Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής «Οδυσσέως Ξενία»

πρόγραμμα τουριστικής προβολής
29 Δεκεμβρίου 2017 / 09:46
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η έγκριση του σχεδίου τουριστικής προβολής του Δήμου Κέρκυρας για το 2018, με τις αρνητικές ψήφους του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κατά 84% αυξημένος σε σχέση μέ πέρσι είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου για την τουριστική προβολή της Κέρκυρας, ανέφερε κατά την εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Καββαδίας. Το ποσόν ανέρχεται στις 248.000€ και αφορά αμιγώς τουριστικές δράσεις, με προοπτικές χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα. 
Η τουριστική στρατηγική της Κέρκυρας ακολουθεί το στόχο που θέτει η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) δηλ:
Ανάδειξη της Κέρκυρας σε διεθνώς αναγνωρίσιμο πολυθεματικό, πολύ-προϊοντικό, δημιουργικό και πολιτιστικό προορισμό με α) διατήρηση του μεριδίου αγοράς στο προϊόν "ήλιος-θάλασσα" και β) σταδιακή μετατροπή του μοντέλου "Τουρισμός/Αναψυχή/Πολιτισμός/Βιωματική εμπειρία".

Για την υλοποίηση της στρατηγικής αξιοποιείται ο μύθος του Οδυσσέα, καθώς η Οδύσσεια του Ομήρου είναι ένα από τα πιο πολυμεταφρασμένα και πολυδιαβασμένα βιβλία σε όλον τον κόσμο και συνέεται με δεκάδες συμβολισμούς ώς πηγή ζωής και δύναμης. Ο Όμηρος, πρόσφερε στην Κέρκυρα, ένα μεγάλο δώρο επιλέγοντάς την ως τόπο συνάντησης των δύο μαγικών λέξεων: της φιλοξενίας και της αφήγησης. Τη φιλοξενία στο πρόσωπο της Ναυσικάς και την αφήγηση στο πρόσωπο του Οδυσσέα.Στο πρόσωπο της Ναυσικάς, του Αλκίνοου, της Αρήτης και όλων των Φαιάκων αντικατοπτρίζεται η αυθεντική φιλοξενία και πληθώρα παροχής υλικών και άϋλων αγαθών.η υποδοχή, η παραχώρηση στέγης, η οργάνωση συμποσίων, μουσικών-πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων προς τιμήν του ΞΕΝΟΥ, η προσφορά δώρων και η φροντίδα της επιστροφής στην πατρίδα του.
Η τουριστική στρατηγική διακρίνεται σε άξονες προτεραιότητας, ειδικούς στόχους και δράσεις ως εξής: 



Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταμάτης Πελάης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πρόταση για την τουριστική προβολή του Δήμου είναι για άλλη μια φορά μια από τα ίδια. Μια έκθεση ιδεών χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού στην πραγματικότητα οι δυνατότητες του Δήμου να επηρεάζει την τουριστική οικονομία είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι οι μεγάλες μονοπωλιακές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν τον απόλυτο έλεγχο της προβολής, της μεταφοράς, της διαμονής και των τιμών στην τουριστική οικονομία.

Ο Δήμος, προσπαθεί να δείξει ότι κάνει τουριστική προβολή για να αποδείξει στην τοπική κοινωνία ότι δήθεν ασχολείται με την τουριστική οικονομία. Αυτό άλλωστε γίνονταν και διαχρονικά. Οι μικρές δυνατότητες τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν  οι αυτοδιοικητικοί φορείς, θα πρέπει να προσανατολιστούν στην κατεύθυνση της στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό, καθώς και των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Και να δοθεί βάρος σε μορφές τουρισμού που δεν έχουν σχέση με το all inclusive που κυρίως χρησιμοποιούν οι μεγάλες πολυεθνικές.

Επιπλέον ο Δήμος πρέπει να φροντίσει τη βελτίωση των υποδομών οι οποίες είναι στην αρμοδιότητά του, για τη βελτίωση και της ζωής των δημοτών και της εικόνας που εισπράττουν οι επισκέπτες».

Ο Σταμάτης Πελάης υπενθύμισε επίσης το θέμα των συνθηκών εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που ορισμένες φορές αγγίζουν τα όρια της εξάντλησης, και την δυσφήμιση που αποτελούν για την Κέρκυρα τέτοιου είδους πρακτικές της εργοδοσίας.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.