Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από την Πάτρα στα Γιάννενα, υγειονομικώς, η Κέρκυρα

6η ΥΠΕ
14 Οκτωβρίου 2017 / 08:35

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Στα Γιάννενα από την Πάτρα μεταφέρεται η έδρα της Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία υπάγονται η Κέρκυρα και η Λευκάδα.

Έτσι, παρά την αύξηση των υγειονομικών Περιφερειών από επτά σε εννιά και τη γεωγραφική τους αναδιάρθρωση, για μια ακόμα φορά δεν επιλέγεται η αποκατάσταση του διοικητικού κέντρου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, παρά το γεγονός ότι υπήρξε διαρκές αίτημα της τοπικής Διοίκησης από τότε που διαλύθηκε το ΠΕΣΥ. Η επιστροφή στο διοικητικό σχήμα Ήπειρος - Κέρκυρα - Λευκάδα, προφανώς εγκυμονεί κινδύνους και για την υπόσταση της ανεμικής διοικητικά Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που παραμένει διοικητική Ενότητα μειωμένων προδιαγραφών.
Η είδηση, από το ρεπορτάζ του Σαββάτου στον Ηπειρωτικό Αγώνα, προέρχεται από τα όσα ανακοίνωσε κατά την επίσκεψη στην ηπειρωτική πρωτεύουσα ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτης Νικολόπουλος, όπου επιβεβαίωσε την αλλαγή «χάρτη» στις υγειονομικές υπηρεσίες, με την έδρα να «ξαναγυρνά» στην Ήπειρο.
Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας των σχετικών νομοθετημάτων, ώστε στο τέλος του έτους να έχει διαμορφώσει τη νέα χωροταξική δομή και το οργανόγραμμα των υγειονομικών υπηρεσιών, με τρόπο που θα εξυπηρετεί την οργάνωση του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που, μέχρι πρότινος, απουσίαζε παντελώς.
Το τελευταίο διάστημα, μετά τη σχετική νομοθεσία και την έναρξη της οργάνωσης λειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των Τοπικών Μονάδων Υγείας, οι Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν μεν την αρμοδιότητα, αλλά όχι τις υπηρεσίες για την υποστήριξή τους.
Στόχος είναι ο νέος νόμος να εναρμονίζει χωροταξικά και διοικητικά τις περιφερειακές υπηρεσίες, με βάση τον νέο υγειονομικό χάρτη και όπως αυτός θα διαμορφωθεί, όταν αναπτυχθούν πλήρως οι δομές που προβλέπονται.
Έτσι, όπως έκανε γνωστό ο κ. Νικολόπουλος, η κατεύθυνση είναι να αυξηθούν από επτά σε εννέα οι Υγειονομικές Περιφέρειες και σε ό,τι αφορά την περιοχή, αυτή θα περιλαμβάνει την Ήπειρο, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα, ενώ είναι ακόμη υπό συζήτηση ποιοι άλλοι νομοί θα πλαισιώνουν αυτό το σχήμα. Έδρα της Υγειονομικής Περιφέρειας, που με την τελευταία διαμόρφωση είχε μεταφερθεί στην Πάτρα, θα είναι η πόλη των Ιωαννίνων.
«Αυτή η αναδιοργάνωση θα ψηφιστεί με προοπτική άμεσης εφαρμογής», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας πως πολλές φορές μέχρι σήμερα έχει εξαγγελθεί, αλλά ποτέ δεν είχε εφαρμοστεί.