Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι εκκρεμεί μέχρι την τελική αδειοδότηση του ΧΥΤΥ Λευκίμμης

Σκουπίδια
19 Σεπτεμβρίου 2017 / 10:06

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά την υπογραφή της αναμενόμενης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για το ΧΥΤΥ Λευκίμμης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος,

ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Κέρκυρας, έχει πλέον τυπικά την άδεια να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του φακέλλου, ώστε να μπει και η τελική υπογραφή της αδειοδότησης από τον Περιφερειάρχη.
Ο ίδιος ο Θ. Γαλιατσάτος πρόσφατα είχε δηλώσει πως πριν υπογράψει, ο Δήμος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μια σειρά από ενέργειες που αφορούν στον προγραμματισμό λειτουργίας και διαχείρισης του κυττάρου της Λευκίμμης.

Ο κοινωνικός παράγοντας

Προϋπόθεση πάντως για να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, όπως σχεδιάζει ο Δήμος Κέρκυρας, είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο δεματοποιητής στο Τεμπλόνι, ο οποίος θα παράγει τα δεματοποιημένα υπολλείμματα με προορισμό το κύτταρο της Λευκίμμης. Σήμερα η εγκατάσταση της συστοιχείας των μηχανημάτων βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο. 
Το μεγάλο «στοίχημα» ωστόσο για την τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση της Νότιας Κέρκυρας, αφού οι συλλογικότητες και οι κάτοικοι της Λευκίμμης παραμένουν αμετακίνητοι στην αντίθεσή τους για τη λειτουργία του κυττάρου, έστω και ως χώρου ταφής υπολλειμμάτων (δεμάτων) - ΧΥΤΥ. 

Αναφορικά με τη διαδικασία της αδειοδότησης,  στις 29/7/2017 ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων είχε δηλώσει: