Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Γέφυρες Ανάπτυξης με την Ήπειρο»

αναπτυξιακό συνέδριο
20 Οκτωβρίου 2017 / 07:47

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. «Γέφυρες Ανάπτυξης με την Ήπειρο» είναι ο τίτλος του 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που οργανώνουν η περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στα Γιάννενα τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, υπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Το συνέδριο στην Ήπειρο είναι το πέμπτο που πραγματοποιείται στον κύκλο των 13 Περιφερειακών Συνεδρίων που έχουν προγραμματιστεί, προκειμένου να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021».
«Σκοπός του Συνεδρίου είναι η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μέσω της διαβούλευσης, θα επιδιωχθεί η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη ενεργειών σε συνάρτηση αφενός με τις προτεραιότητες της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021», αφετέρου με τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί ή σχεδιαστεί από την περιφέρεια, σηματοδοτώντας τη μετάβαση της περιοχής, από την εποχή της κρίσης στην εποχή της Δίκαιης Ανάπτυξης», αναφέρεται στην πρόσκληση που έχει σταλεί στους φορείς.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Du Lac και θα ολοκληρωθούν με την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις 7.30 το απόγευμα της Τρίτης. Ο πρωθυπουργός θα είναι ομιλητής στην κεντρική εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα του διημέρου, αφού προηγηθούν ο χαιρετισμός του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και η ομιλία του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, στις 2.15 το μεσημέρι, με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη να κηρύσσουν την έναρξη του συνεδρίου, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εναρκτήρια ομιλία από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη.
Στις 3.30 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η πρώτη παράλληλη απογευματινή συνεδρία με θέμα «Επιχειρηματικότητα, επενδύσεις, περιφερειακή συνοχή και ψηφιακή σύγκλισκ» και ομιλητές τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη.
Την ίδια ώρα θα ξεκινήσει και η δεύτερη παράλληλη απογευματινή συνεδρία, με κεντρικό θέμα «Ενέργεια, υποδομές, περιβάλλον και διαχείριση υδατικών πόρων». Ομιλητές θα είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.
Το κλείσιμο των εργασιών της πρώτης ημέρας θα κάνει στις 8 το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Την Τρίτη οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί, με την πρώτη συνεδρία να έχει θέμα «Αγροτική ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου». Ομιλητές θα είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Αντώνογλου.
Η δεύτερη παράλληλη συνεδρία θα έχει θέμα «Παιδεία, έρευνα και οικονομία της γνώσης», με ομιλητές τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Φωτάκη.
Δύο θα είναι και οι απογευματινές συνεδρίες, με ώρα έναρξης στις 2 το μεσημέρι.
Η πρώτη έχει θέμα «Κοινωνική πολιτική, εργασιακές σχέσεις και αλληλέγγυα οικονομία», με ομιλητές την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τις αναπληρώτριες υπουργούς Ράνια Αντωνοπούλου και Θεανώ Φωτίου. Η δεύτερη συνεδρία έχει θέμα «Υποδομές και πολιτικές για την υγεία», με ομιλητές τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη.
 
ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
 
Από σήμερα Παρασκευή θα βρεθεί στα Γιάννενα ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενόψει του 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Στις 1.30 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και μία ώρα αργότερα θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Ιωαννιτών.
 
«Προθέρμανση» με δύο ημερίδες στην Άρτα
 
 Δύο ημερίδες θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο στην Άρτα ενόψει του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Ήπειρο, που διοργανώνεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου στα Γιάννενα. Αύριο Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, η περιφερειακή ενότητα Άρτας διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Πολιτικές απασχόλησης για νέους και μακροχρόνια ανέργους –Παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία», με ομιλήτρια την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου.Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας το ΕΣΠΑ από άλλη σκοπιά», με ομιλήτρια την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής Ευγενία Φωτονιάτα. Και τις δύο εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πνευματικής Στέγης του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς», θα χαιρετίσουν η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και ο βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας.