Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο απολογισμός του Αναπτυξιακού Συνεδρίου από τη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Αναπτυξιακό Συνέδριο
21 Δεκεμβρίου 2017 / 10:15

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αποτίμηση της διαδικασίας και συμπεράσματα από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων, και αφού ψύχραιμα και κατά το δυνατόν αντικειμενικά αποτιμήσαμε τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, ως Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας καταλήξαμε ομόφωνα στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Τα Αναπτυξιακά Συνέδρια εγκαινίασαν πανελλαδικά μια πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία, κατά την οποία τοπικοί φορείς, Επιμελητήρια, πανεπιστημιακά ιδρύματα, σωματεία, Αυτοδιοίκηση και πολίτες έρχονται σε ενεργό επαφή με την κεντρική διοίκηση. Απώτερος στόχος είναι η συμβολή και των 13 αντίστοιχων διοργανώσεων στην ολοκλήρωση και στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κυρίως όμως στην αλλαγή του συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της συμμετοχικής διαδικασίας.

Στην περίπτωση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων, τοπικά στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιχείρησαν ανεπιτυχώς να απαξιώσουν ή και να υπονομεύσουν αυτήν τη διαδικασία, είτε στη διάρκεια της αμήχανης παρουσίας τους στο Συνέδριο είτε απέχοντας απ’ αυτό. Η πολυπληθής συμμετοχή φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών, καταδεικνύει ότι δεν επρόκειτο για κομματική φιέστα, όπως θα επιθυμούσαν ορισμένοι.

Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα υποδείξουν τον αυτονόητο σεβασμό σε δημοκρατικές διαδικασίες που σηματοδοτούν την απαρχή μιας νέας σχέσης κεντρικής διοίκησης – πολιτών. Άλλωστε, δείγματα μιας τέτοιας πολιτικής προσέγγισης θα μπορούσε να δώσει μόνο μια αριστερή Κυβέρνηση προσγειωμένη στην πραγματικότητα και συναισθανόμενη την αναγκαιότητα να έρθει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κοινωνία. Μια κοινωνία που έχει πληγεί τα τελευταία μνημονιακά χρόνια τόσο πολύ και τόσο άδικα από επιλογές πολιτικών προσώπων που συνέβαλλαν ώστε η χώρα και οι πολίτες της να υποστούν την βαθιά κρίση την οποία η παρούσα Κυβέρνηση καταφέρνει παρά τις δυσκολίες να θέτει σε περιορισμό και να διαμορφώνει συνθήκες αισιοδοξίας για το κοντινό μέλλον.
Το εγχείρημα των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων θεωρούμε ότι ήταν επιτυχές, αρκεί οι προοπτικές τις οποίες δημιούργησε να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Στην πραγματικότητα, το 7ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, με τις προσυνεδριακές διαδικασίες και τις παράλληλες επισκέψεις και επαφές υπουργών, έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους φορείς, στην παραγωγική βάση των Ιόνιων Νησιών και σε μεμονωμένους πολίτες της να έρθουν σε άμεση επαφή με τα κυβερνητικά στελέχη. Η διαδικασία ήταν ανοιχτή, δημοκρατική και, παρά τα πιθανά επιμέρους φυσιολογικά λάθη στη διάρκειά της, διεξήχθη ένας ουσιαστικός, γόνιμος και πλήρης διάλογος, χωρίς περιορισμούς ή αποκλεισμούς, στη διάρκεια του οποίου κατατέθηκαν και καταγράφηκαν πολλές απόψεις, ενώ το λόγο πήραν περισσότεροι από 200 ομιλητές σε 7 θεματικές συνεδρίες. Είναι κρίμα που ορισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν αξιοποίησαν αυτή την ευκαιρία και αρκέστηκαν σε, σεβαστές βεβαίως, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Στο 7ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων, που διεξήχθη στην Κέρκυρα, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τον κυβερνητικό προγραμματισμό για τους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού, των Υποδομών, του Περιβάλλοντος (όπου συμπεριέλαβε τα ζητήματα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων και της Ύδρευσης), επίσης τους τομείς των Επενδύσεων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Πρωτογενούς Τομέα, της Παιδείας, της Υγείας και της Νησιωτικότητας.
Αποτιμώντας τις αποφάσεις του Συνεδρίου και καταγράφοντας τις δεσμεύσεις που αποκόμισε ειδικότερα ο νομός της Κέρκυρας, αξίζει να σταθούμε στα εξής σημεία:
-          Οριστικοποιήθηκε η παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στον Δήμο Κέρκυρας.
-          Από το INTERREG χρηματοδοτείται η διαμόρφωση του λιμανιού του Γαΐου Παξών για να υποδέχεται μικρές κρουαζιέρες.
-          Κατασκευάζονται πέντε υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς και Διαπόντια Νησιά.
-          Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες στρατηγικής μελέτης για την κατασκευή του έργου “άξονας Β/Ν”, που περιλαμβάνει οδικό δίκτυο και λιμάνια από Κέρκυρα έως Ζάκυνθο.
-          Δρομολογείται το α’ τμήμα του έργου ύδρευσης της Κέρκυρας με 47 εκ. ευρώ.
-          Ανακοινώθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Ιονίου από 1/3/2018, καθώς και η δρομολόγηση πλοίου κλειστού τύπου στη γραμμή Κέρκυρα – Παξοί.
-          Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των Οργανωμένων Χωρικών Επενδύσεων Ιονίων Νήσων για την Πόλη της Κέρκυρας και για τη Νότια Κέρκυρα.
-          Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας ενισχύεται με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ ενισχύονται επίσης ο προϋπολογισμός και ο εξοπλισμός του. Παράλληλα, ξεκίνησε η απογευματινή λειτουργία του αστικού Κέντρου Υγείας Κέρκυρας, σύντομα θα ξεκινήσει και η λειτουργία της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), ενώ θα δημιουργηθεί τομέας ΕΚΑΒ βόρειας και νότιας Κέρκυρας, καθώς και βάση αεροδιακομιδής στο Άκτιο.
-          Το Art Café παραμένει στον Δήμο Κέρκυρας (αντί για εκμετάλλευση από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων), ενώ στις αρχές του ’18 ανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αγγελόκαστρο και την άνοιξη του ’18 ξεκινούν οι εργασίες στην Annunziata, ενώ προγραμματίζεται η αποκατάσταση των Ενετικών Ναυπηγείων.
-          Εξαγγέλθηκαν η κατασκευή κλειστού προπονητηρίου στη Νότια Κέρκυρα και παρεμβάσεις στο ΕΑΚΚ για δημιουργία κλειστών χώρων άθλησης και προπόνησης. Επίσης, το κολυμβητήριο εντάσσεται στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.
-          Η έδρα του Κτηματολογίου παραμένει στην Κέρκυρα, με υποκαταστήματα στα άλλα νησιά.
-          Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ενοποιείται με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των τμημάτων του, με δημιουργία τμήματος Τουριστικών Σπουδών και επιχορηγείται με 1 εκ. ευρώ.
-          Τίθενται ειδικές προδιαγραφές στην προκήρυξη των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (όπως για νέους αγρότες) που αφορούν σχεδόν στο 37,4% των πόρων. Στην ΠΙΝ εκχωρούνται περίπου 22 εκ. ευρώ και το τελικό ποσό πλησιάζει τα 40 εκ. ευρώ μαζί με την κατανομή των αναλογούμενων πόρων του Leader.
-          Προωθείται το Επιχειρηματικό Πάρκο.
-          Μετά τη μίσθωση του Μπλοκ 2, δυτικά της Κέρκυρας (συνέχεια του κοιτάσματος που έχει εντοπιστεί στην ιταλική ΑΟΖ με σημαντικές ποσότητες πετρελαίου), γίνονται οι αναγκαίες νομοθετικές βελτιώσεις ώστε αφενός μεν να διαμορφωθεί ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, αφετέρου δε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Οι περιοχές Natura θα παραμείνουν άθικτες από τα έργα και τις δραστηριότητες του προγράμματος.
-          Διαμορφώνεται το ύψος της χρηματοδότησης για οδικό δίκτυο και αντιπλημμυρικά έργα (Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης) με επιτάχυνση των διαδικασιών εκταμίευσης και αποπληρωμής στο ποσό των 25 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ποσού 2 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση δημόσιων υποδομών στις πληγείσες περιοχές της νότιας Κέρκυρας.
-          Υπογράφεται άμεσα η ΚΥΑ για το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο Ιονίων Νήσων.
-          Υπήρξε αποδοχή της δυναμικής πορείας της τουριστικής οικονομίας των Ιόνιων Νησιών, τα οποία αποτελούν πλέον τον οδηγό στην ελληνική τουριστική οικονομία. Παράλληλα, υπήρξε αποδοχή και στήριξη της στρατηγικής της ΠΙΝ για την προώθηση της αγροδιατροφής και ενσωμάτωσης στην τοπική οικονομία ως προστιθέμενη αξία στον τουρισμό και ως εναλλακτική στη μονοκαλλιέργεια.
-          Υλοποιείται πρόγραμμα για τη στήριξη της αναδάσωσης και τη δημιουργία νέων δασικών εκτάσεων.
-          Με το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ, μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό και ως παραγωγοί ενέργειας.
-          Ξεκινά η διαβούλευση για την εφαρμογή των κανονισμών της Ε.Ε. περί νησιωτικότητας και μεταφορικού ισοδύναμου και στα Ιόνια Νησιά.


Συμπληρωματικά στον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, ως Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας επισημαίνουμε τα εξής:

Ύδρευση

Για το έργο της Ύδρευσης, αναγνωρίζουμε ότι, εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής περιόδου που διανύουμε, η Κυβέρνηση έχει επιλέξει την κατασκευή μικρών έργων σε όλη τη χώρα, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Αυτή η κυβερνητική πολιτική είναι προς το παρόν επιβεβλημένη. Ωστόσο, με το τέλος της μνημονιακής εποχής θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και η κατασκευή του φράγματος στον βορρά, προκειμένου μαζί με το υπόλοιπο έργο των 47 εκ. ευρώ να υδροδοτηθεί ολόκληρο το νησί. Το υπόλοιπο έργο (φράγμα Καλαμιώτισσας) να μετατεθεί για το μέλλον, εάν και εφόσον προκύψουν νέες ανάγκες.

Διαχείριση απορριμμάτων

Όσον αφορά στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι θετική η δέσμευση που αποκόμισε η Κέρκυρα δια στόματος του Πρωθυπουργού ότι η Κυβέρνηση θα διαθέσει όλες τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις και θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Μας βρίσκει επίσης σύμφωνους και η ξεκάθαρη αναφορά του Πρωθυπουργού ότι οι τοπικές κοινωνίες με τους εκπροσώπους τους οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, με ρεαλιστικές προτάσεις σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού.
Διευκρινίζουμε ότι, παρόλο που ο ρόλος μας περιορίζεται σε μια καθαρά πολιτική παρέμβαση, άλλωστε η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί αρμοδιότητα των θεσμικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ζήτημα μας έχει απασχολήσει σοβαρά, καθώς ως κόμμα επιζητούμε εναγωνίως να βρεθεί λύση που θα σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.
 
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας