Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Δήμος διεκδικεί την έδρα του τμήματος Τουρισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

HΜΕΡΑ
06 Nov 2017 / 13:12

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Έτοιμος να διεκδικήσει και μάλιστα με αξιώσεις την έδρα του Τμήματος Τουρισμού, που προσανατολίζεται να δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια της συγχώνευσης του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Τουρισμού.

Μάλιστα, αφού προανήγγειλε πως σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις τους θα ασχοληθούν με το θέμα το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, πρότεινε πως θα μπορούσε και αυτό το τμήμα να φιλοξενηθεί στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στην Παναγούλα.
Οι προοπτικές συνεργασίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων τέθηκαν επί τάπητος στο τραπέζι του διαλόγου κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο. Στη συνάντηση που προήδρευσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, συμμετείχαν η Πρυτανική Αρχή του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων οι Βουλευτές και οι Δήμαρχοι Κερκύρας, Λευκάδας και Κεφαλονιάς, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ζακύνθου και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.
Οι προβληματισμοί για τους οποίους διαφαίνεται μία ευρεία συναίνεση, θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής:
1.Στα Ιόνια Νησιά αναγνωρίζεται η ανάγκη πολύπλευρων συνεργασιών συμπεριλαμβανομένης και της ένταξης Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης.
2.Οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν με αποκλειστικό κριτήριο την ακαδημαϊκότητα.
3.Οι προτάσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου του Ιόνιου Πανεπιστημίου όπου και θα αναλύονται οι ανάγκες σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές.
4.Είναι προφανές ότι η όποια κατάληξη θα συνοδεύεται από την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας του προσωπικού και την διατήρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.
5.Σήμερα και μετά την ψήφιση του νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας έχουν πολλές δυνατότητες δημιουργίας νέων θεσμών και άσκησης μιας πολιτικής εξωστρέφειας: τα διετή προγράμματα σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά με ευρωπαϊκά προσόντα, μέσω ενός Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, η δυνατότητα ίδρυσης Ερευνητικού Κέντρου άμεσα συνδεδεμένου με θεσμούς όπως, π.χ., το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, τον φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, το Αστεροσκοπείο «Εύδοξος» στην Κεφαλονιά αλλά και πολλούς άλλους φορείς, διαγράφουν μία δυναμική Και πιο ελκυστική παρουσία του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.