Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Και οι πληγέντες στην Κέρκυρα δικαιούχοι αποζημίωσης!

αποζημίωση
20 Nov 2017 / 16:20

Με έκτακτη και επείγουσα τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα χορηγείται αποζημίωση στους πληγέντες και αναφέρονται οι περιοχές των δικαιούχων, μαζί και της Κέρκυρας. Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε και από το Γραφείο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Βάκη.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η έκτακτη δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες θα περιλαμβάνει και την Κέρκυρα.  Την ενημέρωση αυτή πήρε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος από τα αρμόδια Υπουργεία, και επιβεβαιώθηκε από τους βουλευτές Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδη. 
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Γραφείου του περιφερειάρχη: «... Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει αποζημιώσεις για την επιδιόρθωση κτιρίων, επίδομα πρώτων εξόδων για την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού. Σημειώνεται τέλος, προκειμένου να λάβουν γνώση και οι πολίτες που τυχόν έχουν πληγεί από τις πρόσφατες θεομηνίες ότι ευθύνη της Περιφέρειας είναι η καταγραφή των ζημιών στις δημόσιες υποδομές και επαγγελματικά κτίρια. Για τις ζημιές σε οικίες, ιδιωτική περιουσία και οικοσκευή η ευθύνη της καταγραφής και απόδοσης των επιδομάτων που θα νομοθετηθούν από την κυβέρνηση ανήκει στο Δήμο Κέρκυρας. Για δε τις ζημίες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΕΛΓΑ και τους κατά τόπους ανταποκριτές». 
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Δήμου σε απάντηση δημοσεύματος ότι η Κέρκυρα  εξαιρείται από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα: «... Για την αποκατάσταση της αλήθειας, ο Δήμος ενημερώνει ότι συνεχίζεται η καταγραφή  στις πληγείσες περιοχές, κυρίως στη Νότια Κέρκυρα. Μετά την ολοκλήρωση των στοιχείων που συλλέγονται  από τις αρμόδιες επιτροπές  θα ανακοινωθεί και το ύψος των αποζημιώσεων  για την Κέρκυρα από τα συναρμόδια Υπουργεία».
Τον κατάλογο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αποζημίωση των πληγέντων έδωσε στη δημοσιότητα και ο Δήμος Παξών.

Ποιες περιοχές περιλαμβάνονται
 
Περιλαμβάνονται οι περιοχές της Κέρκυρας, που επλήγησαν από την κακοκαιρία, στην τροπολογία που κατατέθηκε από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, τη Δευτέρα 20/11 με τίτλο «Χορήγηση  εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2017». Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Κοινωνικό Μέρισμα. 
Η  έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ανέρχεται για τα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τις επιχειρήσεις στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι «χορηγείται έκτακτη εισφορά με τη μορφή επιδόματος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2017, των περιοχών που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ειδικότερα στους Δήμους Σαμοθράκης, Σύμης, Αγιά Λάρισας, Τεμπών Λάρισας, Τρικαίων, Καλαμπάκας Τρικάλων, Φαρκαδόνας Τρικάλων, Πύλης Τρικάλων, Κατερίνης, Χανίων, Πλατανιά Χανίων, Αποκορώνου Χανίων, Κέρκυρας και στους πληγέντες Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής».