθησαν κι άλλα μέσα της Μ. Βρετανίας, με αποτέλεσμα το θέμα να προσλάβει τεράστιες διαστάσεις.
Ένα φαινόμενο που και φέτος προσέλαβε τεράστιες διαστάσεις, ήταν τα παζάρια στα οποία επιδίδοντο οι τουρίστες, ακόμα και για σουβενίρ ευτελούς αξίας, αφού όπως είπε στην «δ», ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Παλιά Πόλη, είχαν ενημέρωση από τα τουριστικά τους πρακτορεία ότι η Ρόδος είναι ακριβή και θα πρέπει να παζαρεύουν «για να μην τους πιάνουν κορόιδα». Παζάρευαν από τοπικά προϊόντα, όπως σούμες, λάδι, κρασί και ελιές μέχρι παγωτό και νερό φτάνοντας, πολλές φορές, στα όριά τους, τους ιδιοκτήτες καταστημάτων. «Δεν μπορώ να κάνω σκόντο στο νερό και στο παγωτό. Καλύτερα να το φάω εγώ παρά να το πουλήσω κάτω της τιμής κόστους. Με τους τουρίστες που ήρθαν φέτος, τον χειμώνα θα κλάψουν μανούλες στη Ρόδο», είπε χαρακτηριστικά.
Αυτό που πλέον οι επαγγελματίες του τουρισμού θεωρούν επιτακτική ανάγκη, είναι η εύρεση χρυσής τομής για το all inclusive καθώς όπως λένε, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, τότε του χρόνου τα λουκέτα θα είναι ακόμα περισσότερα. Οι τουρίστες χαμηλής οικονομικής δυνατότητας στη Ρόδο, είναι αποτέλεσμα μιας σειράς λαθών και παραλείψεων των προηγούμενων ετών και θα πρέπει αυτά να διορθωθούν, για να μην παγιωθεί το νησί μας ως προορισμός φθηνού και μαζικού προορισμού. Πηγή:www.dimokratiki.gr