Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για τη Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών

ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
24 Nov 2017 / 11:17

Η βία κατά των γυναικών, φαινόμενο τόσο παλιό όσο και οι πατριαρχικές μας κοινωνίες, αναγνωρίστηκε ως κοινωνικό πρόβλημα που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες.

 Τα αίτιά της συνδέονται άμεσα με την ανισότητα που υπάρχει μεταξύ γυναικών – ανδρών και τις κοινωνικο-οικονομικές δομές εξουσίας.
Η έμφυλη βία αφορά και πλήττει ή μπορεί να πλήξει όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες, ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, τάξη, εκπαιδευτικό επίπεδο, εργασιακή κατάσταση, σεξουαλικό προσανατολισμό,, οικογενειακή κατάσταση.
Εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως πέφτουν θύματα βίας, με αποτέλεσμα τον σωματικό ή ψυχολογικό τραυματισμό τους ή ακόμα και τον θάνατο. Η βία εμφανίζεται σε πολλές μορφές, από τη σεξουαλική παρενόχληση μέχρι την ενδοοικογενειακή βία, από τους βιασμούς και το trafficking μέχρι τους γάμους μικρών κοριτσιών και την κλειτοριδεκτομή, πλήττοντας βάναυσα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι γυναίκες αποτελούν, επίσης, τα πρώτα θύματα κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων, ενώ πολλές φορές αυτού του είδους η βία προστίθεται στο δράμα της προσφυγιάς.
Η Επιτροπή Δικαιωμάτων & Ισότητας Φύλων του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό των θυμάτων κάθε μορφής έμφυλης βίας και απέναντι σε κάθε μορφή βίας που υπονομεύει τα δικαιώματα των γυναικών, διεκδικώντας μηδενική ανοχή στο φαινόμενο αυτό.
Οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για το χτίσιμο μιας κοινωνίας όπου οι αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων εγγυώνται την κοινωνική συνοχή.
 
Επιτροπή Δικαιωμάτων & Ισότητας Φύλων ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας