Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομιλία Φ. Βάκη στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Φωτεινή Βάκη
16 Nov 2017 / 10:43

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ομιλία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017,

κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου  Οικονομικών, «Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος και άλλες διατάξεις»:
 
«Είναι προφανές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κλείνω με αυτό, ότι το κοινωνικό μέρισμα του 2017 δεν επιλύει δια μιας τα προβλήματα των πολιτών, ούτε μεταβάλλει άρδην την εικόνα των οικονομικών δυσκολιών για το σύνολο της κοινωνίας. Σηματοδοτεί όμως κάτι, την αλλαγή της σελίδας στην οικονομία, το τέλος της σκληρής λιτότητας και προετοιμάζει την επόμενη μέρα. Τη μέρα της εξόδου από τα μνημόνια, τον Αύγουστο το 2018.»
 
Ολόκληρη η ομιλία:
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, επιτρέψτε μου προτού εισέλθω στα ιδιαίτερα θέματα της διαδικασίας απόδοσης του κοινωνικού μερίσματος τα οποία ρυθμίζει το παρόν νομοσχέδιο, θέλω να κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά για τη στάση μιας μερίδας της αντιπολίτευσης. Και ιδιαίτερα της αξιωματικής, η οποία αφενός μεν πάγωσε, με τις προχθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για επιστροφή στη κοινωνία 1,4 δις €, αφετέρου συνεχίζει να υπερασπίζεται προκλητικά τους φορολογικούς παραδείσους τις εξωχώριες εταιρείες και τη φοροδιαφυγή, σε βάρος εν τέλει όλως αυτών που θα λάβουν φέτος το κοινωνικό μέρισμα.
Είδαμε σε πρωτοφανή αμηχανία τα στελέχη τη ΝΔ, να κατηγορούν τον Πρωθυπουργό για θεσμική εκτροπή. Θεσμική εκτροπή για τι πράγμα; Επειδή έλαβε τη πρωτοβουλία να ανακοινώσει τις ρυθμίσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Είδαμε το πρόεδρο της ΝΔ στο Στρασβούργο, να προσπαθεί να υποβαθμίσει τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, ενώ ακούμε νυχθημερόν τη τερατολογία περί ματωμένων πλεονασμάτων, υπερφορολόγησης και κατάρρευσης των εσόδων. 
Ο πόνος σας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, όταν την ίδια στιγμή που διανέμεται το κοινωνικό μέρισμα, η χώρα ετοιμάζεται να ισχυροποιήσει τη θέση της, χαλαρώνουν τα capitalcontrol, διασφαλίζεται επιτέλους μια ομαλή πορεία εξόδου από τα μνημόνια το επόμενο καλοκαίρι. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας, να βγούμε από τα μνημόνια και από την επιτροπεία. 
Η στάση είναι περίπου ίδια με την περσινή, όταν ενδομύχως παρακαλούσατε να επιβεβαιωθεί το ΔΝΤ και να ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Και όταν οι κινδυνολογίες κατέρρευσαν, επιλέξατε τότε, πέρσι, να καταψηφίσετε το κοινωνικό μέρισμα προς τους συνταξιούχους. Εκλιπαρώντας τους δανειστές να αναγκάσουν και την κυβέρνηση να αποσύρει τη πρωτοβουλία της. 
Επιχειρείται όμως την ίδια στιγμή που διαψεύδονται οι κινδυνολογίες για τους δημοσιονομικούς στόχους, να μειωθεί η επιτυχία της κυβέρνησης με την επιστροφή ενός πλεονάσματος ρεκόρ. Λέτε κάποιοι ότι δεν αποτελούν κοινωνικό μέρισμα τα τριακόσια  και πλέον εκατομμύρια ευρώ που επιστρέφονται στου συνταξιούχους. Ας πούμε ότι δεν αποτελούν κοινωνικό μέρισμα, ότι είναι αυτονόητο καθήκον της πολιτείας, ας ρωτήσω όμως αφελώς. Γιατί επιστρέφονται αυτά τα χρήματα; Αναρωτιέμαι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Γιατί παρακρατήθηκαν παράνομα από το 2012 και με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση την οποία επίσης νυχθημερόν λοιδορείτε, στάθηκε εφικτή τώρα η επιστροφή τους.  
Αντίστοιχα, για τη στήριξη του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιστρέφονται περισσότερα από τριακόσια εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία, διασφαλίζοντας την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, και στηρίζοντας την πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας για τους πιο αδύναμους και βελτιώνοντας τη ρευστότητα της ΔΕΗ. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα, 3,5 εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν μια σημαντική παροχή. Το συνολικό ύψος της οποίας ενδέχεται να υπερβεί το 1,4 δις € σε περίπτωση καλύτερων αποτελεσμάτων στην οικονομία μέχρι το τέλος του έτους. Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι το φετινό μέρισμα, θα αφορά νοικοκυριά, όχι  μόνο με χαμηλά, αλλά και με μεσαία εισοδήματα. Όπως τόνισε και στο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός, στους δικαιούχους θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι οικογένειες με εισοδήματα μέχρι 18.000 € και με ακίνητη περιουσία μέχρι 180.000 €. 
Μετά λοιπόν, από τη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μετά από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, μετά από την ενίσχυση το 2016 για τους χαμηλοσυνταξιούχους, με το φετινό κοινωνικό μέρισμα στηρίζονται και τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης. Τα οποία πιέστηκαν τόσο πολύ όλα τα προηγούμενα χρόνια. 
Αυτές λοιπόν ακριβώς οι θετικές εξελίξεις, φαίνεται να έχουνε θορυβήσει, ορισμένους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι αναζητούνε φανταστικά σκάνδαλα, ακατανόητες συνομωσιολογίες, επιστρατεύεται η συνήθης καταστροφολογία. Αδυνατώντας όμως, κάποιες και κάποιοι να κρύψουν και την κυνική τους συμπάθεια σε εκείνους που αναζητούν φορολογικούς παραδείσους, για να κρύψουν ως πειρατικό θησαυρό τα χρήματα τους. 
Ισχυρίζονται επίσης ορισμένοι ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι προϊόν υπερφορολόγησης και κατηγορούν την κυβέρνηση για την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων. Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν να ανατρέξουμε νηφάλια, στα ποιοτικά στοιχεία της οικονομίας και να παρατηρήσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του πλεονάσματος, προέρχεται από μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής. Τα οποία είναι κοινωνικά δίκαια και επιστρέφουν στους πολίτες έσοδα τα οποία προέκυψαν από την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων ή από τον περιορισμό της σκιώδους οικονομίας. 
Είναι προφανές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κλείνω με αυτό, ότι το κοινωνικό μέρισμα του 2017 δεν επιλύει δια μιας τα προβλήματα των πολιτών, ούτε μεταβάλλει άρδην την εικόνα των οικονομικών δυσκολιών για το σύνολο της κοινωνίας. Σηματοδοτεί όμως κάτι, την αλλαγή της σελίδας στην οικονομία, το τέλος της σκληρής λιτότητας και προετοιμάζει την επόμενη μέρα. Τη μέρα της εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο το 2018.
Σας ευχαριστώ πολύ.