Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απεβίωσε ο σπουδαίος Ελληνας ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς

Σπύρος Ι. Ασδραχάς
12 Δεκεμβρίου 2017 / 09:47
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 84 ετών ο σπουδαίος Ελληνας ιστορικός και δάσκαλος Σπύρος Ι. Ασδραχάς

Ο κορυφαίος ιστορικός υπήρξε μέλος της πρώτης ομάδας επιστημόνων που φύσηξε πνοή στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου το 1985.

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1933. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και στην École Pratique des Hautes Études, στο Παρίσι. Εργάστηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών (1961-65), στην École Pratique (1974-84), στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (από το 1982, όπου και έγινε αναπληρωτής καθηγητής) και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (από το 1987). Εχει διατελέσει διευθυντής προγράμματος ερευνών της επιτροπής ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Έρευνας και Παιδείας της Εμπορικής Τράπεζας, αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνδιευθυντής του περιοδικού Ιστορικά από το 1983, και διευθυντής ερευνών στο ΚΝΕ/ΕΙΕ.

Εργα του είναι: Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα (επιμ., 1957), Μηχανισμοί της αγροτικής οικονομίας στην τουρκοκρατία, ιε΄-ιστ΄ (1976/1999), Η οικονομική δομή των βαλκανικών χωρών, 15ος-19ος αι. (επιμ., 1979), Η ελληνική κοινωνία και οικονομία, ιη΄-ιθ΄ αι. (1982), Γεώργιος Τυπάλδος. Ιστορία της Ιόνιας Ακαδημίας (1982), Ιστορική έρευνα και ιστορική παιδεία (1982), Ζητήματα ιστορίας (1983), Οικονομία και νοοτροπίες (1988), Σχόλια (1993), Ιστορικά απεικάσματα (1995), Ζητήματα ιστορίας (1999), Πατριδογραφήματα (2003), Ελληνική οικονομική ιστορία(2003), Υπομνήσεις (2014).

Συλληπητήριο μήνυμα του Κ. Γαβρόγλου 

«Εκφράζω την βαθειά θλίψη μου για την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους ιστορικούς του τόπου μας» σημειώνει σε δήλωσή του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου για τον θάνατο του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά.

«Ο Σπύρος Ασδραχάς, ήταν ένας σπουδαίος διανοούμενος που με την επιστημονική του παρακαταθήκη και τις καίριες παρεμβάσεις του αφήνει ανεξίτηλο ιστορικό στίγμα στην κοινωνική ζωή και στην επιστήμη.

Ο Σπύρος Ασδραχάς δεν αρκέστηκε στις πολύπλευρες επιστημονικές μελέτες του, κυρίως γύρω από ζητήματα σχετικά με την οικονομική ιστορία, αλλά ήταν πάντοτε παρών με έναν δημόσιο καυστικό και κριτικό λόγο. Ήταν συνεχώς παρών στο μέτωπο κατά του εθνικισμού, αλλά και στους αγώνες και στην αγωνία για την Αριστερά με την οποία συμπορεύτηκε με ήθος και αξιοπρέπεια» προσθέτει ο κ. Γαβρόγλου και καταλήγει:

«Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του»

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού

Με ανάρτησή του στο twitter, o Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο έργο του εκλιπόντος.

«Ο Σπύρος Ασδραχάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της εποχής μας, ανανεωτής της ελληνικής ιστοριογραφίας, σπουδαίος δάσκαλος και αγωνιστής έφυγε απόψε, αφήνοντας μας φτωχότερους. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του»  έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ανάρτησή του.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.