Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι ακριβώς θα κτίσει η Fraport στο αεροδρόμιο Ι. Καποδίστριας από τον Δεκέμβριο

Ι. Καποδίστριας
20 Nov 2017 / 12:37
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΑΘΗΝΑ. Νέο terminal δέκα στρεμάτων θα προσθέσει στον αεροσταθμό του «Ι. Καποδίστριας» η Fraport. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου με την εκσκαφή για τη θεμελίωση του κτηρίου.

Το συνολικό έργο περιλαμβάνει όλα όσα προβλέπονται στην σύμβαση παραχώρησης και αφορούν στο κερκυραϊκό αεροδρόμιο με ορίζοντα ολοκλήρωσης της παρέμβασης το έτος 2021. Αν και πηγές της Fraport  δηλώνουν στην «κ. Ε.» ότι στις προθέσεις τους είναι να ολοκληρωθούν όλες οι παρεμβάσεις έως το 2020.
 
Από που αρχίζουν
 
Η αρχή των εργασιών θα γίνει από την αποκατάσταση των υπογείων των υφιστάμενων terminal (σ.σ. στο σχέδιο 1, Α και Β), που απασχόλησαν συχνά με την προβληματική αποχέτευση κα. λειτουργικά ζητήματα. Παραλλήλως θα ξεκινήσουν οι εργασίες εκσκαφής θεμελίων για την προσθήκη 10294 τ.μ. εστεγασμένων χώρων, ενός νέου terminal στην προβολή των υφισταμένων και βορείως του πύργου ελέγχου, προς τις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου. Έτσι ο αεροσταθμός όταν θα ολοκληρωθεί θα μετράει εστεγασμένους χώρους 21162 τ.μ. (που αριθμούν σήμερα τα terminal A και Β) + 10294 τ.μ., συνολικά 31456 τ.μ. Όλες οι άδειες έχουν εκδοθεί, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από τις Υπηρεσίες της γενικής κυβέρνησης και την Αποκεντρωμένη. Οι Υπηρεσίες της ΠΙΝ δεν ρωτήθηκαν ούτε μετείχαν στην αδειοδότηση, που άλλωστε προέρχεται από την ωρίμανση των συμφωνημένων και πάντως των συμβατικών προβλεπομένων.
 
Ο καταμερισμός των χρήσεων
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εσωτερική, χωρική διαμόρφωση των τριών πλέον terminal, συνολικά. 1850 τ.μ. + 250 τ.μ. εξωτερικά αποδίδονται σε υπηρεσίες εστίασης και καφέ. 600 τ.μ. αποδίδονται σε καταστήματα γενικής χρήσης. Και όλα αυτά στους χώρους πριν τον transit και τον έλεγχο διαβατηρίων. Εκεί διατίθενται 1000 τ.μ. στη διαχείριση των Hellenic Duty Free, όπως ισχύει και σήμερα.
 
Χώροι στάθμευσης
 
Η συνολική αναδιαμόρφωση των εξωτερικών χώρων θα αποδώσει χώρους για την στάθμευση 40 λεωφορείων, 240 ΙΧ, 50 ταξί και υπαίθριο parking ενοικιαζομένων αυτοκινήτων με τουλάχιστον 130 θέσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.