Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Γεφύρι της Άρτας παίρνει και πάλι ζωή

EPIRUSPOST.GR
29 Σεπτεμβρίου 2017 / 07:26

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. To ιστορικό Γεφύρι της Άρτας παίρνει και πάλι ζωή καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη το έργο συντήρησης. Και μπορεί σύμφωνα με το δημοτικό τραγούδι να το έχτιζαν «45 μάστορες και 60 μαθητάδες», όμως, για τις εργασίες συντήρησης χρειάζεται τεχνογνωσία, θέληση και χρήματα!

Στο πλαίσιο των εργασιών, η ΔΕΗ έκλεισε το φράγμα στο Πουρνάρι και τα συνεργεία ξεκίνησαν τις εργασίες. Την ίδια στιγμή, ο ποταμός Άραχθος στέγνωσε. Πλέον, βρισκόμαστε στη δεύτερη και κύρια φάση του έργου, την οποία εκτελεί η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας με σκοπό τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού και την προστασία του ιστορικού γεφυριού.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 700.000 ευρώ, με την πρώτη φάση να έχει ολοκληρωθεί ψηλότερα από το γεφύρι, κοντά στο Ιμαρέτ, όπου έγινε διαπλάτυνση και εξομάλυνση της κοίτης του Αράχθου για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Παράλληλα, κατασκευάστηκε ανάχωμα μήκους άνω των 1200 μέτρων.
Οι εργασίες πλέον επικεντρώνονται στο γεφύρι με τον στόχο να είναι η προστασία και η θωράκιση των βάθρων του ιστορικού γεφυριού.
Πρόκειται να κατασκευασθούν λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια (σαρζανέτ) στην κοίτη του ποταμού καθ΄ όλο το πλάτος και σε μήκος τρία μέτρα ανάντη των βάθρων της γέφυρας και 50 μέτρων κατάντη αυτών και για πλάτος περίπου 100 μέτρων.