Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Αδιάβατη» λόγω διοδίων και η Εγνατία

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
09 Nov 2017 / 08:11

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Η δραματική τροπή που θα λάβει το θέμα της μετακίνησης των Ηπειρωτών μέσω των αυτοκινητόδρομων το αμέσως επόμενο διάστημα, με την επικείμενη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού ως προαπαιτούμενο του μνημονίου, αναδείχθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Οι σημαντικές αυξήσεις που εκτιμάται ότι θα γίνουν στα τέλη διοδίων, αλλά και η καθυστέρηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συζήτηση της προσφυγής και των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η περιφέρεια Ηπείρου, είναι ενδεικτικό του προβλήματος με το οποίο θα έρθουν αντιμέτωποι οι πολίτες σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίως των Ηπειρωτών, που, με τη λειτουργία των διοδίων στο Δροσοχώρι, καλούνται να πληρώνουν τρεις φορές διόδια εντός της περιφέρειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την εκτιμώμενη αναδιαμόρφωση των τιμών των σταθμών διοδίων της Εγνατίας Οδού μετά την παραχώρησή της, το κόστος διαδρομής από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους θα φτάσει τα 42 ευρώ, από 15, 60 ευρώ που είναι σήμερα, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι της Εγνατία Οδός Α.Ε. Η αύξηση θα είναι σημαντική ανεξαρτήτως αν ισχύσουν τα αναλογικά ηλεκτρονικά διόδια -όπως επισημαίνει ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης- καθώς εκτιμάται ότι η χρέωση ανά χιλιόμετρο θα εκτοξευθεί από 0,03 στα 0,065 λεπτά.
Την αναμενόμενη σημαντική αύξηση άφησε να εννοηθεί και ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, που στάθηκε κυρίως στις ενέργειες της περιφέρειας Ηπείρου, μέσω της δικαστικής οδού. Αυτό που αποτελεί και το επίκεντρο της πρότασης του κ. Καχριμάνη, είναι να μη λειτουργήσουν τα διόδια στο Δροσοχώρι πριν καν συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ, να υπάρχουν απαλλαγές για τους Ηπειρώτες στην Εγνατία, μειώσεις και ειδικά τιμολόγια για όσους διέρχονται καθημερινά των σταθμών διοδίων της Ιόνιας εντός της περιφέρειας, αλλά και της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου.
Η προσφυγή της περιφέρειας για τα διόδια Δροσοχωρίου, εξάλλου, στηρίζεται στο γεγονός ότι η Εγνατία οδός έχει κατασκευαστεί με δημόσιο χρήμα, ενώ δεν υπάρχει εναλλακτικό δίκτυο από το 2009.
«Εμείς μιλάμε για τις τοπικές κοινωνίες εντός Ηπείρου, εμείς δεν μπορούμε να λύσουμε το εθνικό πρόβλημα. Ζητάμε ειδικό τιμολόγιο και να μην υπάρχουν τα διόδια στο Δροσοχώρι. Μόλις πετύχουμε την πρώτη νίκη, όπως πιστεύουμε, στα διόδια στο Δροσοχώρι, θα ακολουθήσουν προσφυγές και για Τύρια και Μαλακάσι», σημείωσε, προσθέτοντας πως ακόμη και το Δ.Σ της Εγνατία Οδός έχει εισηγηθεί χαμηλότερες τιμές.
Παράλληλα, εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση συζήτησης της υπόθεσης στο ΣτΕ, παρόλο που υπάρχουν και άλλες προσφυγές από περιφέρειες και δήμους της βόρειας Ελλάδας. Επίσης, έκανε γνωστό ότι προσφυγές έχουν καταθέσει όχι μόνο οι δήμοι Μετσόβου και Ζαγορίου, αλλά και αρκετές γιαννιώτικες εταιρίες που φοβούνται επιβάρυνση των προϊόντων, αλλά και ιδιώτες επαγγελματίες οδηγοί.
«Θα ήταν ανήθικο να λειτουργήσουν τα διόδια στο Δροσοχώρι πριν συζητηθεί η υπόθεση στο ΣτΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το θέμα των διοδίων τέθηκε από την παράταξη Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου, με τον επικεφαλής Νίκο Ζήκο να ζητά σύσκεψη φορέων, συλλόγων και πολιτών, υπό του περιφερειακού συμβουλίου, διεκδικώντας να μην πωληθεί η Εγνατία οδός, να μην επιτραπεί η λειτουργία των διοδίων στο Δροσοχώρι και μείωση των υπολοίπων διοδίων.
«Με τα σημερινά διόδια, η Εγνατία Οδός ΑΕ, όχι μόνο συντηρεί άριστα τον δρόμο, αλλά παρουσιάζει και κέρδη, πάνω από 300 εκ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Αντί, λοιπόν, να μειωθούν τα διόδια, αντισταθμίζοντας αυτά τα επί πλέον 300 εκ. ευρώ, τα διόδια αυξάνονται. Όλοι γνωρίζουμε και καλύτερα απ’ όλους οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι υποστηρικτές των μνημονίων, είτε αυτά φέρουν υπογραφή της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχουμε μια «καραμπινάτη» πράξη υποτέλειας και προετοιμασίας της προίκας για τα τραπεζικά συμφέροντα, στα οποία ετοιμάζεται να ξεπουληθεί ο δρόμος», ανέφερε, για να πυροδοτήσει την αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Κώστα Μπασιούκα.
«Επειδή τα fake news είναι της μόδας και ως πολίτες δεν τα καταπίνουμε αμάσητα, οφείλουμε να επανορθώσουμε ως παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και να σας ξαναπούμε για πολλοστή φορά ότι οι συμφωνίες, τα λεγόμενα μνημόνια, δεν ήταν ποτέ ιδιοκτησία του χώρου, αν και αμφιβάλλουμε ότι θα το υιοθετήσετε, παρότι ξέρετε ότι είναι αλήθεια, γιατί … “και τότε τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους…”», σημείωσε απορρίπτοντας το «τσουβάλιασμα» όπως είπε του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Πάντως, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του έσπευσε να διευκρινίσει ότι η παράταξη δεν απολογείται για την κυβέρνηση.
Ως προς την ουσία του θέματος, σημείωσε ότι τα διόδια Παμβώτιδας είναι «υπερβολή και λάθος του αρχικού σχεδιασμού», ενώ συμφώνησε ότι υπάρχουν αδικίες για το κόστος για χρήστες εντός νομών και συνηγόρησε στο να βρεθούν τρόποι δίκαιης ελάφρυνσης.
Η παράταξη «Συμμαχία Ηπειρωτών», επίσης, συμφώνησε να υπάρξει παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα. «Είναι απαράδεκτη αυτή η πολιτική. Πρέπει να αντιδρούμε και να αντιδράσουμε. Δεν ξέρουμε αν θα συμφωνήσουμε σε ψήφισμα σαν αυτό που έφερε η ΑΡΠΗ, αλλά σίγουρα πρέπει να βγει ένα ψήφισμα», σημείωσε ο επικεφαλής Γιώργος Ζάψας.
Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητήθηκε η πλήρης κατάργηση των διοδίων σε όλους τους οδικούς άξονες, όπως και να μην πωληθεί η Εγνατία Οδός.
«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, η οργή ξεχειλίζει, αδειάζουν οι τσέπες των λαϊκών στρωμάτων γεμίζουν οι τσέπες εργολάβων, κατασκευαστών, τραπεζών. Την απάντηση δε θα τη δώσει καμία επιτροπή, αλλά θα τη δώσει ο αγώνας του κόσμου», σημείωσε ο Βασίλης Ζιώβας.
Στη συνεδρίαση δεν τέθηκε καμία πρόταση σε ψηφοφορία, αλλά ειπώθηκε ότι οι παρατάξεις θα συνδιαμορφώσουν ένα ψήφισμα, το οποίο και θα αποσταλεί στην πολιτεία. Ο κ. Ζήκος, πάντως, ζήτησε πιο δραστικά μέτρα. «Θα πάμε να σταματήσουμε τη λειτουργία των διοδίων στο Δροσοχώρι, όταν θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν;», σημείωσε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την συζήτηση.