Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων Φ. Κούβελα στην Κέρκυρα για εκδήλωση κατά της βίας των γυναικών (video)

Φωτεινή Κούβελα
27 Nov 2017 / 13:18

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Κέρκυρα βρίσκεται η γενική γραμματέας ισότητας των φύλων, Φωτεινή Κούβελα, με αφορμή εκδήλωση για τη βία κατά των γυναικών, στην οποία προσκλήθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η κ. Κούβελα, θα αναπτύξει το θέμα σε ομιλία της στο πλαίσιο της εκδήλωσης η οποία θα γίνει σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου. Μεταξύ άλλων, θα προβληθεί ταινία η οποία σχετίζεται με την οικογενειακή βία.
 
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, το μέλος της περιφερειακής επιτροπής Ισότητας Φύλων, Λιάνα Τσιρίδου και η προσκεκλημένη Φωτεινή Κούβελα, στάθηκαν στη σπουδαιότητα των μηνυμάτων της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, την οποία τιμήσαμε πριν δυο μέρες.
 
Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, αφού παρουσίασε την προσκεκλημένη του, τόνισε ότι η παρουσία της στο νησί είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια της περιφερειακής επιτροπής ισότητας των φύλων. Ενώ ανέφερε ότι θα γίνουν αρκετές σχετικές δράσεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
 
Το μέλος της περιφερειακής επιτροπής Ισότητας των Φύλων, Λιάνα Τσιρίδου, ανέφερε ότι οι παγκόσμιες ημέρες είναι υποτιμημένες, παρ’ ότι δίνουν την ευκαιρία να ακουστούν σπουδαία πράγματα και να μεταφερθούν σημαντικά μηνύματα. Εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι το 2017 γίνεται ακόμη προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το θέμα της βίας κατά των γυναικών. Ενώ τόνισε ότι το ζήτημα αυτό αφορά στο μισό πληθυσμό και είναι πολύ σημαντικό να σπάει η σιωπή.
 
Η Γενική γραμματέας Ισότητας, Φωτεινή Κούβελα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας, τονίζοντας ότι σημειώνεται μεγάλη έξαρση της ενδοικογενειακής βίας. Σημείωσε, ότι υπάρχουν δομές στις οποίες μπορούν οι γυναίκες που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις να απευθύνονται, όπως τα κέντρα ανά την Ελλάδα, οι 19 Ξενώνες Φιλοξενίας (σε συνεργασία με τους Δήμους), αλλά και η γραμμή SOS 15900.
Η κ. Κούβελα, στάθηκε και στο θέμα χρηματοδότησης των δομών μέσω ΕΣΠΑ. Υπογράμμισε ότι οι δομές αναβαθμίζονται και πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά το πέρας του προγράμματος του ΕΣΠΑ.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι προβλέπεται να ψηφιστεί νομοσχέδιο στο οποίο υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο σχετικά με τα όσα προβλέπονται για τις δομές.
Όπως είπε, σε συνεργασία με το Υπουργείο, θα μπουν τα ζητήματα αυτά στη μαθησιακή διαδικασία.  Πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, ώστε αν κάποια γυναίκα θελήσει να κινηθεί δικαστικά να μπορέσει να το κάνει, με αμοιβή του Δικηγόρου από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
 
Τέλος η κ. Κούβελα, χαρακτήρισε αναγκαίες τις επιμορφώσεις που γίνονται στους αστυνομικούς, τους ιατρούς, τους δάσκαλους και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, πάνω σε θέματα ισότητας φύλων και βίας, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των περιστατικών.
Αναμένεται όπως είπε, να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, σε συνεργασία με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας.