Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σήμερα επί τάπητος η ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΟΧΕ
15 Nov 2017 / 07:28

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες του αντιδήμαρχου Βασίλη Καββαδία για τη συζήτηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης,

 στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρότασή του, είναι χιλίων σελίδων στο σύνολό τους.
Το όραμά του για την πόλη της Κέρκυρας, μας εξήγησε, είναι η ανάδειξή της ως διεθνώς αναγνωρίσιμου πολυθεματικού, πολυπροϊοντικού και δημιουργικού πολιτιστικού προορισμού.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο χωρικής ανάπτυξης, όπως είπε, αποτελεί ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Κέρκυρας έχοντας ως όχημα τον πολιτισμό. Από το σημείο αυτό και μετά, το ζήτημα εξειδικεύεται και περνάμε στα όσα προβλέπονται για τις δράσεις που θα κάνουν αλλά και για την χρηματοδότηση όλων των παραπάνω.
 
Ποιες είναι οι δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 65.950.000 ευρώ συνολικά:
 
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Καββαδία, υπάρχουν τέσσερις άξονες προτεραιότητας.
 
Ο πρώτος άξονας, είναι η αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.
 
Ο δεύτερος άξονας, είναι η ανάδειξη της πόλης της Κέρκυρας ως αναγνωρίσιμου διεθνώς πολιτιστικού προορισμού, κάτι το οποίο καταλαμβάνει και την  αστική αναζωογόνηση, την ανάπτυξη και τη διασύνδεση τοπικών τοποσήμων,  πολιτιστικών υποδομών και διαδρομών. Εδώ περιλαμβάνονται σύμφωνα με τον κ. Καββαδία σοβαρές υποδομές.
 
Τι είναι τα τοπόσημα
 
Τα τοπόσημα είναι σημεία αναφοράς στο χώρο, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι κτήρια που έχουν συνδεθεί στενά με την συλλογική μνήμη. Άλλες φορές πρόκειται για χώρους που έχουν αποκτήσει συμβολική σημασία για τον τόπο. Αρκετά τοπόσημα δεν είναι μνημεία, αφού εξυπηρετούν ευρύτερες ανάγκες (δημόσια κτήρια, ναοί, κατοικίες, εργοστάσια κλπ). Αυτά, με την πάροδο των ετών, συνδέθηκαν με τις καθημερινές εμπειρίες των ανθρώπων και έγιναν πια σημεία συλλογικής αναφοράς.
 
Ο τρίτος άξονας, είναι η ανάπτυξη και βιώσιμη διαχείριση πολιτιστικού προϊόντος και των πολιτιστικών τουριστικών ροών.
 
Ο τέταρτος άξονας, είναι η προώθηση των εταιρικών σχέσεων και η στήριξη της στρατηγικής διακυβέρνησης της ΟΧΕ, η διασφάλιση των ικανοτήτων, της αποτελεσματικότητας και της λογοδοσίας των μηχανισμών, των δομών και των φορέων εταίρων.