Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κέρκυρα περιμένει πολλά από το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο

Κώστας Παυλίδης
07 Nov 2017 / 11:15
Χριστίνα Γκερέκου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυτό υπογράμμισε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης, σε συνέντευξη τύπου. «Διαχείριση των απορριμμάτων, ύδρευση, οδοποιία, υγεία και εκπαίδευση είναι τα κυριότερα ζητήματα

σε επίπεδο νομού που πρέπει να συζητηθούν στο επικείμενο αναπτυξιακό Συνέδριο στις 4-5 Δεκεμβρίου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και Υπουργοί της κυβέρνησης», ανέφερε ο βουλευτής.

Περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο

Όπως είπε, τα Ιόνια και ειδικά η Κέρκυρα περιμένει πολλά από το επικείμενο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι από τα Ιόνια Νησιά ξεκινούν τα περιφερειακά συνέδρια σε νησιωτικό επίπεδο «ως μια περιοχή η οποία έχει αδικηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, στην νησιωτική πολιτική κάθε κυβέρνησης.

Πρέπει να υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων και όλων των παραγωγικών φορέων, ώστε το συνέδριο να καταλήξει σε σοβαρές μελέτες σχεδιασμού για την επόμενη δεκαετία».
Μάλιστα, ως κυριότερα ζητήματα σε επίπεδο νομού, τα οποία θα πρέπει να τεθούν στο επικείμενο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, προέταξε τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ύδρευση, την οδοποιία, την υγεία και την εκπαίδευση.

Εκπαίδευση

Ειδικότερα, όσον αφορά στην εκπαίδευση εκτίμησε ότι απαιτείται χωροταξικός επανασχεδιασμός, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να συσταθούν δύο αποκεντρωμένα τεχνικά λύκεια στη βόρεια και στη νότια Κέρκυρα.

Υγεία

Στον τομέα της υγείας, σημείωσε ότι επιτέλους οδεύουμε σε διάσπαση της 6ης ΥΠΕ και ότι θα πρέπει ψύχραιμα, και πάντως έπειτα από δημόσια διαβούλευση, να αποφασίσουμε αν υπάρχουν οι βάσεις για τη δημιουργία υγειονομικής περιφέρειας Ιόνιων Νησιών ή αν θα χρειαστεί η Κέρκυρα να ενωθεί με την απέναντι ηπειρωτική ακτή για λόγους λειτουργικούς και εξαιτίας της ύπαρξης τριτοβάθμιας νοσοκομειακής μονάδας (Γιάννενα). Αυτή η προοπτική, πάντως, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να συσχετίζεται με πιθανή διάσπαση της (διοικητικής) Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Μάλιστα, ο Κ. Παυλίδης δήλωσε: «Είναι θετικό ότι, επιτέλους, σπάει η “τερατώδης” 6η ΥΠΕ. Άκουσα τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη από τα Γιάννενα ότι θα γίνουν 13 περιφερειακές υγειονομικές υπηρεσίες. Καλό είναι να μας πει γιατί το κόμμα του, ως κυβέρνηση, δεν το είχε κάνει. Όταν είχαν παρουσιαστεί αυτές οι δυσλειτουργίες, κανείς δεν είχε τολμήσει να σπάσει την 6η ΥΠΕ. Αντιθέτως, είχε την τάση να συνενώνει, απολύοντας. Καλές είναι οι εξαγγελίες, όμως καλύτερο είναι να εφαρμόζεις μια πολιτική. Κι εμείς τολμάμε. Και ο τρόπος που θα το κάνουμε θα είναι αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης. Δε χρειάζονται πανικός, φοβίες, δαιμονισμοί. Με δημόσια διαβούλευση, Αυτοδιοίκηση, πολιτικό δυναμικό, Υπουργείο Υγείας και ο χώρος της υγείας θα κουβεντιάσουν ήρεμα τι συμφέρει την κοινωνία και τους πολίτες».
Χριστίνα Γκερέκου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.