Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη γειτονιά των αγγέλων η Κατερίνα Γρόλλιου

Γρόλλιου
13 Nov 2017 / 19:14

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έσβησε στα 59 της ύστερα από σκληρή και χρόνια μάχη για τη ζωή η πολυτάλαντη Κατερίνα Γρόλλιου, Κερκυραία εικαστικός και λογοτέχνιδα.

Άφησε την τελευταία της πνοή στην ιταλική πόλη, όπου διέμενε τελευταία και για λόγους που είχαν να κάνουν με την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας. Οι Εκδόσεις Ενημέρωση εκφράζουν στην οικογένειά της συλλυπητήρια.

Η Κατερίνα Γρόλλιου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική, μικρογλυπτική και δημιουργία κοσμήματος στην Κρατική Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Μαθήτευσε υπό την καθοδήγηση του Φλωρεντινού γλύπτη Magni Egisto.  Οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις της την φέρνουν στο Παρίσι και αργότερα στην Σεούλ.
 
Από το 1990 λειτουργεί το προσωπικό της εργαστήριο-εκθετήριο στην Αθήνα, το “Atelier GROLLIO”. Εκεί δημιουργεί, σε δικά της σχέδια, χειροποίητα μικρογλυπτά και κοσμήματα. Παράλληλα ασχολείται με την ανάγλυφη ζωγραφική, τη γλυπτική και την ποίηση. 
Κάθε σειρά ζωγραφικής σχετίζεται άμεσα με μια αντίστοιχη σειρά μικρογλυπτών και κοσμημάτων και πλαισιώνεται από την ποίησή της.
 
Στον διαδικτυακό τόπο της www.grollio.com ο επισκέπτης μπορεί να δει μια επισκόπηση του έργου της, από το ξεκίνημα το 1986 έως σήμερα.
 
Το 2006 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘ΕΨΙΛΟΝ’ η πρώτη της εικονογραφημένη ποιητική συλλογή με τίτλο ‘’Μνήμης Μονοπάτια’’.
 
Έχει εκθέσει στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ιταλία σε περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις και σε 7 ομαδικές.
 
Έργα της έχουν φιλοξενηθεί σε διαρκή έκθεση σε προθήκες στην Κρατική Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας από το 1986, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από το 1994 και στην Πινακοθήκη του Δήμου Κερκυραίων από το 1996. Επίσης, έργα της συμπεριλαμβάνονται στις εκδόσεις:
1. "Το Ελληνικό Κόσμημα 5000 Χρόνια Παράδοση -                     
 Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας"
 Έκδοση: ΕΛΚΑ Ε.Π.Ε., Αθήνα 1995
2. "Il mestiere dell' arte - Istituto Statale D' Arte"
 Έκδοση: ISTITUTO STATALE D' ARTE, Φλωρεντία 1997
3. "Το Ελληνικό Κόσμημα 6000 Χρόνια Παράδοση"
 Έκδοση: Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων,
 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Αθήνα 1997
4. "Γυναίκες Δημιουργοί"
 Ημερολόγιο 1998
 Έκδοση: ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ