Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όταν ο παπάς (ξανα) γίνεται δάσκαλος!

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
08 Nov 2017 / 08:49

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Εικόνες από αυτές που αναφέρονται στα χρόνια της τουρκοκρατίας για τη λειτουργία των κρυφών σχολειών, όπου ο παπάς αναλάμβανε ρόλο δασκάλου και μάθαινε λίγα κολυβογράμματα στα παιδιά, αναβιώνουν στο δημοτικό σχολείο Ματσουκίου.

Δύο μήνες σχεδόν από την έναρξη της σχολικής χρονιά, η Γεωργία, η Μαρία και ο Πάρης, τα τρία παιδιά του χωριού, έχουν παρακολουθήσει ελάχιστες ώρες μαθημάτων, καθώς δεν έχει βρεθεί λύση μετά την απόσπαση που πήρε η δασκάλα, η οποία είχε οργανική θέση στο δημοτικό σχολείο, κάνοντας χρήση και της πολυτεκνικής της ιδιότητας, καθώς και μετά τις διαδοχικές άδειες –γάμου και αναρρωτικές λόγω εγκυμοσύνης- της εκπαιδευτικού που ορίστηκε να την αναπληρώσει.
Έτσι, ρόλο δασκάλου ανέλαβε από τη Δευτέρα, άτυπα, ο ιερέας του χωριού Χρήστος Μακρής, πατέρας ενός εκ των τριών μαθητών και ο ίδιος, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για να μπουν ξανά τα παιδιά στη σχολική τάξη και να καθίσουν στα θρανία.
Όπως είναι κατανοητό, η κίνηση αυτή μάλλον συμβολικό χαρακτήρα έχει περισσότερο, καθώς ο παπάς του Ματσουκίου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το έργο του δασκάλου, με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου να καλούνται να δώσουν λύση.
Το ζήτημα, βέβαια, για τους γονείς των τριών μαθητών είναι ποια λύση θα δοθεί, καθώς τόσο οι ίδιοι, όσο και ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων επιθυμούν να βρεθεί δάσκαλος και να συνεχίσει τη λειτουργία του το σχολείο στο Ματσούκι, και όχι να μεταφέρονται οι μαθητές στο δημοτικό σχολείο Πραμάντων, όπως έχει προταθεί.
Το Ματσούκι απέχει 17 χλμ. από τα Πράμαντα, ωστόσο το οδικό δίκτυο είναι κακό και οι γονείς επισημαίνουν τους κινδύνους που κρύβει η καθημερινή μετακίνηση των παιδιών, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Όπως αναφέρουν, πολλές φορές απαιτείται χρόνος που φτάνει και τα 45 λεπτά για να διανυθεί η απόσταση, ενώ τονίζουν και την ηλικία των παιδιών, που θα μπαίνουν σε μια καθημερινή ταλαιπωρία.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ότι αν κλείσει το σχολείο, δύσκολα θα λειτουργήσει ξανά, αφού έτσι κι αλλιώς σήμερα λειτουργεί καθ’ υπέρβαση, έχοντας μόλις τρεις μαθητές.
Λύση, πάντως, σύντομα θα βρεθεί και το πιθανότερο είναι να είναι αυτή που δε θα ικανοποιεί τους γονείς. Μετά τις δύο προσλήψεις αναπληρωτών το προηγούμενο διάστημα από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που όμως δεν έκαναν αποδοχή της πρόσληψης, σύντομα θα ακολουθήσει και μία τρίτη προσπάθεια. Στην περίπτωση, όμως, που ούτε αυτή τη φορά υπάρξει αποδοχή του διορισμού –κάτι ιδιαίτερα πιθανό λόγω της απόστασης από τα Γιάννενα και του δύσκολου οδικού δικτύου- η αναστολή λειτουργίας του σχολείου θα αποτελεί μονόδρομο, με τους τρείς μαθητές να υποχρεούνται να μετεγγραφούν στο δημοτικό σχολείο Πραμάντων.