Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση - αφιέρωμα στον Σπύρο Φρόνιμο

Σπύρος Φρόνιμος
03 Οκτωβρίου 2017 / 12:57
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια μεγάλη έκθεση με έργα του Σπύρου Φρόνιμου (1949-2012) θα παρουσιαστεί στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, ως φόρος τιμής στον κερκυραίο ζωγράφο που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγα χρόνια.

Σε συνεργασία με την οικογένειά του, η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη θα παρουσιάσει μια αναδρομική έκθεση του Σπύρου Φρόνιμου, με έργα από όλες τις δημιουργικές περιόδους του, ενώ θα συμπεριληφθούν και κάποια προσχέδια έργων. Επιθυμία της συζύγου του και των παιδιών του είναι να τιμήσουν τη μνήμη του και να παρουσιάσουν για πρώτη φορά συγκεντρωμένο μεγάλο μέρος του έργου του.
 
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
 
Ο Σπύρος Φρόνιμος υπήρξε για χρόνια πρόεδρος της Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης (ΕΙ.Κ.Ε.), δραστήριος και δημιουργικός σε όλη τη διάρκεια της θητείας του. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα έλαβε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου, ενώ αργότερα (1966-1969) φοίτησε στην Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας, με δασκάλους τους Άγγελο Κόντη και Νίκο Ζερβό. Τη δεκαετία '80- '90, παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολήθηκε και με την υποκριτική.
Από το 2004, προβλήματα υγείας τον ανάγκασαν να απέχει από την εργασία του και έτσι αφοσιώθηκε στη ζωγραφική. Κατά τη διάρκεια της ζωής του πραγματοποίησε επιλεγμένες ατομικές εκθέσεις, συμμετείχε σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες.
 
Η σχέση με την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη
 
Από τη θέση του προέδρου της ΕΙ.Κ.Ε., ο Σπύρος Φρόνιμος συνεργάστηκε για μεγάλο διάστημα με την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, με σκοπό την προώθηση των μελών της ΕΙ.Κ.Ε. και την παρουσίαση των έργων τους στο χώρο της Πινακοθήκης. Η άριστη συνεργασία απέδωσε καρπούς μετά το θάνατό του, και έτσι πολλοί νέοι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη.
«Στην έκθεση αυτή θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε όλο το φάσμα της δημιουργικής πορείας του Σπύρου Φρόνιμου, με επιλογή έργων τα οποία αναδεικνύουν τις εικαστικές αναζητήσεις του», αναφέρει ο ιδρυτής της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, Μιχαήλ Άγγελος Βραδής.
Ο Σπύρος Φρόνιμος πέθανε το 2012 και είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστούν έργα του μετά το θάνατό του. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, στις 19.00.
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.