Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Τατούλης διεκδικεί τώρα το Αεροδρόμιο

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
11 Οκτωβρίου 2017 / 08:54

ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Την παραχώρηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για να προχωρήσει στη διαχείρισή του από ιδιώτη όπως έκανε με τα απορρίμματα, ζητεί ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, όπως αποκάλυψε χθες η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.

Αντιδρά, ωστόσο, στην εκμετάλλευσή του με παραχώρηση τύπου Fraport, όπως έχει γίνει με τα μεγάλα και πιο ελκυστικά αεροδρόμια της χώρας. Η κ. Νικολάκου είπε ακόμη ότι με το προηγούμενο ΕΣΠΑ είχαν τα χρήματα, 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμισή του, αλλά τώρα με το καινούργιο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται στα επιλέξιμα έργα.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί, στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, η κ. Νικολάκου απάντησε σε δημοσιεύματα για το Αεροδρόμιο Καλαμάτας και για τις απορρίψεις έργων ύδρευσης δήμων στο νέο ΕΣΠΑ, που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τατούλης.
Για το Αεροδρόμιο Καλαμάτας η κ. Νικολάκου είπε ότι δεν έγιναν πράξη οι υποσχέσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για χρηματοδότηση της αναβάθμισης του αεροδρομίου με 15 ή 25 εκατ. ευρώ, επειδή δεν ωρίμασαν οι μελέτες από το 2012, με ευθύνη της Υπηρεσίας Πολιτικής Υπηρεσίας (ΥΠΑ) και του ΓΕΑ.
Ανέφερε ότι η περιφερειακή αρχή λέει «βροντερό "όχι" στην ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας. Είναι στρατηγικής, εθνικής σημασίας». Ομως τελικά αποκάλυψε ότι στην Περιφέρεια θέλουν να κάνουν αυτοί την ιδιωτικοποίηση, και όχι το κράτος, υποστηρίζοντας: «Αν δεν έχει χρήματα το υπουργείο, να το εντάξει στο τομεακό του πρόγραμμα, να προχωρήσει σε παραχώρησή του στην Περιφέρεια και να αξιοποιηθεί με ΣΔΙΤ, με διεθνή διαγωνισμό», είπε συγκεκριμένα. Και δήλωσε ότι δεν θέλει την απαξίωσή του και να ξεπουληθεί σε φθηνή τιμή.
Αφού «πανηγύρισε» για το ότι η Περιφέρεια έκανε τον κόμβο στην είσοδο του Αεροδρομίου και επισκεύασε την περίφραξη, η κ. Νικολάκου απηύθυνε ρητορικά ερωτήματα, όπως: «Υπάρχει κανείς άλλος που να έχει βάλει 1 ευρώ και που να έχει θέση για το αεροδρόμιο;».
Εν τω μεταξύ, δεν ξέχασε το αεροδρόμιο στην Τρίπολη, αναφέροντας ότι ο κομβικός ρόλος του Αεροδρομίου Καλαμάτας «θα συμπληρωθεί με low cost cargo αεροδρόμιο της Τρίπολης, που ποτέ δεν εγκαταλείπεται».
Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι «δεν είναι δύσκολη η ΣΔΙΤ, μετά τη διαδικασία και το μοντέλο για τη διαχείριση των απορριμμάτων». Εμαθαν, δηλαδή, τη δουλειά από τη ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια.
Πάντως, ενημέρωσε ότι ο περιφερειάρχης θα θέσει το θέμα του Αεροδρομίου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Αναπτυξιακό  Συνέδριο που θα γίνει στην Τρίπολη, ζητώντας την ένταξή του σε εθνικό πρόγραμμα (και ξεχνώντας προφανώς το αίτημα για παραχώρηση και ΣΔΙΤ από την Περιφέρεια).
Η κ. Νικολάκου παραδέχτηκε ότι πάντα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, που δεν ωρίμασαν οι μελέτες για την αναβάθμιση του αεροδρομίου.
Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας για τον τουρισμό που, όπως είπε, τον έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα, και έκανε λόγο για ενδιαφέρον για 4 πεντάστερα ξενοδοχεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.