Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΧΥΤΑ Σκοπού: Πλήρης απαγόρευση της ρίψης απορριμμάτων στην περιοχή

Δικαιοσύνη
09 Ιανουαρίου 2018 / 08:33

ZAKYNΘΟΣ. Δικαίωσε τους κατοίκους του Καλαμακίου που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το ζήτημα

της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Σκοπό η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που εκδόθηκε χθες από το Δικαστήριο και απαγορεύει την ρίψη απορριμμάτων στο χώρο.
 
Θυμίζουμε πως τα ασφαλιστικά μέτρα είχαν κατατεθεί τον περασμένο Οκτώβρη και εκδικάστηκαν στις 13 Δεκεμβρίου, με τους εκπροσώπους του Δήμου να δεσμεύονται πως η διάθεση των απορριμμάτων στο Λίβα έχει τελειώσει οριστικά.
 
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι κάτοικοι της περιοχής προσανατολίζονται στο να συνεχίσουν το δικαστικό τους αγώνα, προχωρώντας στην συνέχεια και σε αγωγές κατά του ΦοΔΣΑ και του Δήμου, διεκδικώντας ακόμη και αποζημιώσεις για την βλάβη που έχουν υποστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια ως κάτοικοι των περιοχών γύρω από το ΧΥΤΑ.
 
O δικηγόρος Παναγιώτης Κεφαλληνός, που εκπροσωπεί νομικά τους κατοίκους του Καλαμακίου που κατέθεσαν τα ασφαλιστικά μέτρα, έκανε λόγο για μια απόφαση – «καταπέλτη» για τους υπεύθυνους του προβλήματος.
 
«Η απόφαση είναι ένα ισχυρό ράπισμα εις βάρος του Δήμου και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή απαγορεύεται η οποιαδήποτε ρίψη απορριμμάτων στο χώρο, ενώ οι εμπλεκόμενοι παράγοντες υποχρεούνται να παύσουν την οποιαδήποτε επαφή με το χώρο γιατί η όποια συμπεριφορά τους κρίνεται ως ρυπογόνα και καταστροφική» υπογράμμισε ο κ. Κεφαλληνός, κάνοντας γνωστό πως η απόφαση αυτή θα κοινοποιηθεί στο Δήμο αλλά και τον ΦοΔΣΑ.
 
Για τις επόμενες ενέργειες των κατοίκων της περιοχής, ο νομικός σημείωσε πως πέρα από τις αγωγές και αιτήσεις για αποζημίωση, ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του θα εξετάσουν νομικά και το μείζον ζήτημα που αφορά την αποκατάσταση του χώρου του ΧΥΤΑ.
 
«Η περιοχή είναι μια «βόμβα» που δεν μπορούμε να την εγκαταλείψουμε. Φρονώ πως μάλλον θα την εγκαταλείψουν! Αν μέχρι σήμερα δεν υπολόγιζαν την περιοχή αυτή και δεν υπολόγιζαν και τη Ζάκυνθο, πιστεύετε πως θα υπάρξει μέριμνα για την αποκατάσταση; Το θεωρώ απίθανο» τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως η Δικαιοσύνη και ο Δικαστής «στάθηκαν» στο ύψος τους, αποδεικνύοντας πως αποτελούν το τελευταίο ασφαλές καταφύγιο για τους πολίτες.
 
Να σημειωθεί πάντως πως τον περασμένο Δεκέμβρη το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα αποφάσισε ομόφωνα τη διακοπή λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ανακοινώνοντας παράλληλα την έναρξη λειτουργίας της μονάδας στο Λίβα.
 
Τα μηχανήματα όπως είναι ήδη γνωστό έχουν τεθεί σε λειτουργία, αλλά η εικόνα των συσσωρευμένων απορριμμάτων παραμένει, δημιουργώντας μια τραγική εικόνα κυρίως στις παρυφές της Πόλης αλλά και στα χωριά.
 
πηγή: ermisnews