Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρωτάθλημα έξι μηνών στη Γ΄ Εθνική. Μόλις 24 αγώνες για την ΑΕ Λευκίμμης

Γ΄ Εθνική
20 Σεπτεμβρίου 2017 / 17:12
Σπύρος Πίκουλας

Δεν είναι πρώτη φορά που στην ΕΠΟ αυτοί που κάνουν κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο εκτιμούν λάθος κάποιες καταστάσεις στην προσπάθειά τους

να «βολέψουν» σε ανώτερες κατηγορίες ομάδες από όλες τις ΕΠΣ για να ικανοποιήσουν κάθε φιλοδοξία των παραγόντων.
Αυτό γίνεται στη χώρα μας κάποιες δεκαετίες και επαναλαμβάνονται τα λάθη, χωρίς κανείς να εξηγήσει το γιατί. Παλιότερα υπήρχε μετά τα τοπικά πρωταθλήματα η Εθνική Ερασιτεχνική, με τέσσερις Ομίλους από όλη την Ελλάδα, κάτι σαν την Γ΄ Εθνική, με τις πρωταθλήτριες να ανεβαίνουν στην Β΄ Εθνική. Αλλάξαμε, πήγαμε στην Δ΄ Εθνική, μετά κατάργηση και Γ΄ Εθνική, ξανά αλλαγές και από το 2014 μετά το τοπικό η Γ΄ Εθνική, μέσω μπαράζ των πρωταθλητριών των Ενώσεων αρχικά και απ΄ ευθείας οι πρωταθλήτριες από φέτος. 
Όμιλοι οκτώ, να ικανοποιηθούν όλοι, αφού όλες οι ΕΠΣ μπορούν να έχουν εκπρόσωπο την πρωταθλήτριά τους και μάλιστα αν δεν θελήσει να πάρει μέρος, εναλλακτική λύση να πάρει η δευτεραθλήτρια. Δηλαδή σε κάθε νομό να υπάρχει ομάδα που θα παίζει στη Γ΄ Εθνική, ανεξάρτητα την δυναμικότητα που θα έχει. Από κει και πέρα οι πρωταθλήτριες των οκτώ ομίλων θα πρέπει να παίξουν στο τέλος μπαράζ μεταξύ τους για να ξεχωρίσουν αυτές που θα ανέβουν στην Β΄ Εθνική.
Ποιο το όφελος όταν η ανώτερη ερασιτεχνική (τυπικά) κατηγορία στη χώρα δεν εξυπηρετεί αρχικά το σκοπό που είχε πάντα. Δηλαδή μέσα από αυτήν να αξιοποιούνται οι νεαροί ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν και μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κατηγορία σαν σκαλοπάτι για να γίνουν επαγγελματίες; Και αυτό το λέμε γιατί παλιότερα υπήρχε διάταξη που υποχρέωνε τις ομάδες να έχουν κάποιο αριθμό ποδοσφαιριστών 2-3 ή 4 κάτω από 20 χρόνων στην ενδεκάδα τους και ήταν ένα σωστό μέτρο που βοηθούσε. Σήμερα αυτό δεν υπάρχει.
Ποιο το όφελος για μια ομάδα να παίζει σε ένα πρωτάθλημα 20 ή 22 αγωνιστικών, 24 είναι για την ΑΕ Λευκίμμης, αλλά υπάρχουν Όμιλοι (6ος, 7ος, 8ος) που μόλις 11 ομάδες θα πάρουν μέρος και θα έχουμε μόλις 20 παιγνίδια, αν εν τω μεταξύ δεν αποχωρήσει κάποια και μειωθούν και αυτά;
Οι 118 ομάδες που ήταν να πάρουν μέρος έγιναν 97, τόσες θα παίξουν, οι άλλες δεν δήλωσαν συμμετοχή. Μήπως αυτό  λέει κάτι; Και μήπως εκεί στην ΕΠΟ η νέα εκλεγμένη διοίκηση θα πρέπει να βάλει κάτω τα πράγματα και να τα αλλάξει όλα;
Κανείς ποδοσφαιριστής δεν γίνεται καλύτερος παίζοντας 20-22 επίσημα παιγνίδια το χρόνο, καμιά ομάδα δεν έχει όφελος σε τέτοιες καταστάσεις και μόνο οι νεοφώτιστες πραγματικά χαίρονται, αφού θα αποκτήσουν τον τίτλο της ομάδας της Γ΄ Εθνικής, στην ουσία όμως θα παίζουν σε μια Δ΄ Εθνική, αναβαθμισμένη μόνο στο όνομα και όχι στην ποιότητα.  
Αυτή η φιλοσοφία του να βολέψουμε όλους να παίξουν Γ΄ Εθνική, για ευνόητους λόγους, μου θυμίζει άλλες εποχές και έναν διορισμένο υφυπουργό αθλητισμού που είχε καθιερώσει το σύνθημα «Κάθε πόλη και στάδιο… κάθε χωριό και γυμναστήριο».
Όσο για τα δικά μας και την ΑΕΛ που θα παίξει σε αυτή την κατηγορία. Είναι μια ομάδα που και σε τέσσερις ομίλους να ήταν η Γ΄ Εθνική (όπως λέει η λογική ότι θα έπρεπε να είναι), θα μπορούσε να σταθεί επάξια και αυτό γιατί έχει αυτά τα στοιχεία που απαιτούνται. Καλή διοίκηση, κόσμο και γήπεδο (άσχετα αν χρειάζεται αλλαγή ο χλοοτάπητας, κάτι που θα γίνει από την ΠΙΝ). 
Σπύρος Πίκουλας

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια