Πισωγύρισμα ο νόμος για τις μειονότητες στην Αλβανία

Επανέρχεται με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας τις κατεδαφίσεις κτισμάτων Ελλήνων μειονοτικών στη Χιμάρα. ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την σύλληψη στην Ιταλία συγγενή πολιτικού, που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών, αναφέρεται τόσο στις κατεδαφίσεις στη Χιμάρα όσο και στον νόμο για τις μειονότητες.

20
Οκτωβρίου / 2017

ΑΘΗΝΑ. Προκαλεί ανησυχία η διαφαινόμενη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική σκηνή της Αλβανίας, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, οποίος τυγχάνει και συγγενής ενός μέχρι πρότινος κορυφαίου Υπουργού της κυβέρνησης Ράμα.
Εξίσου προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μέτρα καταστροφής περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, στο πλαίσιο πολιτικής ξεριζωμού της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή της Χειμάρρας.
Η (προ)χθεσινή απόφαση των αλβανικών αρχών επιβεβαιώνει ότι ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις μειονότητες αποτελεί ένα βήμα πίσω για την κύρια μειονότητα της Αλβανίας. Πολλοί δε την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το ναρκεμπόριο. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι.