Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θ. Γαλιατσάτος προς ΝΟΔΕ Κέρκυρας: Είστε επικίνδυνα αδαείς

Θ. Γαλιατσάτος
19 Σεπτεμβρίου 2017 / 09:23

Αντεπίθεση από τομ Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτο σε δημοσίευμα της ΝΟΔΕ Κέρκυρας με αφορμή την συνάντηση Τσίπρα-Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Οι συντάκτες της ανακοίνωσης της ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ δεν είναι μόνο αδαείς αλλά και επικίνδυνοι για τον τόπο» αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο Περιφερειάρχης.
 
Η ανακοίνωση του Θ. Γαλιατσάτου
 
«Ακόμη ένα πόνημα της ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ δόθηκε στη δημοσιότητα, με την ευκαιρία δήθεν της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κέρκυρα, όπου έλαβε χώρα η συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο του Πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.
 
Πέραν του προφανούς άγχους που διακατέχει τους συντάκτες του κειμένου, οι οποίοι - Κύριος οίδε που -  ανακάλυψαν τυμπανοκρουσίες εκ μέρους της ΠΙΝ, μέσω του πονήματος της ΝΟΔΕ Κέρκυρας ανακαλύψαμε κι εμείς ότι το ντόπιο πολιτικό προσωπικό της βαθιάς συντήρησης ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν, μιας επίπλαστης πραγματικότητας όπου η Κέρκυρα που παρέδωσαν είχε πόσιμο νερό, μεγάλους αυτοκινητόδρομους, ανθηρή αγροτική οικονομία, παρακάμψεις και έργα οδοποιίας ζηλευτά, σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και συστηματική και αδιάλειπτη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.
 
Όμως, ουδείς – συμπεριλαμβανομένης της ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ – δικαιούται να ξεχνά τις χαμένες ευκαιρίες για το νησί και τους κατοίκους του, με αποκλειστική ευθύνη των δικών τους κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και των τοπικών τους εκφραστών. Κανείς δεν έχει ξεχάσει την ολιγωρία, τον ερασιτεχνισμό και εντέλει την αδιαφορία για το έργο των φραγμάτων, που οδήγησαν σε παλινωδίες και περιπέτειες το έργο ύδρευσης με θύματα τον κερκυραϊκό λαό και θύτες τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, γαλουχημένους και εκπορευόμενους από το κόμμα που σήμερα κραυγάζει έκπληκτο.
Κανείς δεν ξέχασε τα αφημένα στην τύχης του έργα, ημιτελή και ημιθανή, που άφησε πίσω της η περιφερειακή αρχή Σπύρου, η οποία σήμερα δεν έχει να παρουσιάσει ούτε ένα έργο περαιωμένο επί ημερών της. Γιατί η ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ δεν ρωτά τον ομόσταβλό της κ. Σπύρου για τις παρακάμψεις, για τα οδικά έργα, για τη Γαρίτσα, για τη Βίλα Ρόσσα, για την τελευταία θέση στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που κατείχαμε ως ΠΙΝ επί ημερών του, για την ανυπαρξία της Περιφερειακής αρχής στις υποδομές για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό;
 
Ανακαλύψαμε επίσης ότι η “παρέα” που μαζεύεται για να εκπονήσει τα βαθιάς εμπνεύσεως κείμενα δημόσιου λόγου (κι όχι διαλόγου) υποφέρει από βαθιά άγνοια των γεγονότων, των ισχυόντων εξελίξεων ακόμη και των νόμων και διατάξεων, με κίνδυνο η γραφική αυτή άγνοια να καταστεί επικίνδυνη για τη δημόσια ζωή του τόπου.
 
Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς εκείνους που μετά βεβαιότητας και εκτιθέμενοι στον κερκυραϊκό λαό αναφέρουν τα εξής: “Η τελευταία τους εφεύρεση που αφορά σε υποσχέσεις για γήπεδα και ομάδες, ενώ γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί γήπεδο που ανήκει σε ιδιωτικό φορέα, μας ξεπερνάει” (sic)…
Δεν θα ασχοληθούμε με τις γνώσεις αυτών που συντάσσουν τα βαρύγδουπα κείμενα της τοπικής ΝΟΔΕ, αλλά επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά:
 
Κύριοι, εκτίθεστε.
Δεν γνωρίζετε, δεν κάνετε τον κόπο να ρωτήσετε για να μάθετε (οι πόρτες του Γραφείου του Περιφερειάρχη είναι ανοικτές για όλους, και για εσάς) και το χειρότερο όλων, στελέχη σας που πέρασαν από θέσεις ευθύνης και είχαν – δυστυχώς για τον τόπο – αναλάβει να επιλύσουν προβλήματα, αποδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων, αδαή και επικίνδυνα.
 
Η παρούσα Περιφερειακή Αρχή με συνέπεια, προσοχή και κοπιώδη εργασία ανέλαβε  την πρωτοβουλία, στηρίζοντας τα αθλητικά σωματεία που παράγουν σπουδαίο κοινωνικό έργο, να συντηρήσει και να αναβαθμίσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου υπάρχει ανάγκη.
Κι επειδή η ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ αναφέρεται στο γήπεδο του ιστορικού σωματείου του Ολύμπου παραθέτουμε το άρθρο 25 του Ν. 4258/2014 όπου ορίζεται ότι:  «… Οι Περιφέρειες μπορούν να χρηματοδοτούν την κατασκευή, εν όλω ή εν μέρει, την ανακαίνιση ή την επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν, κατά κυριότητα ή κατά χρήση, σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία ή συλλόγους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι ανωτέρω φορείς μπορούν να είναι συμβαλλόμενοι στις Προγραμματικές Συμβάσεις του άρθρου 100 του ν. 3852/2010»
 
Με τη σημείωση ότι ο εν λόγω νόμος ψηφίστηκε στη Βουλή τον Μάρτιο του 2014 και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, οπότε κυβέρνηση ήταν ΝΔ/ΠΑΣΟΚ και στην Περιφέρεια “βασίλευε” η περιφερειακή αρχή του κ. Σπύρου, η οποία ευχερώς μπορούσε να πράξει (αν βεβαίως ήθελε) όσα προσπαθούμε εμείς να κάνουμε σήμερα, σας ρωτάμε ευθέως:
Έχετε πραγματικά τόσο επικίνδυνη άγνοια διοίκησης ή καμώνεστε τους γραφικούς, παρουσιαζόμενοι στην πολιτική ζωή των νησιών μας απλά ως ανέκδοτο, για να κρύψετε τη βαθιά σας αδράνεια και ευθύνη για την κατάντια του τόπου;»

Η από 13/9/2017 ανακοίνωση της ΝΟΔΕ


“Τρία σχεδόν χρόνια μετά την άνοδο του «τρείς κάλπες μια επιλογή» στην εξουσία, η κατάσταση της Κέρκυρας είναι η χειρότερη της Μεταπολίτευσης”
 
«Με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και τις τυμπανοκρουσίες από πλευράς κυβέρνησης και των τοπικών της εκπροσώπων στο Δήμο και την Περιφέρεια θα θέλαμε από την πλευρά μας να επισημάνουμε τα εξής:
 
Η κατάσταση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα τοπικά της εξαπτέρυγα στο Δήμο και την Περιφέρεια έχουν διαμορφώσει στο νησί μας, είναι τουλάχιστον απογοητευτική και δεν συνάδει με την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Τρία σχεδόν χρόνια μετά την άνοδο του «τρείς κάλπες μια επιλογή» στην εξουσία, η κατάσταση της Κέρκυρας είναι σε όλους τους τομείς η χειρότερη της Μεταπολίτευσης.
 
Αν τολμούν οι τοπικοί μας άρχοντες ας πάρουν μια βόλτα τον κ. Πρωθυπουργό και τους προσκεκλημένους του στην ενδοχώρα, να δουν την εγκατάλειψη και την καταστροφή του οδικού δικτύου, για την οποία οι τοπικοί εντολοδόχοι της κυβερνητικής πολιτικής σφυρίζουν αδιάφορα. Αλήθεια, τι έχει κάνει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για τις παρακάμψεις Μπενιτσών, Ποντή, Τρία Γεφύρια, Σκριπερού, την ολοκλήρωση της παράκαμψης Αυλιωτών καθώς και για τόσα άλλα έργα οδοποιίας που καρκινοβατούν? Τι έχει να πει ο κ. Τσίπρας για την συνεχιζόμενη καταστροφή του ιστορικού κερκυραϊκού ελαιώνα και την πλήρη αδιαφορία την οποία επιδεικνύει η Περιφερειακή αρχή και η κυβέρνησή του?
 
Ας επισκεφτούν την κερκυραϊκή περιφέρεια και τα χωριά, τουριστικά και μη, που έμειναν το καλοκαίρι χωρίς νερό και που η δυσωδία είναι αφόρητη διότι δεν γίνεται τακτικά η περισυλλογή των απορριμμάτων και ας ακούσουν τους ίδιους τους πολίτες τι έχουν να τους πουν….
Ή ας συνεχίσει την βόλτα του ο κ. Πρωθυπουργός μαζί με τις  τοπικές αρχές στο «θαυμάσιο» τοπίο του Τεμπλονίου και ας εξηγήσουν στους πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων, αλλά και στους ξένους προσκεκλημένους τους, πως εννοεί η Αριστερά της «Προόδου και της Οικολογίας» την διαχείριση των απορριμμάτων εν έτη 2017 και που μας οδήγησε ο λαϊκισμός, η ανικανότητα και οι ιδεολογικές τους αγκυλώσεις. Τρία χρόνια καθυστερήσεων και οπισθοδρόμησης στο ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων που προέβλεπε την δημιουργία εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ και που είχε εγκρίνει και δρομολογήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Ένα σχέδιο που θα έδινε ανάσα στην εκρηκτική αυτή κατάσταση και θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα….
 
Και μία στάση στο Νοσοκομείο θα ήταν απαραίτητη για να ακούσει ο Πρωθυπουργός από πρώτο χέρι, από τους εργαζόμενους και τους επιστημονικούς φορείς, τα προβλήματα που υπάρχουν στην λειτουργία του. Θέματα υποδομών, έλλειψης  προσωπικού και προμηθειών, διαχείρισης κλινικών και προσωπικού, λειτουργίας του φαρμακείου και του ΕΚΑΒ. Καταστάσεις και προβλήματα που η Κερκυραϊκή κοινωνία βιώνει καθημερινά και που καλύπτονται όπου είναι δυνατό από το φιλότιμο και τις προσπάθειες των εργαζομένων.
 
Επ’ ευκαιρία ας μας πει ο κ. Πρωθυπουργός και για τα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζει για την Κέρκυρα, γιατί – σε αντίθεση με την τελευταία περί ανάπτυξης ρητορική του - αυτός και η κυβέρνησή του με την συμπαράσταση των τοπικών τους συνεργατών, πέταξαν στο κάλαθο των αχρήστων ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, ώριμο όσον αφορά τις μελέτες, δρομολογημένο και με χρήματα που είχαν ήδη δαπανηθεί για απαλλοτριώσεις όπως είναι το έργο των Φραγμάτων. Ή για τις υποσχέσεις που έδιναν μέχρι και πρόσφατα οι Υπουργοί του για ένταξη στο ΠΔΕ με 6.5 εκατομμύρια ευρώ, του έργου της αποπεράτωσης της Μαρίνας στο Καφέ Γυαλί. Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα!
 
Και δεν αρκεί ότι είναι ανίκανοι να εντάξουν κάποιο σοβαρό αναπτυξιακό έργο για την Κέρκυρα. Με την ανοργανωσιά και τις καθυστερήσεις που έχουν επιδείξει στη διαχείριση του ΚΠΣ και ΕΣΠΑ δεν επιτρέπουν να εξελιχθούν ούτε μικρότερες παρεμβάσεις από τοπικές επιχειρήσεις. Τρία χρόνια μετά την επίσημη έναρξη του ΕΣΠΑ (2014-2020) και ένα και πλέον χρόνο από την προκήρυξη της δράσης που αφορούσε στην Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών τους, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η οριστική απόφαση ένταξης/απόρριψης των επενδυτικών σχεδίων στη Δράση αυτή, με συνέπεια μέχρι σήμερα να μην έχει διατεθεί ούτε 1 ευρώ για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.
 
Ποιος σας δίνει το δικαίωμα κύριοι, με την αναποτελεσματικότητά σας, την ανικανότητά σας, την ιδεοληψία σας και την εμπάθειά σας, να υπονομεύετε το μέλλον αυτού του νησιού;
 
Ατυχώς η Κέρκυρα βρίθει αποδείξεων της ανυπαρξίας της κεντρικής αλλά και της τοπικής Διοίκησης. Από πού να ξεκινήσουμε: η εγκατάλειψη της πόλης, που κινδυνεύει να απενταχθεί από τα Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, τα Φρούρια και οι Οχυρώσεις που έχουν αφεθεί στην τύχη τους και που καίγονται κάθε τρεις και λίγο, χωρίς να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αγγελόκαστρο που παραμένουν κλειστά, το παραλιακό τείχος της Γαρίτσας που καταρρέει, το Αχίλλειο που παραμένει ασυντήρητο, ιστορικά κτήρια που επίσης καταρρέουν όπως η Βίλα Ρόσα, το Σπίτι Γιαλυνά, η Αγία Αικατερίνη, η Ανουντσιάτα, κλπ, ή ακόμη και τα τουριστικά λιμάνια της Παλαιοκαστρίτσας και των Μπενιτσών που παραμένουν για χρόνια αναξιοποίητα.
 
Αν συνεχίσουμε την αναφορά σε προβλήματα του νησιού μας η απαρίθμησή τους δεν θα έχει τελειωμό. Δυστυχώς η Περιφερειακή και η Δημοτική αρχή συμπορεύονται με τον κ. Τσίπρα στο λαϊκισμό, την δημαγωγία στις ανέξοδες υποσχέσεις και στην ανάλωση των δυνάμεων τους στο να μετατρέπουν το ψέμα σε πολιτική φιλοσοφία και πρακτική.  Η τελευταία τους «εφεύρεση» που αφορά σε υποσχέσεις για γήπεδα σε ομάδες, ενώ γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί γήπεδο που ανήκει σε ιδιωτικό φορέα, μας ξεπερνάει. Η πολιτική απάτη στο απόγειο της. Την ίδια στιγμή οι τοπικοί άρχοντες τάσσονται με περισσό θράσος απέναντι σε ιδιωτικές επενδύσεις, που ή ίδια η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ψήφισε και αποδέχτηκε, ναρκοθετώντας οι ίδιοι την ανάπτυξη στον τόπο μας.
 
Ο Κερκυραϊκός και Επτανησιακός λαός αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα πλέον ξέρει. Η πολιτική αγυρτεία έχει ξεσκεπαστεί σε κάθε επίπεδο. Δεν θα ανεχτεί πλέον ψεύτες και λαοπλάνους. Οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη στους δήθεν επαναστάτες του «ναι σε όλα». Σε αυτούς που θα έσκιζαν τα Μνημόνια, θα διέγραφαν μονομερώς το χρέος, θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ, θα έδιναν 13η σύνταξη, θα αύξαναν στα 751 ευρώ τον κατώτατο μισθό, θα, θα, θα…. και που μέσα σε 2.5 χρόνια, ψήφισαν 3ο και 4ο Μνημόνιο, πετσοκόβοντας μισθούς, επιδόματα και συντάξεις,  φορτώνοντας στις πλάτες των Ελλήνων 14 δις σε μέτρα και φόρους και φέρνοντας διαρκή λιτότητα. Σε αυτούς που προχώρησαν στην απροκάλυπτη εκχώρηση Εθνικής Κυριαρχίας με την ψήφιση του «Υπερταμείου», ενώ απεδέχθησαν τον «κόφτη της υποτέλειας»...
 
Η Πατρίδα δεν έχει πλέον περιθώρια να πειραματίζεται με τους υμνητές του Μαδούρο και τα ακροδεξιά τους εξαπτέρυγα.
 
Η ημέρα που η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη δεν θα αργήσει, γιατί απλά προσφέρουν τη μόνη διέξοδο για να σηκωθεί ή χώρα από το τέλμα και να οδηγηθεί στην ανάπτυξη και στην πρόοδο, υλοποιώντας μια διαφορετική κυβερνητική πρόταση, που δίνει ρεαλιστική προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση, και που θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες σε λίγα 24ωρα ο Πρόεδρός μας από το βήμα της ΔΕΘ».