Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι ευχές & οι στόχοι του 2018 από τον Δήμαρχο Κέρκυρας

Δήμος Κέρκυρας
01 Ιανουαρίου 2018 / 10:20

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Το 2018 θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να ζήσουμε όλοι με αξιοπρέπεια και ελπίδα. Μπορεί το ταξίδι να είναι δύσκολο, μπορούμε όμως να το κάνουμε ωραιότερο»

αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Συνδημότισσες και συνδημότες
Φίλες και φίλοι
Η  χρονιά που φεύγει, το 2017, έρχεται να προστεθεί σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το νησί μας, για τη  χώρα μας  και για ολόκληρο τον κόσμο.  
Ήταν μια χρονιά  με μεγάλες εντάσεις  σε γειτονικές χώρες,  με φυσικές καταστροφές  που έπληξαν την Ελλάδα  και την Κέρκυρα,  με το πρόβλημα της προσφυγιάς παρόν  και με την οικονομική κρίση να συνεχίζει να δοκιμάζει το  Λαό μας και να αναγκάζει  μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.        
Ωστόσο, η διαδοχή του παλιού από το καινούργιο εμπεριέχει την προσδοκία, την αισιοδοξία και  την ελπίδα για το μέλλον.  Μέσα σε αυτό το περιβάλλον,   συνεχίζουμε το ταξίδι της ζωής και υποδεχόμαστε  το 2018 ανανεώνοντας τις ευχές μας. 
Εύχομαι, λοιπόν, και τη νέα χρονιά  να  υπερβούμε τους εαυτούς μας, να αξιοποιήσουμε κάθε απόθεμα δύναμης  και ελπίδας, να μην υποχωρήσουμε σε εμπόδια  και να  μην στερήσουμε από κανένα συμπατριώτη μας το δικαίωμα  στο όνειρο. Να αντισταθούμε στην υποβάθμιση της ζωής μας.  Να μη διαπραγματευτούμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να πιστέψουμε στη δύναμη της αλληλεγγύης. Και καλώ τους συνδημότες μας  να ενισχύσουν τα κοινωνικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας καθώς και το κίνημα του εθελοντισμού.
Φίλες και φίλοι
Ο Δήμος μας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια,  εξακολουθεί να λειτουργεί μέσα σε ένα αρνητικό περιβάλλον. Η συνεχής δραματική μείωση των  οικονομικών πόρων   και του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και ο ασφυκτικός έλεγχος,  μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,  έχουν απαξιώσει το θεσμό, καταργώντας παράλληλα τα λαϊκά χαρακτηριστικά  του.
Μέσα σε αυτό  το περιβάλλον θα  δώσουμε τη μάχη και τη νέα  χρονιά,  μια μάχη που έχουμε  χρέος να κερδίσουμε  ώστε να μετατρέψουμε τις δυσκολίες  σε ελπίδα και προοπτική.

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Αν  υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, που δια στόματος Πρωθυπουργού ειπώθηκαν στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,  αισιοδοξώ  ότι το 2018 θα αλλάξει η καθημερινότητά μας.
Αναφέρομαι, ενδεικτικά, στη χρηματοδότηση για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων, την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (που θα εστιάσει στην Πόλη της Κέρκυρας και θα στοχεύσει στη διασύνδεση του πολιτιστικού αποθέματος και της ιδιαίτερης ταυτότητας της πόλης), την α’ φάση των έργων  ύδρευσης (ύψους 47 εκατ. ευρώ), την αναβάθμιση των λιμανιών Αγίου Στεφάνου και Λευκίμμης, την ένταξη έργων εκπαίδευσης και πολιτισμού στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ (για την κατασκευή 4 σχολικών μονάδων  και  την ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου, καθώς και τη συμμετοχή κατά 50% στη  δαπάνη  για την ανακατασκευή του Φοίνικα, της Οικίας Πετσάλη και της Οικίας Δαλιέτου), την παραχώρηση   της χερσαίας  ζώνης του Λιμανιού  και την  ακτοπλοϊκή  σύνδεση των νησιών του Ιονίου   από Μάρτη μέχρι Οκτώβρη. Αναμένουμε, επίσης, την επίλυση της εκκρεμότητας με το Art Café (με την τυπική παραχώρησή του στο Δήμο),  τη συμμετοχή μας στη διαχείριση του Νέου Φρουρίου,  την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών των επισκευών σχολείων καθώς και την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.  Τέλος, όσον αφορά τις υποδομές, σε όλα τα παραπάνω πρέπει  να προσθέσουμε  τα  έργα της Αγίας Αικατερίνης, της Annunziata, της Ιονίου Βουλής και των κτιρίων του Μον Ρεπό που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης.
Είναι έργα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια για να δούμε να υλοποιούνται το 2018.

Κοινωνική πολιτική - πολιτισμός - τουρισμός

Κυρίες και κύριοι
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα, πέραν των έργων υποδομών,  σε 3 σημαντικούς τομείς της πολιτικής του Δήμου μας: την κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής μας, είμαστε πάντοτε δίπλα στις  ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και οι προσπάθειες μας για την ανακούφισή τους παραμένουν άοκνες. Και το 2018 θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και θα καταβάλουμε κάθε  προσπάθεια να διατηρήσουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί, την κοινωνία μας όρθια.  Οι κοινωνικές δομές του Δήμου, το συσσίτιο, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο  και η ημερήσια  φροντίδα αστέγων,  βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία  Θα παραλάβουμε και άλλα πλωτά αμαξίδια  για ΑΜΕΑ    και   μέχρι το Φλεβάρη θα υποβάλουμε πρόταση  για τη  δημιουργία, με τον κατάλληλο μηχανικό  εξοπλισμό,  4  οργανωμένων πλαζ για ΑΜΕΑ.
Κεντρικό άξονα της πολιτικής μας αποτελεί η  ενίσχυση του τομέα που αφορά τον πολιτισμό. Είναι σταθερή η θέση  μας, πως η Τέχνη και η Δημιουργία  ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, ευνοούν την ειρηνική συνύπαρξη και χαρίζουν την ψυχική ανάταση που έχουμε ανάγκη στην καθημερινότητά μας. Μας κάνουν καλύτερους και πιο χρήσιμους ανθρώπους.
Τέλος, θα αναφερθώ στον Τουρισμό:  στη σημερινή συγκυρία, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα   υλοποίησης μιας μακροχρόνιας και σαφώς διατυπωμένης στρατηγικής, που θα αξιοποιήσει τα εγγενή πλεονεκτήματα του ελληνικού και κατ’ επέκταση του κερκυραϊκού τουρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει  να κινηθούμε και τοπικά. Το μοντέλο της «ποσότητας» που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του και πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες τάσεις της τουριστικής αγοράς και της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Αυτήν την προσπάθεια καταβάλλουμε κι εμείς.
Φίλες και φίλοι
Το 2018   θα συνεχίσουμε την προσπάθεια  για να καλυτερεύσουμε την ζωή  των κατοίκων του νησιού μας, για να ζήσουμε όλοι με αξιοπρέπεια και ελπίδα. Μπορεί το ταξίδι να είναι δύσκολο μπορούμε όμως να το κάνουμε ωραιότερο.
 
Καλή χρονιά σε όλους μας