Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Η ζωή των άλλων» στην Πινακοθήκη του Δήμου (photos)

Δημοτική Πινακοθήκη
01 Δεκεμβρίου 2017 / 08:53

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματοποιήθηκαν χθες στο χώρο της Πινακοθήκης τους Δήμου, τα εγκαίνια της έκθεσης «Das Leben der Anderen» (Η ζωή των άλλων) του Ηλία Παπαηλιάκη, με τη συμμετοχή του Νικόλα Βαμβουκλή.

Η έκθεση περιλαμβάνει ένα σύνολο έργων μικρών, κυρίως, διαστάσεων σε ποικίλα μέσα (ζωγραφικά, σχέδια, εκτυπώσεις και εγκαταστάσεις) με κοινό παρονομαστή την εκφραστική δύναμη των ανοικείων αναπαραστάσεων.

Η έκθεση δανείζεται το τίτλο της από την ομώνυμη γερμανική δραματική ταινία “Οι Ζωές των Άλλων” (2006) και πραγματεύεται τις δυναμικές της κυριαρχίας μέσα από αφηγήσεις που αναφέρονται στην επικαιρότητα, την λαογραφία αλλά και την ιστορία της τέχνης.




Θίγοντας ζητήματα επιθυμίας, φύλου και αντίληψης της κίνησης, οι καλλιτέχνες αναδεικνύουν σώματα ανθρώπων και ζώων που παρουσιάζονται ταυτοχρόνως ευάλωτα και δυναμικά. Με έμφαση στην έννοια της τελετουργίας, τα έργα-φιγούρες συνδέονται εννοιολογικά σε ένα πεδίο υπαρξιακών, κοινωνικών και ιδεολογικών συγκρούσεων, όπου ο επισκέπτης καλείται να διαπραγματευτεί για τις δυνατότητες και τις προοπτικές του μέλλοντος τους.

Βιογραφικά
Ο Ηλίας Παπαηλιάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1970.
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, την περίοδο 1990-1996.
Το 1998 βραβεύτηκε με το Α’ βραβείο του ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου, ενώ το 2001 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην μπιενάλε της Βενετίας.
Το 2017 συμμετείχε στην έκθεση “documenta 14” (Αντίδορον, έργα από τη μόνιμη συλλογή του Ε.Μ.Σ.Τ)
Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα, σε χώρες της Ευρώπης (Αγγλία Γερμανία, Σουηδία) καθώς και στις Η.Π.Α. , ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία και σε χώρους σύγχρονης τέχνης σε όλο τον κόσμο. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Ο Νικόλας Βαμβουκλής γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1990. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στη Nuova Accademia di Belle Arti Milano.
Η πρακτική του περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, performances και επιμελητικά πρότζεκτ που έχουν παρουσιαστεί στο Prague Quadrennial, Triennale Milano, Tate Modern, Mediterranea Biennale και Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, ενώ έχει συνεργαστεί με το Bejart Ballet Lausanne και το Marina Abramović Institute.
Είναι επιμελητής στη FABRICA | Συλλογή Luciano Benetton και ιδρυτής της K-Gold Temporary Gallery.




Διάρκεια έκθεσης: 30/11/2017 – 20/01/2018.
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 16:00 (εκτός Δευτέρας & επίσημων αργιών).
Πληροφορίες: 26610-48690