Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεταφέρεται το τηλεφωνικό κέντρο ΕΚΑΒ, Κερκύρας, Ηγουμενίτσας. Αναβαθμίζονται οι επικοινωνίες

ΕΚΑΒ
17 Nov 2017 / 12:19

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Σε ανασυγκρότηση και ενοποίηση του συντονιστικού κέντρου επικοινωνιών, αρχικά, των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας, προχωρά η διοίκηση στην 7η Περιφέρεια του ΕΚΑΒ.

Στόχος της αναβάθμισης του κέντρου επικοινωνιών είναι η βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας και η ενίσχυσή της με το προσωπικό που θα εξοικονομηθεί, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, που βρέθηκε χθες στα Γιάννενα. Σύμφωνα με τον κ. Καρακατσιανόπουλο, αλλά και τον διευθυντή του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων Βασίλη Παπαδιώτη, η μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία και διαχείριση του στόλου.
Παράλληλα, θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση προσωπικού για την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, αποδεσμεύοντάς το από τα τηλεφωνικά κέντρα. «Η προοπτική αργότερα είναι να γίνει και η μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου Πρέβεζας και Άρτας και με δεδομένο ότι για κάθε τηλεφωνικό κέντρο, σε 24ωρη λειτουργία, απαιτούνται πέντε με έξι άτομα καθημερινά, θα έχουμε ενδυνάμωση των υπηρεσιών επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας», σημείωσε.
Ο κ. Καρακατσιανόπουλος διευκρίνισε, θέλοντας να προλάβει τις αντιδράσεις για κατάργηση των τηλεφωνικών κέντρων, ότι σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Φιλανδία, υπάρχει μόνο ένα συντονιστικό κέντρο για τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, της Αμέσου Δράσης και του ΕΚΑΒ, αλλά και άλλου είδους κοινωνικές υπηρεσίες. Με την τεχνολογία, αυτό είναι εφικτό. Τα συστήματα πληροφορικής είναι μονόδρομος για μια καλύτερη λειτουργία και ποιοτική αναβάθμιση», σημείωσε.
Για την καλύτερη λειτουργία του κέντρου, στο παράρτημα Ιωαννίνων αναμένεται να τοποθετηθεί υπάλληλος ΠΕ Πληροφορικής, ενώ επίσης θα ενισχυθεί με έναν μόνιμο γιατρό και τεχνολογικό και διοικητικό προσωπικό, μέσω μετατάξεων, από τη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου.
Η 7η Περιφέρεια -και ιδιαίτερα η Ήπειρος- θα ενισχυθεί και με νέα ασθενοφόρα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, παρόλο που από την περασμένη χρονιά ενέταξε έντεκα νέα ασθενοφόρα στον στόλο της, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος. Στη νέα δωρεά που βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόκειται να ενισχυθούν με μεγαλύτερο αριθμό περιφέρειες που δεν είχαν ενισχυθεί στην πρώτη φάση, ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε, κάποια οχήματα θα έρθουν και στην περιοχή.
Σε ό,τι αφορά την ίδρυση και λειτουργία βάσης αεροδιακομιδών στο Άκτιο, δεν υπήρξε πλήρης επιβεβαίωση, καθώς ο σχεδιασμός, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, είναι σε εξέλιξη. «Επιχειρησιακά καταστρώνουμε σχέδιο που περιλαμβάνει πτητικό μέσο και στη δυτική Ελλάδα. Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες, αλλά η βούληση και πρόθεση και του υπουργείου και της διοίκησης του ΕΚΑΒ είναι να προχωρήσει η βάση στη δυτική Ελλάδα», σημείωσε.
 
ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ
Τέλος, ο κ. Καρακατσιανόπουλος, καταθέτοντας την προσωπική του θέση, τόνισε πως ενδεχομένως δεν απαιτείται η μετεγκατάσταση του παραρτήματος Ιωαννίνων σε άλλο κτίριο, εφόσον γίνει μια καλή μελέτη για συντήρηση του υφιστάμενου κτιρίου και βελτιώσεις στον περιβάλλοντα χώρο. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει και επικοινωνία με την περιφέρεια Ηπείρου.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδιώτης σημείωσε ότι τα οφέλη από την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ θα γίνουν αντιληπτά στους πολίτες της Ηπείρου τους επόμενους μήνες, ενώ σημείωσε πως στόχος είναι η λειτουργία του τομέα στον Μεσοπόταμο Πρέβεζας την άνοιξη.