Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο απόηχος του «Αναπτυξιακού Συνεδρίου» στην Κέρκυρα

Αναπτυξιακό Συνέδριο
10 Δεκεμβρίου 2017 / 08:04

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όλα τα βλέμματα τις μέρες που πέρασαν, ήταν στραμένα στο «Αναπτυξιακό Συνέδριο», στην έλευση του πρωθυπουργού και των εκπροσώπων της κυβέρνησης στην Κέρκυρα.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε, η αυλαία έπεσε. Οι αίθουσες σφουγγαρίστηκαν και όλα επέστρεψαν στους κανονικούς τους ρυθμούς.

Οι δεσμεύσεις; Πολλές. Ζητήσαμε και καταγράψαμε την άποψη φορέων και
συλλογικοτήτων του νησιού, όσον αφορά στα όσα ειπώθηκαν, στο αν συμμετείχαν ή
όχι και για ποιο λόγο, αλλά και στο τί εν τέλει διεκδικούν.
 
Μάγδα Παπανικολοπούλου- εκπρόσωπος Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού
Συλλόγου Τεμπλονίου: «Είμαστε καταδικασμένοι να έχουμε για πάντα
χωματερές»
Στα όσα έπρεπε να τεθούν επί τάπητος στο πλαίσιο του «Αναπτυξιακού Συνεδρίου», στάθηκε η εκπρόσωπος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, Μάγδα Παπανικολοπούλου. Όπως είπε, ο Σύλλογος προσκλήθηκε αλλά δεν παρευρέθηκε, λόγω υποχρεώσεων των μελών. Η κ. Παπανικολοπούλου εξέφρασε την απογοήτευσή της για το ότι δεν ακούστηκε η «άλλη άποψη». Τόνισε ότι έπρεπε να απαντηθούν ερωτήματα όπως το αν υπάρχει χρηματοδότηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν υπάρχει δυνατότητα για μελέτες, τι θα γίνει με την υπόσχεση που είχε δώσει ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής σχετικά με το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης. Η κ. Παπανικολοπούλου, σημείωσε ότι ο Σύλλογος Τεμπλονίου έχει ζητήσει συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το ζήτημα των απορριμμάτων. Όπως μας είπε, ο Σύλλογος θα περιμένει μέχρι τις γιορτές, ελπίζοντας ότι θα λάβει πρόσκληση έκτακτης συνεδρίασης. Επισήμανε ότι το πρόβλημα θα είναι καυτό μέσα στο καλοκαίρι. Κάλεσε τους παράγοντες και φορείς του τουρισμού να αντιδράσουν κι αυτοί, καθώς τους αφορά. «Έπρεπε να είχαν κινήσει γη και ουρανό για να γίνει η έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα των
σκουπιδιών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σπύρος Κουρής- μέλος Αλεύχιμον και Επιτροπής πολιτών κατά της
αδειοδότησης του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας: «Κλειστό και προκατασκευασμένο
το συνέδριο»
«Δεν προσκληθήκαμε και δεν πήγαμε», τόνισε το μέλος του Αλεύχιμον και
εκπρόσωπος της Επιτροπής πολιτών, Σπύρος Κουρής. Ο κ. Κουρής εξέφρασε την
άποψη ότι σε όλες τις Περιφέρειες «περιφέρεται» ακριβώς το ίδιο.
Όσον αφορά στα ζητήματα που αφορούν στη Λευκίμμη και κυρίως στον ΧΥΤΑ Νότου, ο κ. Κουρής τόνισε ότι έχει υπογραφεί η θανατική εκτέλεση της Λευκίμμης. Έκανε λόγο για «σκευορία εις βάρος του Νότου στην οποία συμμετέχει όλο το κατεστημένο», υπογραμμίζοντας ότι από πολλά μέσα ενημέρωσης έχει «αποκλειστεί η φωνή της Λευκίμμης». Όσον αφορά στον ΧΥΤΑ, τόνισε ότι η ενδεχόμενη θυσία της Λευκίμμης είναι μάταιη, καθώς το κύτταρό του ΧΥΤΑ θα έχει κορεστεί σε λιγότερο από ένα έτος.
Τόνισε ότι προβληματίζεται ιδιαίτερα καθώς, όπως σημείωσε «θα βάλουν ένα
παντελώς ακατάλληλο και παράνομο έργο σε λειτουργία, χωρίς να τηρήσουν κανέναν όρο του περιφερειακού σχεδιασμού, που προτάσει την χωριστή διαλογή στην πηγή».

Δημήτρης Φατήρας- εκπρόσωπος Συλλόγου «Ερημίτης Πλους»: «Να
ανακαλέσουν για το θέμα του Ερημίτη»
Προσχηματικό χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου «Ερημίτης Πλους»
Δημήτρης Φατήρας, τον διάλογο στο πλαίσιο του «Αναπτυξιακού Συνεδρίου». Γι’
αυτό και όπως είπε δεν παρευρέθηκε σε αυτό κανένας εκπρόσωπος του Συλλόγου. Η κυβέρνηση, όπως είπε, πρέπει να ανακαλέσει για το θέμα του Ερημίτη, καθώς-
πρόσθεσε- δεν πρόκειται για επένδυση αλλά για καταστροφή του τόπου, της
οικονομίας του και του περιβάλλοντος. Ο κ. Φατήρας τόνισε ότι και εκτός από τον
Ερημίτη, ο Ίσσος, οι Αλυκές Λευκίμμης, η λίμνη Κόλλα, το Ψυχιατρείο και το Καστέλο Μπιμπέλι, είναι περιουσία της Κέρκυρας και των πολιτών της και ως Σύλλογος δεν δέχονται την καταστροφή τους. Τέλος, ανέφερε ότι ο είναι έτοιμοι να αντιδράσουν με κάθε νόμιμο μέσο.
 
Μπάμπης Χαραλάμπους- επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης: «Δίνουν εκθέσεις
ιδεών χωρίς να απαντούν σε ερωτήματα που αφορούν στην ανάπτυξη»
Για «υποτιθέμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής
Συσπείρωσης, Μπάμπης Χαραλάμπους, τονίζοντας ότι παρέλασε η μισή κυβέρνηση, αλλά δεν τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κανείς. Ο κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα «Ανάπτυξη υπερ τίνος;», τη στιγμή που όπως είπε ανεργία, μείωση μισθών, περικοπές στις συντάξεις, μαστίζουν το λαό. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο», υπογράμμισε. Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ως παράδειγμα τον τουρισμό στην Κέρκυρα. «Τα χρήματα πάνε στα χέρια των λίγων», είπε. Όσον αφορά στο καυτό ζήτημα των σκουπιδιών, ανέφερε ότι είναι «ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί».
Εξέφρασε την αναγκαιότητα συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο,
επισημαίνοντας ότι εκ του Δήμου αναφέρουν ότι η κατάσταση εξομαλύνεται, αλλά η
αλήθεια είναι ότι δεν πάει άλλο.

Ελένη Μαλαχά- πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας
Εκπαίδευσης: «Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ήταν καθαρά ότι απαιτούν οι
θεσμοί»
Την άποψη ότι οι εκπαιδευτικοί επιβεβαιώθηκαν για το ότι αρνήθηκαν να
παρευρεθούν στη συζήτηση στο πλαίσιο του «Αναπτυξιακού Συνεδρίου», εξέφρασε η πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Ελένη Μαλαχά. Η κ. Μαλαχά τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν μίλησε καθόλου για προβλήματα όπως οι ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία και οι μόνιμοι διορισμοί, άρα όπως είπε οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να συζητήσουν μαζί του. Η κ. Μαλαχά ανέφερε ότι επείγει η κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό, ώστε να λυθεί το πρόβλημα των σχολείων και των εκπαιδευτικών οι οποίοι, όπως είπε, περιοδεύουν κάθε χρόνο την Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας χιλιάδες προβλήματα.
Τέλος η Ελένη Μαλαχά δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στους δρόμους,
διεκδικώντας μια ποιοτική παιδεία, τονίζοντας: «δεν δεχόμαστε να είμαστε όμηροι της εκάστοτε εξουσίας, η οποία μας θέλει δούλους με το κεφάλι σκυμμένο».

Σταμάτης Πελάης- πρόεδρος Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων: «Στόχος τους ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας»
Παρωδία χαρακτήρισε το «Αναπτυξιακό Συνέδριο» ο πρόεδρος του Συνδέσμου
Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σταμάτης Πελάης. Η κεντρική πολιτική έχει δημιουργήσει όπως είπε τεράστια προβλήματα και ήταν αναμενόμενο να μην προκύψει κανένα θετικό αποτέλεσμα για το λαό. Ο κ. Πελάης τόνισε ότι από τα συνέδρια αυτά ούτε ανατρέπεται ούτε αλλάζει η κυβερνητική πολιτική, αντίθετα εξωραΐζεται και επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις του κόσμου ενάντια στα σκληρά όπως είπε μέτρα. Τέλος ανέφερε ότι η εργατική τάξη δεν έχει να περιμένει τίποτα από τα συνέδρια αυτά, παρά μόνο από τους αγώνες της. Γι'αυτό και όπως πρόσθεσε, καλεί τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και όχι μόνο, να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία
και στο συλλαλητήριο τις 14 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί στο Σαρόκο.

Μαρία Γονίδη- πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου: «Θετικό και εποικοδομητικό το
Συνέδριο»
Θετικό και εποικοδομητικό είδε το «Αναπτυξιακό Συνέδριο», η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Μαρία Γονίδη. Η κ. Γονίδη ανέφερε ότι όσον αφορά στην Υγεία, η ηγεσία του Υπουργείου είδε τα προβλήματα από κοντά σε επίπεδο υποδομών και στελέχωσης. Έγινε όπως είπε επίσκεψη και καταγραφή προβλημάτων σε κέντρα υγείας, υπήρξαν δεσμεύσεις για επισκευές. Η κ. Γονίδη πρόσθεσε ότι ειδικά για το Κέντρο Υγείας της πόλης και του τέως ΠΙΚΠΑ που δεν έχει μόνιμο παιδίατρο, είπαν ότι το θέμα θα αποκατασταθεί άμεσα.
Υπογράμμισε, ότι ο ιατρικός κόσμος κατάλαβε ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας. Η Μαρία Γονίδη αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, κατά τη διάρκεια της οποίας κατατέθηκαν και τα προβλήματα του ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ άλλων, ο Ιατρικός Σύλλογος, έθεσε και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, για το οποίο η κ. Γονίδη δήλωσε ότι «δεν μπορείς να μιλάς για ανάπτυξη αν δεν έχεις λύσει θέματα βασικών υποδομών». Τέλος, στάθηκε στο θέμα του ΕΚΑΒ, τονίζοντας ότι όλοι το συμπεριέλαβαν στις ομιλίες τους, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Διοικητής
του ΙΚΑ Ιωαννίνων παρουσίασε μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που ισχύει. Η κ. Γονίδη σημείωσε ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, αναφέρθηκε σε πρόσληψη δυο ατόμων στο ΕΚΑΒ, κάτι το οποίο όπως τόνισε δεν αποτελεί λύση.
 
Γιώργος Καλούδης- πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου: «Πολύ πολύ τσιγκούνηδες για τα Επτάνησα οι Συριζαίοι»
Αθηνοκεντρικό χαρακτήρισε το «Αναπτυξιακό Συνέδριο» ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Καλούδης. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου δεν ειπώθηκε τίποτα συγκεκριμένο και όλα αφέθηκαν στο μέλλον. Ο κ. Καλούδης τόνισε ότι παρά την προμετωπίδα του συνεδρίου «Τον λόγο έχουν τα Ιόνια Νησιά», το λόγο είχαν με μορφή πασαρέλας και αοριστολογίας περίπου δέκα υπουργοί- υφυπουργοί με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Οι εξαιρέσεις, όπως είπε, αφορούν τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, για διατήρηση του Διοικητικού Εφετείου και του Πολιτικού Εφετείου Κέρκυρας και μετά από σκληρή όπως τόνισε αντιπαράθεση μεταξύ του ιδίου (Γ.Καλούδη) και του Υπουργού Γιώργου Σταθάκη, η ρητή διατύπωση στο πάνελ της Νησιωτικότητας από τον κ. Σταθάκη ότι θα ιδρυθεί κτηματολογικό γραφείο Επτανήσων με έδρα την Κέρκυρα και θα αναιρεθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Ως μικρά παράθυρα αισιοδοξίας χαρακτήρισε ο κ. Καλούδης τις δηλώσεις του Υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή σχετικά με τα υδροπλάνα (με τη σημείωσή του ότι δεν υπήρξε τίποτα συγκεκριμένο), καθώς και τη δήλωση του πρωθυπουργού για το μεταφορικό
ισοδύναμο, που ίσως υπονοεί όπως είπε και περιφερειακό σύστημα υγείας Ιονίων Νήσων. Όσον αφορά στα υποθηκοφυλακεία, ο κ. Καλούδης υπογράμμισε ότι η διάταξη παραμένει ως έχει, καθώς ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε τίποτα για το ζήτημα αυτό.