Κρίνεται η επαναλειτουργία της γραμμής Σάμη Κεφαλονιάς– Πάτρα – Ιθάκη

Οριστική απόφαση αναμένεται σήμερα για το θέμα της επαναλειτουργίας της γραμμής Σάμη Κεφαλονιάς– Πάτρα – Ιθάκη

25
Οκτωβρίου / 2017

ΑΘΗΝΑ. Μετά την μαραθώνια συζήτηση της περασμένης Πέμπτης 19/10, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ) αναγνώρισε την αναγκαιότητα να μπει και πάλι πλοίο στη γραμμή, ωστόσο θα κριθεί αν τελικά όντως θα εγκριθεί το αίτημα που έχει κατατεθεί για την επαναλειτουργία της γραμμής Πάτρα – Σάμη Κεφαλονιάς – Ιθάκη, από την εταιρία Kefalonian Lines.
Το ΣΑΣ ανέβαλε όλες τις αποφάσεις των εκτός ημερησίας θεμάτων που ήρθαν στην συνεδρίαση και όπως ανακοίνωσε θα αποφασίσει οριστικά σήμερα για το αίτημα που ετέθη. 

Ο Έπαρχος Ιθάκης Σπύρος Τσιντήλας ενόψει της συνεδρίασης του ΣΑΣ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην αοποίαν μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια στην συγκοινωνία με την Πάτρα έχουν ταλανίσει τους πάντες στο νησί.
Η επαναλειτουργία της γραμμής θα βγάλει την Ιθάκη από την απομόνωση, θα συμβάλλει στη βελτίωση της διαβίωσης των κατοίκων και θα διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών της.
Ευελπιστούμε ότι οι συσκέψεις που συγκαλείτε θα έχουν θετικό αποτέλεσμα και η απόφασή σας θα δώσει άμεσα την, αναμενόμενη από όλους, λύση στο πρόβλημα της Ιθάκης.
 
Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τη γραμμή Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη, τονίζει για ακόμη μια φορά την πάγια θέση της για φθηνή, ασφαλή και τακτική με ολοχρονικά δρομολόγια σύνδεση, υπέρ των συμφερόντων του λαού και του τόπου και όχι των ναυτιλιακών εταιρειών. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Υπενθυμίζουμε ότι η σταθερή μας θέση το 2014 επαληθεύτηκε, και προς αποφυγή παρόμοιων φαινομένων προειδοποιούμε για ακόμη μια φορά ότι ο λαός των Ιονίων Νήσων και ειδικά οι Κεφαλλονίτες και οι Θιακοί επιθυμούν και έχουν ανάγκη δρομολόγηση πλοίου σε ετήσια βάση. Με αυτή τη βασική αρχή πρέπει να εξεταστούν τα όποια αιτήματα κατατεθούν, μακριά από τα εφοπλιστικά συμφέροντα που – όπως και στο παρελθόν- εκμεταλλεύονται την κερδοφορία της γραμμής τους καλοκαιρινούς μήνες και στη συνέχεια αδιαφορούν για την καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών μας.
 
Μάλιστα θεωρούμε πιο επίκαιρη από ποτέ τη θέση μας για δημιουργία ενός δημόσιου φορέα με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, που μεταξύ άλλων θα έχει και την ευθύνη του καθορισμού των απαραίτητων γραμμών για την εξυπηρέτηση της ζωής και της οικονομίας στα νησιά κα ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα του ελέγχου για την πιστή και ποιοτική εφαρμογή της παροχής των καθορισμένων υπηρεσιών.
 
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το σύστημα καθορισμού και έγκρισης των γραμμών θα επιτρέψει τη λήψη της συμφερότερης λύσης, χωρίς να λάβει υπόψη του ψευτοδιλλήματα, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης της ζωής και οικονομίας των νησιών μας.
 
Ως τέτοιο αίτημα ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνη των κατοίκων όλων των νησιών και ζητούμε για ακόμη μια φορά αξιόπιστες, φθηνές και συχνές συγκοινωνίες, ευθύνη που η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει και να πράξει στο ακέραιο.
 
Καλούμε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών να γνωμοδοτήσει θετικά για το άνοιγμα της γραμμής Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη και τον κ. Υπουργό να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες».
 

Χριστίνα Γκερέκου