Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα «Πρόσωπα» της Δόμνας Δέλλιου στο Παλαιό Φρούριο

Δόμνα Δέλλιου
23 Σεπτεμβρίου 2017 / 10:03

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια μεγάλη ατομική έκθεση της εικαστικού Δόμνας Δέλλιου φιλοξενείται από χθες στο Λατινικό Παρεκκλήσι του Παλαιού Φρουρίου,

με γενικό τίτλο «Πρόσωπα». Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά πορτρέτων ανδρών και γυναικών, εμπνευσμένα κυρίως από την ελληνική μυθολογία αλλά και από άλλες προσωπικότητες του κόσμου, που άφησαν το στίγμα τους στην ανθρώπινη ιστορία.

Τα πρόσωπα, που παρουσιάζονται άλλοτε ολόκληρα και άλλοτε μόνο ένα μέρος τους, είναι ανέκφραστα, σοβαρά, παράλληλα όμως γοητευτικά. Κουβαλούν μνήμες από παλαιότερες εποχές της ανθρώπινης ιστορίας, ενώ το διερευνητικό τους βλέμμα μοιάζει να παρατηρεί τον σύγχρονο άνθρωπο. Οι μορφές των έργων αλληλοσυμπληρώνονται και παράλληλα αποτελούν συνθέσεις στοιχείων από διάφορες πτυχές της ιστορίας της ζωγραφικής.

Στα πρόσωπα της Δόμνας Δέλλιου, ο καθένας θα εντοπίσει τα σημεία εκείνα που είναι πιο κοντά στις προσωπικές εμπειρίες του. Θα ανακαλύψει στοιχεία από τη βυζαντινή αγιογραφία, από την αρχαία Αίγυπτο, από το κάλλος των αρχαιοελληνικών μορφών, σε συνδυασμό πάντοτε με το μοντέρνο, το σημερινό, έχοντας τελικά την αίσθηση ότι όλα αυτά τα κομμάτια και οι πληροφορίες συναντώνται στο κάθε πορτρέτο ξεχωριστά, για να αποτελέσουν μια αδιάσπαστη ενότητα.

Για την ιστορικό τέχνης Θούλη Μισιρλόγλου, «Ο καλλιτέχνης δεν είναι ποτέ μόνος του... Είναι πάντα μαζί με τις μορφές που δημιουργεί. Αν είναι έτσι, τότε η Δόμνα Δέλλιου είναι πάντοτε μαζί με τα πρόσωπα που δημιουργεί, τη σχήματα, τις γραμμές και τα χρώματά τους. Είναι ένας πολίτης του κόσμου που ζει παράλληλα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στην Αμερική και κάπου στο Θιβέτ, αφού τα έργα της βρίσκονται μοιρασμένα και αναρτημένα σε πολλές ιδιωτικές και μη συλλογές».

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα

Η Δόμνα Δέλλιου εγκατέλειψε μια 25χρονη καριέρα στο χώρο της γραφιστικής δημιουργίας, για χάρη της ζωγραφικής. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Τα τελευταία 20 χρόνια ζωγραφίζει χρησιμοποιώντας ακρυλικά χρώματα, κυρίως πάνω σε ξύλο.

Η έκθεση της Δόμνας Δέλλιου συνεχίζεται έως τις 15 Οκτωβρίου 2017 και είναι επισκέψιμη από Δευτέρα έως Κυριακή, 10.00-20.00.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ