Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σταμάτησε εντελώς η αποκομιδή απορριμμάτων στη Ζάκυνθο

ΗΜΕΡΑ
05 Δεκεμβρίου 2017 / 11:46

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Και ενώ η σιωπηρή παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών στο Λιβα “τρέχει”, ολοένα και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός για το θέμα των απορριμμάτων αφού εδώ και λίγες μέρες, το νησί αρχίζει επικίνδυνα να θυμίζει περσινές εικόνες, με τα σκουπίδια στους δρόμους.

Την μεγαλύτερη αβεβαιότητα και ανησυχία στους κατοίκους της Ζακύνθου φέρνει το νέο κλείσιμο του ΧΥΤΑ στον Σκοπό. Και μαζί η πληροφόρηση για πλήρη διακοπή στην αποκομιδή των απορριμμάτων αφού πλέον δεν επιτρέπεται η προσέγγιση στο ΧΥΤΑ του Σκοπού ούτε για την μεταφορά από σχολεία και άλλα “ευαίσθητα” σημεία. Οι εικόνες των υπερχειλισμένων κάδων του περασμένου χειμώνα και η βρωμιά έξω από σπίτια, επιχειρήσεις, σχολεία μάλλον επαναλαμβάνεται.
Έως τώρα, δυο απορριμματοφόρα πήγαιναν στον Σκοπό καθημερινά και έτσι η κατάσταση στους δρόμους δεν είχε πάρει την κατηφόρα. Τα απορρίμματα πλέον δεν μαζεύονται από τα ευαίσθητα σημεία και την πόλη, που μέχρι πρότινος ήταν καθαρισμένα. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται η δημιουργία “βουνών” από σκουπίδια σε κάθε γωνιά της Ζακύνθου, αφού δεν μαζεύονται. Βασικό ρόλο στα πολλά απορρίμματα παίζει και η απουσία κάδων, αφού οι κάτοικοι σε διάφορα σημεία του νησιού μας εκφράζουν το παράπονο, αφού δεν έχουν που να πετάξουν τα σκουπίδια τους. Αν και αυτή τη φορά κάτι δεν πάει καλά τότε όλα παραμένουν ανοιχτά καθόσον τα σκουπίδια θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στους δρόμους, τα πρόστιμα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο θα επιβληθούν και οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να είναι στο ίδιο έργο θεατές.
 
Οι αντιδράσεις και η δέσμευση
Οι κάτοικοι του νησιού αρχίζουν και εξαγριώνονται με την επανάληψη της κατάστασης και κατηγορούν τους αρμόδιους καθιστώντας τους ως τους μόνους υπεύθυνους για τα απορρίμματα. “Άμα δεν γίνονται σωστά τα έργα που είναι απαραίτητο να γίνουν, την πληρώνει ο κόσμος και την βρωμιά και όλα. Τι να πω, να κοιτάξουμε να βρούμε άλλον Δήμαρχο, να κάνουμε εκλογές, να βάλουν οι πολίτες χέρι να βοηθήσουν, τι να πρωτοκάνουμε δηλαδή” μας δήλωσε η κ. Φιορούλα Χατζηδημητρίου
Απογοητευμένοι από την Ζάκυνθο πλέον πιστεύουν πως τίποτα δεν γίνεται σωστά και δεν ξέρουν και οι ίδιοι κατά πόσο θα βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα με τα απορρίμματα.
“Τα σκουπίδια δεν μαζεύονται από τους δρόμους γιατί είναι όλοι οι δημοτικοί, οι πολιτικοί άρχοντες είναι άχρηστοι, γιατί δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Τα πάνε από την μια τα σκουπίδια φωνάζουν, τα πάνε στο άλλο σημείο φωνάζουν κάποιοι άλλοι μετά. Πρέπει να συμφωνήσουν τελικά που θα πάνε να βάλουν τα σκουπίδια” προσθέτει ο κ. Νίκος Στραβοπόδης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολίτες στο νησί μας περιμένουν λύση οριστική. Μάλιστα αρκετοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το πώς λύθηκε το θέμα με τα σκουπίδια το καλοκαίρι και το πώς επέστρεψε και πάλι Δέσμευση, ωστόσο, προς τους πολίτες τόσο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και του ΦΟΔΣΑ είναι πως μέσα στην εβδομάδα θα έχουν όλα τελειώσει κάτι που σημαίνει πως η Ζάκυνθος δεν θα ξαναζήσει τα περσινά, πολύ, δε, περισσότερο δεν θα κάνει γιορτές με σκουπίδια στους δρόμους.
 
Στο νησί οι ανάδοχοι
Στη Ζάκυνθο βρίσκονται οι ανάδοχοι των εταιριών του εξοπλισμού προκειμένου να εναρμονιστούν με τις υποδείξεις της Επιτροπής Παραλαβής καθόσον όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα η παραλαβή και ακολούθως λειτουργία του εξοπλισμού της ενδιάμεσης λύσης στο Λιβα, κάνουν την υπόθεση να έχει κολλήσει σε μια σειρά από διορθώσεις που δεν έχουν γίνει. Σε ότι αφορά στο χώρο έχει πέσει το πρώτο υπόστρωμα για την ασφαλτόστρωση ενώ απομένουν κάποιες από τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις για την εγκατάσταση όπου θα λειτουργήσει η ενδιάμεση λύση. Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθούν εντός των συγκεκριμένων πλαισίων, ωστόσο αυτά δεν αναμένεται να ξεπεράσουν την μια εβδομάδα από σήμερα.
 
Το έγγραφο 
Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Κολοκοτσάς με έγγραφο που απέστειλε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τους κάλεσε να προχωρήσουν άμεσα στην διαδικασία παραλαβής και τη δοκιμαστική λειτουργία των μηχανημάτων της ενδιάμεσης λύσης.
Προχώρησε σε αυτή την κίνηση δεδομένου πως μέχρι σήμερα υπάρχουν δυο απορριπτικά Πρωτόκολλα της Επιτροπής Παραλαβής εξαιτίας των αποκλίσεων των μηχανημάτων που παραδόθηκαν από τους αναδόχους σε σχέση με την μελέτη της προμήθειας, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις σύμφωνα τις υποδείξεις. Οι παρατηρήσεις που έχουν ήδη γίνει από την Επιτροπή, είναι καθ’ υπόδειξη και του μηχανικού που έχει οριστεί από τη ΝΕ του ΤΕΕ.
 
Παρήλθε η ημερομηνία
Ο Δήμος έστειλε στις 17 Νοεμβρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών έγγραφο στο οποίο περιγράφει αναλυτικά τις ενέργειες που έχουν γίνει για να αποφύγει η Ζάκυνθος το ημερήσιο πρόστιμο των 30.000 € από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και εκεί κάνει αναλυτική καταγραφή όσων έχουν λάβει χώρα μέχρι τώρα αλλά και όσων προγραμματίζονται για το εγγύς μέλλον.
Και με όλα αυτά παρήλθε η 30η Νοεμβρίου, ημερομηνία για την οποία έχει δεσμευθεί εγγράφως προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας στο Λίβα. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή των μηχανημάτων και η πλήρης νομιμότητα του χώρου όπου θα λειτουργήσουν έχοντας εξασφαλίσει τις άδειες που απαιτούνται από την Περιφέρεια. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν έχει υποβληθεί σχετικός φάκελος αδειοδότησης εκ μέρους του Δήμου.
 
Νομοθετικές πρωτοβουλίες
Υπενθυμίζεται η πρόσφατη έκκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Ζακύνθου Σταύρου Κοντονή προς το Δήμαρχο να μην γίνουν άλλα λάθη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εναρμονιστούν με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Παραλαβής του Εξοπλισμού, με βάση τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες και να μην ζήσει η Ζάκυνθος ξανά το ίδιο πρόβλημα. Μάλιστα, κάλεσε για άλλη μια φορά τον Δήμαρχο μέσα από την εκπομπή “Προκλήσεις” του ΙΟΝΙΑΝ να λάβει τα αναγκαία μέτρα καθόσον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ενώ προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ποιες είναι αυτές δεν τις ανακοίνωσε αφού αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργού Εσωτερικών, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και αφαίρεση των αρμοδιοτήτων διαχείρισης των απορριμμάτων από το Δήμαρχο.
 
Στις 13 Δεκεμβρίου
Για τις 13 Δεκεμβρίου ανανεώθηκε το νέο ραντεβού στις δικαστικές αίθουσες του νησιού για το Δήμο και την Επιτροπή Κατοίκων και Επιχειρηματιών του Καλαμακίου μετά την αναβολή που ζήτησε και πήρε ο πρώτος προκειμένου να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατάθεσαν και με τα οποία ζητούν να σταματήσει η εναπόθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ στο Σκοπό.
Μετά την έκβαση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, οι κάτοικοι και ο Νομικός τους Σύμβουλος, Παναγιώτης Κεφαλληνός θα επαναπροσδιορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους σε νομικό πάντα πλαίσιο. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νίκος Κεφαλληνός “θα περιμένουμε να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά 13 Δεκεμβρίου διότι ο Σκοπός είναι εστία μόλυνσης. Ο Δήμος με δελτία τύπου, ενημέρωσε και τον υπουργό, ότι 30 Νοεμβρίου σταματάει η εναπόθεση στον Σκοπό και πάμε στον Λίβα. Ποια η ουσία να μας επιβληθεί 1.000.000€ πρόστιμο, δεν το καταλαβαίνω. Και το χειρότερο τα σκουπίδια δεν μαζεύονταν εν τέλει από τα σημεία που έπρεπε, όπως σχολεία και νοσοκομεία, αλλά από άλλα σημεία”.
 
Έκκληση για ανακύκλωση
Έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης, παρά του ότι ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό είναι κλειστός και έχει σταματήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών, απευθύνει η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ. Καθιστά σαφές πως η αποκομιδή της ανακύκλωσης λειτουργεί κανονικά. Για το λόγο παρακαλεί καθένα μας να μην βάζει στους μπλε κάδους σκουπίδια για να μπορεί να γίνεται σωστά και χωρίς προβλήματα η αποκομιδή της ανακύκλωσης.
Κάποιοι τα τοποθετούν εκεί και συνεχίζουν έχοντας την συνείδησή τους ήσυχη πως τα ξεφορτώθηκαν από το σπίτι τους. Προφανώς εκτιμούν πως λύση είναι να ξεφορτωθεί ότι ογκώδες υπάρχει στο σπίτι, το οικόπεδο ή την επιχείρησή του, τοποθετώντας το στους σωρούς των σκουπιδιών, με τη λογική των ανεξέλεγκτων χωματερών.