Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης από τον ΟΛ.ΚΕ.

ΟΛΚΕ
31 Οκτωβρίου 2017 / 10:30
Χριστίνα Γκερέκου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ετήσια Εκπαίδευση της ομάδας που έχει συγκροτήσει για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στους λιμένες αρμοδιότητάς του, πραγματοποίησε ο ΟΛΚΕ την 25η και 26η Οκτωβρίου.

Συνεργάτης του στο όλο εγχείρημα, η εξειδικευμένη Εταιρία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για αντίστοιχα θέματα ΜΕΤΟΠΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Η εκπαίδευση περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, ενώ στο πλαίσιο του δεύτερου, εκτελέστηκε και Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης.

Κατά τη διάρκεια της θεωρητικής εκπαίδευσης, παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων η οργάνωση του ΟΛΚΕ Α.Ε. για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης ειδικά από πετρελαιοειδή, ο αντιρρυπαντικός εξοπλισμός που έχει τοποθετηθεί σε Κέρκυρα και Παξούς, όπως και οι διαδικασίες χρήσης αυτού. Επιπλέον, έγινε εκτενής αναφορά στο συμβάν βύθισης του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ και τις συνέπειές του, ενώ αναπτύχθηκαν τρόποι και δράσεις που θα μπορούσαν τα μέλη της Ομάδας του Οργανισμού να είχαν προβεί, αν αντίστοιχο περιστατικό ελάμβανε χώρα σε χώρους ευθύνης του.




Στο πρακτικό μέρος έγινε επίδειξη όλου του εξοπλισμού και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε άσκηση, το σενάριο της οποίας αφορούσε στη διαρροή πετρελαιοειδών αποβλήτων από το Ρυμουλκό "ΔΟΞΑ", που βρισκόταν παραβεβλημένο στο Λιμάνι της Κέρκυρας. Για την αντιμετώπιση του περιστατικού η Ομάδα Αντιρρύπανσης του ΟΛΚΕ προέβη στην παρέαση πλωτού φράγματος μήκους 120 μέτρων, όπως και στην απαραίτητη Επιχειρησιακά αγκυροβόλησή του.

Στην εκπαίδευση συμμετείχαν στελέχη του ΟΛΚΕ Α.Ε., του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, αλλά και το σύνολο του Σωματείου Φορτοεκφορτωτών του Νησιού μας, οι οποίοι διέθεσαν σκάφος και γερανοφόρο Φορτηγό όχημα για τις ανάγκες της Ασκήσεως Αντιρρύπανσης.
Με την ενεργό συμμετοχή όλων, η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ η ταχύτητα των ενεργειών της Ομάδας Αντιρρύπανσης ήταν εξίσου εντυπωσιακή με την περιβαλλοντική τους συνείδηση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΛΚΕ Α.Ε., στόχος είναι η ταχύτερη, καθόλα αυτοδύναμη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενός περιστατικού ρύπανσης, ειδικά διαρροής πετρελαιοειδούς, διότι όπως είναι ευνόητο, αν μια πετρελαιοκηλίδα εξαπλωθεί θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομική ευμάρεια, ακόμα και στις ζωές των κατοίκων των νησιών γενικότερα.
Χριστίνα Γκερέκου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.