Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απόσυρση προϊόντων μετά την «Πράσινη Νέμεσι»

ΕΦΕΤ
21 Δεκεμβρίου 2017 / 13:42

ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την προληπτική απόσυρση προϊόντων που ανήκουν μεταξύ αυτών που φέρονται να έχουν επιμολυνθεί με υδροχλωρικό οξύ αποφάσισαν αστυνομία, ΕΦΕΤ και εταιρείες τροφίμων.

Σε κοινή σύσκεψή τους χθες το πρωί, αξιωματούχοι των αρμόδιων υπηρεσιών και στελέχη της αγοράς αξιολόγησαν τα δεδομένα που προέκυψαν μετά το νέο σαμποτάζ σε τρόφιμα, γάλα και αναψυκτικά ευρείας κατανάλωσης και αποφάσισαν να αποσύρουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ τις «επίμαχες» συσκευασίες. Πρόκειται για μεμονωμένα μπουκάλια χωρητικότητας 1,5 λίτρου «Coca - Cola» και «Coca Cola light», παριζάκι «Υφαντής» 500 και 350 γραμμαρίων και φρέσκο γάλα, πλήρες «ΔΕΛΤΑ» ενός λίτρου. «Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να μην προβούν στην προμήθεια των συγκεκριμένων προϊόντων για το χρονικό διάστημα 20 έως 25 Δεκεμβρίου 2017. Καλούνται οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να απομακρύνουν τα ανωτέρω προϊόντα από τον χώρο πώλησης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.

Το νέο περιστατικό σαμποτάζ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης ανακοινώθηκε με ανάρτηση το βράδυ της Δευτέρας στο Athens Indymedia. Το κείμενο έχει τίτλο «Πράσινη Νέμεσις - Πράξη 3» και φέρει την υπογραφή «Μαυροπράσινοι εμπρηστές». Σ’ αυτό, οι εμπνευστές του σαμποτάζ αναφέρουν ότι «στη διάρκεια των Χριστουγέννων εκατομμύρια ζωντανά πλάσματα σφάζονται ή στραγγίζονται» και παραθέτουν τις επωνυμίες των προϊόντων που υποτίθεται ότι έχουν μολύνει με υδροχλωρικό οξύ.

Επιπλέον, προειδοποιούν ότι στο διάστημα από 20 έως 24 Δεκεμβρίου θα επανατοποθετήσουν τα μολυσμένα προϊόντα σε σούπερ μάρκετ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προκειμένου να υποχρεώσουν τις εταιρείες να τα αποσύρουν μαζικά.

Οι δύο προηγούμενες «πράξεις» του σχεδίου «Πράσινη Νέμεσις» καταγράφηκαν η πρώτη το 2013 και η δεύτερη το 2016. Και στις δύο περιπτώσεις οι εταιρείες είχαν υποχρεωθεί να αποσύρουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ τα τρόφιμα που οι δράστες υποτίθεται ότι είχαν επιμολύνει με δηλητήριο, ενώ σε μετανεγέστερο χρόνο είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τα σαμποτάζ από οργανώσεις όπως η Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία - FAI και το Μέτωπο Απελευθέρωσης Γης - ELF. «Η ενέργεια ήταν απόλυτα επιτυχημένη ως προς τις αρχικές της στοχεύσεις. Ηδη από τη δεύτερη μέρα μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης οι εταιρείες, μετά και από υποδείξεις της Αντιτρομοκρατικής, απέσυραν τα προϊόντα που είχαμε στοχοποιήσει», αναφερόταν σε κείμενο που είχε δημοσιευθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2017 και αφορούσε σε απολογισμό της 2ης πράξης του σχεδίου «Πράσινη Νέμεσις». Το αντίστοιχο κείμενο που αφορούσε το σαμποτάζ του 2013 έκανε εκτενή αναφορά στα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς: «Αφιερώνουμε αυτή την ενέργειά μας σε όλους τους πυρήνες της FAI και της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». 

Πηγή: kathimerini.gr