Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε στάσεις εργασίας προχωρούν οι ναυτεργάτες της Κέρκυρας

Σωματείο Ναυτεργατών Κέρκυρας
04 Οκτωβρίου 2017 / 11:02

Όπως ανακοίνωσε το Σωματείο Ναυτικών Κέρκυρας, αρχικά θα αντιδράσουν με τετράωρες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 8:00-12:00 και την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 12:00-16:00.

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσει εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, το Σωματείο Ναυτεργατών της Κέρκυρας. Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από την άκαρπη συνάντηση που έγινε το πρωί της Τρίτης 3/10 στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
 
Στη συνάντηση που ζήτησαν οι ναυτεργάτες, είχαν προσκληθεί οι πλοιοκτήτες, στους οποίους θα γνωστοποιούνταν τα αιτήματά τους και θα γινόταν συζήτηση ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος.

Επικοινωνήσαμε με τον γραμματέα του Σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας, Θεόδωρο Χρυσικόπουλο. Τα πράγματα, όπως μας είπε, δεν ήρθαν για τους ναυτεργάτες ακριβώς όπως τα περίμεναν, καθώς στο Λιμεναρχείο παρέστη μόνο ένας εκπρόσωπος πλοιοκτήτριας εταιρείας και όχι πλοιοκτήτης. Ο εκπρόσωπος, άκουσε τα αιτήματα των ναυτεργατών, αλλά δεν μπορούσε να δώσει καμία απάντηση. Ανέφερε, σύμφωνα με τον κ. Χρυσικόπουλο, πως θα μεταφέρει το αίτημά τους.
 
Το γεγονός αυτό απογοήτευσε το Σωματείο Ναυτεργατών Κέρκυρας, το οποίο αποφάσισε μέσα στις επόμενες ημέρες να καθορίσει επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας.

Όπως ανακοίνωσε το Σωματείο Ναυτικών Κέρκυρας, αρχικά θα αντιδράσουν με τετράωρες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 8:00-12:00 και την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 12:00-16:00.


Τα κλειστού τύπου πλοία
 
Να θυμίσουμε ότι τα αιτήματα των ναυτεργατών σε κεντρικό επίπεδο είναι η αύξηση του μισθού τους, η μικρή αύξηση του χρόνου μηνιαίας αδείας και άλλα εργασιακά. Ενώ όσον αφορά στο νησί της Κέρκυρας και στη σύνδεση με την Ηγουμενίτσα, τα αιτήματα του τοπικού Συλλόγου, είναι η τοποθέτηση ενός ακόμη μηχανοδηγού στις γραμμές καθώς και η λειτουργία όλων των κλειστού τύπου πλοίων κατά τη χειμερινή  περίοδο (ώστε μεταξύ άλλων να μην έρχεται αντιμέτωπος με την ανεργία μεγάλος αριθμός ναυτεργατών).
 
Να σημειώσουμε πως το δρομολόγιο Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα εξυπηρετούν δώδεκα πλοία, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι κλειστού τύπου, τα δύο ημίκλειστου τύπου και τα υπόλοιπα έξι είναι ανοιχτού τύπου.

Η ανακοίνωση των ναυτεργατών Κέρκυρας

«Μετά την πρώτη άκαρπη συνάντηση της ένωσης εφοπλιστών πορθμείων με την ΠΝΟ και τα ναυτεργατικά σωματεία, το σωματείο μας ζήτησε συνάντηση με τους πλοιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, για την επίλυση διαφορών που αφορούν την συλλογική σύμβαση εργασία πορθμείων εσωτερικού, εργασιακά ζητήματα και την ακινησία πλοίων κλειστού τύπου.
Στην συνάντηση, εκτός του κεντρικού λιμενάρχη Ηγουμενίτσα και εκπροσώπου του κεντρικού λιμεναρχείου Κέρκυρας, προσήλθαν εκπρόσωπος μίας μόνο εταιρείας της γραμμής Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας και μίας εταιρείας της γραμμής Ηγουμενίτσα – Λευκίμμη, οι οποίοι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι ν’ απαντήσουν και θα έπρεπε να μεταφέρουν τα αιτήματα.

Όπως είναι προφανές, η παντελής αδιαφορία για διάλογο προς επίλυση ζωτικών θεμάτων που μας απασχολούν, αλλά και την τοπική κοινωνία, από την υποβάθμιση της γραμμής με την απομάκρυνση των κλειστού τύπου πλοίων, τις πεντάμηνες ακινησίες κατά την χειμερινή περίοδο, και την άνιση κατανομή δρομολογίων, μας αναγκάζει να αντιδράσουμε αρχικά με τετράωρες στάσεις εργασίας την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017 από ώρα 08.00 έως 12.00 και την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 από ώρα 12.00 έως 16.00.

Καλούμε τα μέλη μας σε γενικές συνελεύσεις την Δευτέρα στις 09.00 και την Τρίτη στις 13.00 στην αίθουσα συνελεύσεων του ΟΛΚΕ.

Τέλος, ζητάμε την κατανόηση του επιβατηγού κοινού για την ταλαιπωρία που θα του προξενήσουμε, πρέπει όμως όλοι να αντιληφθούν ότι τα αιτήματα δεν αφορούν μόνο τους ναυτεργάτες αλλά και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας».